Vse najboljše za 22. rosjtni dan, Slovenija. Foto: BoBo
Vse najboljše za 22. rosjtni dan, Slovenija. Foto: BoBo
Bratuškova pozdravila slovenske vojake
Rdeča zvezda znova razlog za spore


Osrednja državna proslava bo na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer bo zbrane nagovoril predsednik republike Borut Pahor. Tako kot že nekajkrat do zdaj tudi tokrat ne gre brez nesoglasij, razlog pa je simbolika rdeče zvezde na osrednji državni proslavi. Privržencev SDS-a zato na osrednjo državno slovesnost ne bo, udeležili pa se bodo prireditve Pozdrav domovini v Celju.

Osrednjo slovesnost ob dnevu državnosti, ki se bo začela 21.15, boste lahko spremljali v neposrednem prenosu tudi na prvem programu TV Slovenija in na prvem programu Radia Slovenija.

Slavnostna seja DZ-ja bo v živo predvajana na 3. programu TV Slovenija ob 20. uri.

Državne proslave se v Sloveniji po večini sprevržejo v netenje političnih strasti ter delitve na leve in desne. Tudi tokrat je tako. Potem ko so lani z osrednje proslave ob dnevu državnosti izključili predstavnike Zveze združenj borcev za vrednote NOB-ja, se letos omenjeni vračajo na proslavo in z njimi tudi simbol rdeče zvezde. Ta pa je trn v peti SDS-a in njegovih somišljenikov, zato jih na osrednjo državno proslavo ne bo, se bodo pa zato udeležili celjske prireditve Pozdrav domovini, kjer bo slavnostni govornik predsednik SDS-a Janez Janša. Da je izkoriščanje državnih proslav za delitve neodgovorno in nedostojno, ocenjuje minister za kulturo Uroš Grilc: "Mislim, da je zelo v redu, da imamo družbo, ki je čