Slovenija

Dodaj v

DZ zakon o minimalni plači pošilja v drugo obravnavo

Rdeča luč za dopolnitev pokojninskega zakona
29. november 2018 ob 10:22
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA
Poslanci so na izredni seji s 50 glasovi za in nobenim proti sklenili, da je predlog novele zakona o minimalni plači primeren za nadaljnjo obravnavo. V razpravi so se sicer kresala mnenja o smiselnosti zviševanja minimalne plače in ne vseh neto plač.

Delodajalci in nekatere poslanske skupine vladi očitajo, da predlog ni bil pripravljen skupaj s socialnimi partnerji, tako da socialni dialog ni bil izpeljan na ustrezen način.

Predlog novele zakona o minimalni plači, ki so ga pripravili v Levici, s podpisi pa so ga podprle tudi vse poslanske skupine vladne koalicije, predvideva, da bi se minimalna plača z zdajšnjih okoli 638 evrov neto prihodnje leto zvišala na 667 evrov, leta 2020 pa na 700 evrov neto.

Iz minimalne plače naj bi izključili vse dodatke, z letom 2021 pa uvedli formulo za njen izračun, po kateri bi morala biti vsaj 20 odstotkov višja od minimalnih življenjskih stroškov. Po trenutnem izračunu to pomeni 736 evrov. Vladne stranke in Levica so predlog zakona uskladili v sredo. Odprto je še vprašanje formule in datuma izločitve dodatkov iz minimalne plače, kar bodo usklajevali v nadaljnjem postopku v DZ-ju.

Poslanske skupine naklonjene predlogu

Večina poslanskih skupin podpira predlog novele zakona o minimalni plači, čeprav je bilo v predstavitvi stališč na izredni seji DZ-ja tudi od njih slišati nekaj pripomb glede vsebine in načina obravnave predloga. Za več socialnega dialoga in prilagoditev dinamike uveljavitve posameznih rešitev predloga se je zavzela tudi vlada.

V SAB-u po besedah Maše Kociper menijo, da je minimalna plača v Sloveniji prenizka, prejema pa jo preveliko število ljudi. Zvišanje je po njenih besedah še posebej pomembno ob nedavnem zvišanju socialne pomoči, saj je "nevzdržno, da ljudje, ki delajo cel delavnik, dobijo samo nekaj deset evrov več kot tisti, ki ne delajo".

Jurij Lep (DeSUS) je poudaril, da minimalna plača ne sme biti nižja od minimalnih življenjskih stroškov. Z zvišanjem plač se bo po njegovih besedah izboljšalo tudi življenje upokojencev, saj se bodo povečali prispevki v pokojninsko blagajno. V DeSUS-u predlog tako podpirajo, imajo pa nekaj pomislekov glede izločitve vseh dodatkov iz minimalne plače naenkrat. Prepričani so, da bi morala biti izločitev postopna.

Jerca Korče (LMŠ) je zavrnila očitke o željah po obnovitvi "preživetega družbenega modela" in o grobem vmešavanju politike v gospodarstvo. "Država mora gledati in videti celoto, katere del sta tako gospodarstvo kot prejemniki minimalne plače. Ker se dvig slednje ni zgodil sam po sebi, je politika ocenila, da je čas za posredovanje," je poudarila.

Zavrnila je tudi očitke o preskromnem socialnem dialogu, saj da so bile na sejah Ekonomsko-socialnega sveta številne priložnosti za to. "Občutek imam, da ne bo nikoli pravi čas za razpravo o dvigu minimalne plače," je dejala v odgovor na mnenja, da zdaj ni pravi čas za zvišanje minimalne plače.

Marko Koprivc (SD) je med drugim izrazil kritiko do pisma, ki ga je Združenje delodajalcev Slovenije naslovilo na vlado, poslance in pristojne ministre, da bi preprečilo sprejem novele zakona o minimalni plači. Na njem so po njegovih besedah namreč podjetja, ki se hvalijo z visoko dodano vrednostjo.

V SMC-ju po besedah Mojce Žnidarič predlog sicer podpirajo, a opozarjajo, da predstavlja "poskus obvoda že tako razrahljanega socialnega dialoga". "Minimalne plače brez socialnega dialoga ne moremo zviševati," je poudarila. Pripombe imajo tudi glede izločitve vseh dodatkov, ki se jim zdi prehitra. Še posebej pozorni bi morali biti glede izločitve dodatka na delovno dobo, saj bi lahko to še poslabšalo konkurenčnost starejših iskalcev zaposlitve, je dejala.

Podporo predlogu je v imenu SNS-a izrazil tudi Dušan Šiško, ki je prepričan, da je treba "vzeti tistim, ki ne želijo delati, in dati tistim, ki delajo". Ob tem je bil kritičen do zvišanja socialne pomoči, ki da spodbuja miselnost, da se v Sloveniji ne splača delati.

Predlog zagovarja tudi Miha Kordiš (Levica), ki je dejal, da bi bilo treba dodatke izločiti zato, ker delodajalci delavcem, ki imajo na primer več delovne dobe ali težje delovne pogoje, ob višjih dodatkih znižujejo osnovne plače.

NSi: Napačen način dviga plače

V NSi-ju se po besedah Jožefa Horvata strinjajo, da je minimalna plača prenizka, a želijo predlagatelji njen dvig doseči na napačen način, ki povzroča nove težave. Prinaša namreč parcialen dvig plač, ki bo porušil razmerja med tarifnimi razredi, obenem pa z zvišanjem prispevkov in dohodnine spet dodatno davčno obremenil delo, je poudaril in opozoril, da se skuša dvig plač "izsiliti mimo socialnega dialoga". V NSi-ju menijo, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Pomanjkanje dialoga

Na pomanjkanje socialnega dialoga je opozorila tudi Karmen Furman (SDS). V stranki se sicer prav tako strinjajo, da so minimalne plače prenizke, a opozarjajo tudi na previsoko obdavčitev dela. "Neprimerna plačna politika na eni in zgrešena socialna politika na drugi strani sta pripeljali do porušenja plačnih razmerij," je opozorila.

Rdeča luč za dopolnitev pokojninskega zakona

DZ je danes sklenil, da predlagane dopolnitve pokojninskega zakona, ki jih je predlagala skupina poslancev s prvopodpisanim Danijelom Krivcem iz SDS-a, niso primerne za nadaljnjo obravnavo. 19 poslancev je glasovalo za nadaljevanje postopka, 38 pa jih je bilo proti. S tem se je zakonodajni postopek za predlog končal.

Predlog novele zakona o minimalni plači so pripravili v Levici, s podpisi pa so ga podprle tudi vse poslanske skupine vladne koalicije. Foto: BoBo/Borut Živulović

V SDS-u po besedah Tomaža Lisca želijo drugačno ureditev pokojninske dobe brez dokupa in izenačitev obsega pravic iz zavarovanja kmetov in preostalih zavarovancev po pokojninskem zakonu iz leta 1983. V povezavi z drugačno ureditvijo pokojninske dobe brez dokupa poudarjajo neenako obravnavanje posameznikov, ki so bili do 31. decembra 2012 prostovoljno vključeni v obvezno pokojninsko zavarovanje, ter posameznikov, ki so se odločili za dokup pokojninske dobe.

Poleg tega naj se po njihovem predlogu zavarovancem, ki so dejansko vplačali prispevke po pokojninskem zakonu iz leta 1983 v višini prispevkov za širši obseg pravic, a se jim je priznalo zavarovanje za ožji obseg, šteje, da so bili zavarovani za širši obseg. Po takratni ureditvi je šlo namreč po oceni SDS-a za neenako obravnavanje.

Vlada predloga ne podpira, je med sejo povedal državni sekretar na ministrstvu za delo Tilen Božič. Vlada poudarja, da posamezniki, ki so bili določeno obdobje do 31. decembra 2012 prostovoljno vključeni v obvezno pokojninsko zavarovanje, in posamezniki, ki so določeno obdobje do tega datuma dokupili, niso v enakem položaju, zato jih ni mogoče urejati enako.

Minimalna plača bi se z zdajšnjih okoli 638 evrov neto prihodnje leto zvišala na 667 evrov, leta 2020 pa na 700 evrov neto. Foto: BoBo
Delo je v Sloveniji obdavčeno bolj kot kapital. Foto: Pixabay

G. C., G. K.
Prijavi napako
Komentarji
zmajmun
# 29.11.2018 ob 10:48
Če si delodajalec ne more privošiti delavca pa naj gre v stečaj ali pa naj se proda kaki tuji firmi ki je bolj likvidna

Čist enostavno
navigator007
# 29.11.2018 ob 10:35
Ne vem kako pridete do sklepa, da opozicija ovira dvig minimalne plače. Celo obratno - NSi je dal predlog zvišanja splošne davčne olajšave, ki bi prav delavcem z najnižjimi dohodki prinesel največ, pa so ga vladne stranke in "opozicijska" Levica gladko zavrnile.
Lopovi kričijo "glejte ga lopova". Patetično.
the law1
# 29.11.2018 ob 10:49
@navigator007

Ne vem kako pridete do sklepa, da opozicija ovira dvig minimalne plače. Celo obratno - NSi je dal predlog zvišanja splošne davčne olajšave, ki bi prav delavcem z najnižjimi dohodki prinesel največ, pa so ga vladne stranke in "opozicijska" Levica gladko zavrnile.
Lopovi kričijo "glejte ga lopova". Patetično.


Ja socialno čuteči, ki so jih polna usta skrbi za delavce so včeraj spet dokazali da so jim delavci zadnja briga.

Zavrnili so, kot si povedal dvig splošne olajšave od katere bi imeli, koristi vsi zaposleni. Ukrep naj bi pomenil nekje 560 milijonov izpada. Se pravi niti toliko ne bi znašal kot smo v zadnjih dveh letih dali svizcem.

A ja, ta ukrep bi pa nekomu na minimalcu dvignil plačo za cca. 70 EUR neto oz. več kotz sedaj s to budalaštino oz. to sploh ni nobena budalaština saj tako bodo na plečih tistih na mnimalcu zbirali denar za povišice svizcem.

Dragi moji država bo imela več od tega povišanja kot tisti, ki bodo to povišanje dobili oz. delavec 30 EUR neto država pa 50 EUR.
freezbee
# 29.11.2018 ob 10:32
Vlada to dviguje samo zato, da prevali na gospodarstvo tistih 300 miljonov letno, ki so jih spet podarili javnem sektorju. Seveda visje place, visji prispevki.
Konja ki pelje je treba tepst ... dokler ne crkne.
stari maček
# 29.11.2018 ob 11:12
Tako je,če ne more dat 700 € plače panaj firmo zapre,ker ne zna poslovat.
colnago
# 29.11.2018 ob 10:48
bravo poslanci, pa le nekaj pametnega delate
Kolupaila
# 29.11.2018 ob 11:16
Problem minimalne plače ni v 700€ neto, problem je obdavčitev takšne plače, ki delodajalcu pobere vsaj 450€ to je problem, če dražva ne bi bila toliko pogoltna in ne bi vzela 450€ zase in bi vzela samo 300, bi lahko nekaj dobil delodajlec in nekaj delavec in plača bi lahko bila 750€.
Kaj pa tisti, ki imajo plačo med 680 in 850€, ali mislite, da se bo njim ta plača dvignila kar tako avtomatično? Odgovor je definitivno ne.
Potem so tukaj še upokojenci, na katere se najbolj pozablja, dvignejo jim pokojnino za ceno enega kosila v samopostrežni restavraciji in mislijo, da so kaj naredili.
Zanima me, kaj bo ko pridejo leta suhih krav? Nemško gospodarstvo se že ohlaja, in čez dve do tri leta bomo neglede na karkoli tukaj imeli novo krizo. Kaj pa bo takrat? Vsako leto odmrznjujemo in se spolnjujemo novih dodakov zaposlenim v JS, dvigujejo jim plače, regrese, nagrade, dodatke za pripravljenosti in vsega ostalega. Vedno sta pa problem upokojenec z 500€ in zaposleni z 650-800€.
the law1
# 29.11.2018 ob 11:06
@GORILA

Drži se Estonije, ker matematika ti ne gre najbolje!
Država bo dobila 5,45 EUR več!


No, tudi ti si dokaz določenega tipa ignorance

Skupni stroški delodajalca za plačo 638 EUR neto 1.053,84 EUR
Skupni stroški delodajalca za 700 EUR neto 1.163,85 EUR neto

Se pravi razlika je cca. 110 EUR. Če odbijemo teh 62 EUR, ki jih dobi delavec potem država dobi 48 EUR. Bo šlo?

Je pa tam bila res napaka net 30 EUR za delavca ampak 60 EUR
freezbee
# 29.11.2018 ob 10:28
V Bolgariji, Bosni, Srbiji, Makedoniji je se prostora za selitev proizvodnje ...
the law1
# 29.11.2018 ob 11:16
@stari maček

Tako je,če ne more dat 700 € plače panaj firmo zapre,ker ne zna poslovat.


Če se hoče biti korekten je potrebno napisat, če delodajalec ni sposoben zbrati na mesec na zaposlenega minimalno 1.200 EUR, da potem ta zaposleni dobi na TRR 700 EUR pa naj zapre firmo, ker ne zna poslovat
the law1
# 29.11.2018 ob 11:07
@GORILA

Bolj pa me zanima kje si ti dobil teh 5,45 EUR oz. šola potvarjenja realnosti v vsem svojem sijaju.
stari maček
# 29.11.2018 ob 11:19
Imeli bi radi visoko socialo,kvalitetno zdravstvo,šolstvo,otr.varstvo,urejeno infrastrukturo,pomoč države pri vremenskih ujmah in nič davka.
Že 100 krat je bilo razloženo,da vse našteto gre iz davkov.
Naj imajo delodajalci razkošje na račun malega človeka,no prav če bi to radi.
GORILA
# 29.11.2018 ob 10:59
Dragi moji država bo imela več od tega povišanja kot tisti, ki bodo to povišanje dobili oz. delavec 30 EUR neto država pa 50 EUR.

Drži se Estonije, ker matematika ti ne gre najbolje!
Država bo dobila 5,45 EUR več!
pobrisan
# 29.11.2018 ob 11:27
Populistični ukrep, ki bo povzročil uravnilovko. Kaj pa tiste plače, ki so malo nad minimalno plačo? Kar naenkrat bodo imeli manj kot tisti na minimalcu....
the law1
# 29.11.2018 ob 11:23
@stari maček

Imeli bi radi visoko socialo,kvalitetno zdravstvo,šolstvo,otr.varstvo,urejeno infrastrukturo,pomoč države pri vremenskih ujmah in nič davka.
Že 100 krat je bilo razloženo,da vse našteto gre iz davkov.
Naj imajo delodajalci razkošje na račun malega človeka,no prav če bi to radi.


Kaj ti veš, kaj bi jaz rad imel? Nakladaš tja v tri dni s splošnimi floskulami.

Poleg tega pa od kdaj npr. Irska nima šolstva , zdravstva, itd.
mirror
# 29.11.2018 ob 11:21
Ta ukrep sedaj ni primeren. Sedaj bi morali nekaj privarčevati za gospodarsko krizo ki prihaja.
stari maček
# 29.11.2018 ob 11:07
Osnovna plača mora biti višja,plus olajšave in dodatki,da delavec lahko živi ne životari.
Vsak ki dela ima pravico dostojno živet.
Sedaj pa tisti ko prejemajo s.pomoč,dodatek za veliko družino,otr.dodatek,zastonj vrtec in š.prehrano ima več kot delavec z m.plačo.
Po drugi strani pa govorite da je država požrešna,država smo ljudje.
JU pa zahteva tisto kar so jim vzeli.pred krizo in tisto kar jim je bilo vzeto zaradi prevzema Evra.
Niso javni delavci povzročili krize.
QUENDI
# 29.11.2018 ob 10:55
......torej nižje plače ne bodo možne v pogodbah........glede NSi......predlaga le na enem koncu palice.....da bi pa obremenila nasprotnega in nekako uravnovesila.....varuhi izkoriščanja.......
Celine
# 29.11.2018 ob 14:27
Lev je ustanovil firmo in zaposlil osle, da so delali. Na začetku je vse
potekalo odlično.
Lev je vodil firmo, osli so delali, firma se je razvijala.
Čez nekaj časa Lev spozna, da ima veliko denarja, a nima prostega časa,
zato se odloči, da zaposli managerja. Tako Lev zaposli Medveda, da mu vodi
firmo.
Kot profesionalni manager, je Medved zahteval različna poročila, da bi
lahko čim bolje vodil firmo in o tem poročal Levu.
In tako je Lev užival, Medved vodil firmo, a osli so delali in zraven še
pisali poročila za Medveda.
Po določenem času je Medved spoznal, da porabi preveč časa za analizo teh
poročil, zato je zaposlil tri Volkove kot poslovodje. Njihovo delo je bilo,
da od vseh poročil naredijo zaključno poročilo za Medveda.
Da bi Volkovi dokazali Medvedu kako strokovni in dobri so, so oslom uvedli
nova poročila.
Sedaj so osli poleg rednega dela in starih poročil dobili še pisanje novih
poročil.
To jih ni osrečevalo, zato so začeli godrnjati, ker so morali ostajati dlje
v službi, da bi dokončali vsa ta poročila za Volkove.
Medved je spregledal, da morala v firmi pada, zato je zaposlil Lisico, da
jo dvigne.
Lisica je izvedla ankete, organizirala različne tečaje, dogodke in srečanja
z namenom, da dvigne moralo v firmi in to seveda izven delovnega časa in
med vikendi.
Osli so sadaj že odprto kazali nezadovoljstvo, ker so imeli vse več in več
dela in vse manj in manj prostega časa.
Istočasno je Lev spoznal, da dobiček drastično pada, zato skliče Medveda,
Volkove in Lisico na sestanek, da se odločijo kako in kaj naprej.
Na sestanku je bilo odločeno:
- Odpustiti polovico oslov, da se zmanjšajo stroški poslovanja, ostalim
oslom pa zmanjšati plačo za 20%

VSAKA PODOBNOST Z AKTUALNIM DOGAJANJEM V DRŽAVI JE POVSEM SLUČAJNA, ZATO SE
TA BASEN ODREKA BILO KAKŠNI ODGOVORNOSTI!
garmond
# 29.11.2018 ob 15:19
Desnica in delodajalci bi zaposlenim dvignili plače na račun javnega zdravstva, javnega šolstva, naših otrok, naših starejših, bolnih itd. Ravno za te bi bilo manj denarja, če bi se zmanjšale obdavčitve na plače.
Delodajalci ne bi niti centa prispevali za višje plače njihovih delavcev, celitne dobičke si trpajo samo v svoj žep, delavcu pa figo laško. Vse bi torej bilo na plečih države. In kaj je sploh država? Ja, to smo mi, vsi državljani, ki bi bili nazadnje s tem predlogom desnice in delodajalcev oškodovani. Kako? Sem že napisal na začetku komentarja.
In kdo vi največ profitiral s tem predlogom desnice? Seveda delodajalci in tisti z največjimi plačami.
Zato pa z vsemi štirimi podpiram predlog Levice, ki je bolj pravičen, human in ni neoliberalen, kot je tisti, ki ga propagira desnica.
ateistek
# 29.11.2018 ob 13:23
@ElTorro

Vprašaj zaposlenega, ki danes dela za 650 EUR neto, če je vesel, da bo jutri brezposeln.

Za razliko od delodajalca, delavec s svojim delom ne preživlja le sebe ampak tudi lastnika, saj ga nihče ne bo zaposlil, če mu ne prinaša več, kot ga stane. In ta več je premija, ki jo pokasira delodajalec zgolj s tem, ko zaposli delavca. Zato je za delodajalca definitivno bolj pomembno, da delavcu daje čim manj, kot je delavcu, da dela za čim manj z izgovorom, da ima službo.
Tvoje razmišljanje je zastarelo in videno iz prejšnjih odtenkov kapitalizma, ki so se imenovali tlačanstvo, sužnjelastništvo, fevdalizem....
ElTorro
# 29.11.2018 ob 13:11
Če podjetnik ne more izplačat zaposlenemu plačo, ki bi bila človeku dostojna pa naj firmo zapre

Vprašaj zaposlenega, ki danes dela za 650 EUR neto, če je vesel, da bo jutri brezposeln.
book
# 29.11.2018 ob 12:48
Če podjetnik ne more izplačat zaposlenemu plačo, ki bi bila človeku dostojna pa naj firmo zapre. Tudi minimalna plača je še vedno životarjenje in ne življenje, medtem ko podjetnih sebi žepe polni...ali si jih naj polni malo manj in da več tistemu zaradi katerega on sploh služi ali pa se naj ne gre podjetništva. Sicer pa firm z minimalno plačo ne rabimo...oz. bolje da jih imamo čim manj.
In tisti, ki pravijo, da bi zdaj morali varčevati za krizo...ne vem koliko ima to veze z minimalno plačo, ampak več kot bo visokotehnoloških podjetij in dobro plačanih delovnih mest, bolje bomo pripravljeni na krizo...no vsaj po moje.
Pa še to...gospodarstveniki pravijo, da bo s tem ukrepom več ljudi na minimalcu...ja in? ja pa kaj ima veze, če ima nekdo sedaj 700 EUR neto plače in mu ne rečemo, da je na minimalcu, leta 2020 pa bomo rekli, da je na minimalcu? še vedno bo imel neto plačo 700 EUR.
book
# 29.11.2018 ob 13:12
če podjetnik rabi človeka, za kar koli, magar za koledar obračat, ga pač rabi..plačilo za delo pač mora imeti nek minimum in ta minimum je minimalna plača s katero lahko dostojno živiš. V nasprotnem je bolje, da 8 ur na dan v luft gledaš ali delaš na črno, ali greš v tujino ali se pač znajdeš po svoje...kakor koli...delo mora biti pravično ovrednoteno, ne pa razvrednoteno...in če 8 ur nekdo koledarje obrača pač ta svoj čas nameni temu, da nekaj zasluži in ta zaslužek mora biti za normalno življenje. Vse kar je več, ne rečem, naj trg sam regulira, ampak spodnja meja mora biti postavljena tako kot sem že napisal. Če pa en v neki firmi 1x na mesec koledar obrne, ga pa delodajalec verjetno ne rabi (ga naj odpusti). Danes je tisto najslabše plačano delo žal razvrednoteno, do te mere, da imamo sodobno suženjstvo, ki se mu reče gospodarsko suženjstvo. Razlika je le v tem, da so zgodovinskim sužnjem cesarji dajali za jest, danes pa naj bi si sužnji sami kupili hrano, da imajo občutek, da sami gospodarijo...pa še to nekateri ne zmorejo.
stari maček
# 29.11.2018 ob 11:28
Ni primeren ko je kriza,ko visoka g.rast,ko so debele krave,delno se s tabo strinjam,ampak od boljšega stanja pa mora nekaj imeti tudi mali človek.
Če bi delodajalci ves čas vlagali v razvoj firme jih kriza manj
prizadene,se je to že videlo pri bivši krizi,tisti,ki so pa dobiček prelili v jahte,vile itd.so pa tanko piskali,odpuščali delavce,šli v stečaj.
stari maček
# 29.11.2018 ob 10:35
Odlično.
Na sociali bodo z januarjem umaknjeni vsi v.ukrepi.
Kdaj pa mislijo pokojnine povišat in jih vskladit,pa 3 razrede regresa.
Upokojenci pa naj kar čakajo na .....tuki čiči pa čaki.
Sandalovina
# 29.11.2018 ob 21:44
deželan

"Miha Kordiš je kričal, da je imelo gospodarst5tvo lani preko 6 milijard dobička ..."

To je laž, Kordiš ni kričal ( sejo sem gledala), s popolnoma normalnim glasom je govori in ni povedal o 6.-ih milijardah dobička, ampak o 3,6 milijarde čistega dobička kapitalistov. Ne morete, da ne bi zavajali?
nonparel
# 29.11.2018 ob 17:38
Dragi esdeesovci, ravno Janševa vlada je leta 2012 njihovo diskriminacijsko pokojninsko reformo diskriminirala vse nove upokojence, ki se upokojujejo po letu 2012 po tej reformi. Pokojninsko osnovo so nastavili pri ušivih 57% in so tako v diskriminatornem in nepravičnem položaju napram tistim, ki so se upokojili pred to reformo. Novi upokojenci imajo tako preko 20% manjše pokojnine za 40 let dela in vsem vplačanim prispevkom za SPIZ.
In vi mi govorite o diskriminaciji in malih pokojninah. Ojej, poglejte se v ogledalo.
nonparel
# 29.11.2018 ob 16:50
Ma, kakšen socialni dialog o minimalnih plači, kaj vas ni sram. Dajte jim že to, čeprav se s tem še vedno ne bodo rešili iz svoje mižerije.
Sicer pa kdo sploh lahko zastopa te delavce na minimalki, ti sindikata nimajo in so v neenakovredni borbi z delodajalci in desnico za svojo najosnovnejšo pravico biti plačani kot svobodni ljudje in ne kot sužnji za delo, ki ga vestno in pošteno opravljajo. Ja, zato pa se tako grdo dela s temi delavci.
In, moj bog, koliko nasprotovanj in butastih izgovorov s strani desnice zaradi teh nekaj evrčkov več za izkoriščanega delavca.
slo.venec
# 29.11.2018 ob 13:56
Politični krreteni, večja plača bo takoj prinesla podražitve, inflacijo in novo stavkanje v javnem sektorju.
book
# 29.11.2018 ob 13:23
EITorro...a to pomeni, da bo njegov delodajalec propadel? V redu, kar naj, bomo pač ločili seme od plevela. Ma mislim...da z 8 urnim delom ne zaslužiš, za minimalne življenjske stroške...super, najbolje da imamo čim več takih delodajalcev....pa to je delanje norca iz ljudi, to je suženjstvo, kot ga imajo v afriki.
the law1
# 29.11.2018 ob 11:42
@stari maček

Nikjer v EU ni 1 leto.porodniške,imajo šolnine,vrtec krije 100% starš pri nad 75%,več za zdravstvo,madi ,ki si.ustvarijo.družine pridejo nazaj,ker je tukaj višja kvaliteta življenja.


Ja, sigurno. Glede na to,da je populacija Slovenije skozi konstantna kljub uvažanja določenih tujcev potem je jasno da kdor gre vem se nima smisla vrnit

A ja in ti tujci so potem tudi so verjetno močni koristniki 1 letnega porodniškega. 1 leto je absolutno preveč. V švici imajo porodniški 14 tednov in kot vidimo nimajo problemov
theredpill
# 30.11.2018 ob 03:41
Zakaj pa ne dvignejo minimalca na 2000eur neto ce je tako super? Pa je revscina resena ne.
joestar
# 29.11.2018 ob 21:37
Sandalovina
Dvig minimalne plače ne pomaga revnim. Ravno nasprotno. Poviša brezposelnost in zniža njihove možnosti pri iskanju nove zaposlitve. Ampak itak vam to ni pomembno. Važno je, da se vi dobro počutite.
Sandalovina
# 29.11.2018 ob 19:47
Ko desnica problematiko migrantov zlorablja, govori o tem, da je treba pomagati domačim revežem, ne pa tujcem. Ko pa Levica vloži zakon, ki naj bi povišal sramotno nizko minimalno plačo, pa temu nasprotujejo. Hipokrizija na potenco. Nobenemu revežu oni ne bi pomagali, ne tujcu, ne domačinu, to je dejstvo. Ob 3,6 milijarde čistega dobička podjetnikov v letu 2017. govoriti o katastrofi, če se zviša minimalna plača, je v nebo vpijoča laž in sprenevedanje. Ravno zaradi takih zavajanj imamo 1% ljudi na tem planetu, ki ima več od vseh preostalih 99%. Norost!!!
stari maček
# 29.11.2018 ob 15:40
Da kapitalisti bogatijo na plečih delavcev,to mora biti enkrat konec.
stari maček
# 29.11.2018 ob 15:36
Višja minimalna plača,krajša jahta,bo šlo.
ateistek
# 29.11.2018 ob 13:17
Z zakonskim dvigom plač je potrebno narediti temeljito čistko med nesposobnimi delodajalci tudi, če to pomeni mogoče manj delovnih mest v tistem trenutku. Prej ali slej bodo luknjo zakrpali sposobnejši...
stratocaster
# 29.11.2018 ob 13:08
Če bi vi videli večino "kapitalistov", ki izplačuje minimalce bi hitro obrnili ploščo. Ali pa tudi ne, samo ne zato ker so oni slabi ljudje.. ampak ker ste vi.

Niso vsi Hilde.
the law1
# 29.11.2018 ob 12:32
@stari maček

Zakaj primerjaš samo eno državo,poglej povprečje v EU,ponekod mama ostane doma,ker je vrtec tako drag,da se ji ne splača delat.
Nikjer ni dodatka za velike družine.


Primerjam z eno najuspešnejših držav v EU in ki bi lahko bila model kako iz revščine prideš v sam vrh v kratkem času
the law1
# 29.11.2018 ob 12:29
@GORILA

Slovenija: 19,00; 38,20
Avstrija: 25,00; 39,60
Italija: 24,00; 39,49
Hrvaška: 18,00; 37,20
Madžarska: 9,00; 42,00
Nemčija: 29,79; 40,21
Slovaška: 21,00; 48,60
Češka: 19,00; 45,00
Poljska: 19,00; 36,12


No, na Estonijo z 34,6% si pa pozabil. Zakaj estonijo boš rekel. Estonijo pa zato, ker nas je sedaj Estonija kot prva bivša vzhodnoevropska država prehitela po višini povprečne neto plače. oz. povprečna neto plača v Estoniji je sedaj 1.086 EU v Sloveniji pa 1.083 EUR. tam pač rase plače in to močno
the law1
# 29.11.2018 ob 12:13
@GORILA

..nizke plače niti ne, se pa strinjam, da bi se morala DOHODNINA konkretno znižat, denar pa dobit od nepremičnin - ampak to v Sloveniji pomeni državljansko vojno!

Ma kakšna dohodnina. Problem v Sloveniji so prispevki in uvesti sistem ničelnih obveznih prispevkov je nuja.
TripleX
# 29.11.2018 ob 12:08
Kakšna je višina plačila vrtca med nekom s 1000e plače in nekom s 700? Kakšna je razlika v dokladih? Kakšna je razlika pri šolski malici? In potem ugotoviš, da je na koncu leta tisti s 700 gladko v profitu in verjetno s precej manj stresnim delom. Plače pa bi vsi višali samo najnižje plačanim (kar je prav, ker s 700e težko živiš) na tiste okrog tisočaka se pa gleda češ saj imajo dovolj, briga nas za njih... Pa imajo res dovolj?
GORILA
# 29.11.2018 ob 11:37
Ostali denar kot zgleda zate gre nekam v luft ali kaj. Kot že rečeno delodajalca bo to stalo cca. 110 EUR več.

Ne penzionistom in bolnim!
...aja, saj res, te bi bilo po tvoje treba eliminirat!
stari maček
# 29.11.2018 ob 11:35
Nikjer v EU ni 1 leto.porodniške,imajo šolnine,vrtec krije 100% starš pri nad 75%,več za zdravstvo,madi ,ki si.ustvarijo.družine pridejo nazaj,ker je tukaj višja kvaliteta življenja.
stari maček
# 29.11.2018 ob 11:22
700€ za plače 500€ za prispevka,kdo bo pa financiral vse kar sem v prejšnjem komentarju napisal,sami iz svojega žepa z 700 € plače in 500€ penzije aaaaaa.
21.12.2012
# 30.11.2018 ob 10:28
Kreativnost delodajalcev je brez meja.
Da je država do zdaj dopuščala oz. dopušča, da je minimalna plača dejansko minimalno izplačilo, je skregano z zdravo pametjo.
Bobr
# 29.11.2018 ob 23:45
Kralj matjaz Slovenija je v zadnjih 2 letih imela eno najvisjih gospodarskih rasti v EU dvig place pa dalec od tega, pa se to predvsem v javnem sektorju. Pri nas v gospodarstvu se je placa dvignila za celih 27EUR bruto od mocno povecanem obsegu dela in prihodkih...aja tudi po investicijah smo bolj na repu EU da ne bo kdo mislil da je slo pa vsaj v investicije ce ze v delavce ni slo. Kar se tice delavcev in odpuscanj...prihajajo bolj kot ne zgolj se bosanci ker baje pri nas na trgu ni delavcev. Najbolj pa jamrajo nad dvigom itak slovenska podjetja. Tuja (zahodna) imajo povecini ze sedaj tudi najnizje place lepo cez minimalca, nasi predragi podjetniki bi jim pa najraje 300 eur placevali. Pocasi bom za to da slovenijo res pokupijo tujci, ampak tisti iz zahoda ne balkana in kitajske kjer imajo isti odnos kot mi. Pac bolje biti nemski hlapec za 1000 EUR kot pod nasimi oderuhi za 600 EUR...
alcatraz
# 29.11.2018 ob 23:28
Končno en ukrep, da se zaščiti tistega, ki dela! In kaj zdaj berem?
Komu ni kaj prav?
Jaz česa ne razumem?
deželan
# 29.11.2018 ob 22:21
ElTorro

Imaš prav, monopol nad zavajanjem naj ima Levica.
------

Se strinjam !

Kolikor vem, vsak poslanec nese mesečno domov približno 2.000 EUR. Meja revščine je 650 EUR torej bi vsi iz Levice, ki se razglašajo za humaniste in ne prenašajo razlik zlahka razdelili vsak mesec 1.350 EUR, s tem denarjem bi lepo živeli še dve osebi. Očitno so humani in nestrpni do razlik le retorično. Oblačenje v ponošene majice pri nastopih v DZ je le lepa prestava na katero prenekateri padajo.
Kazalo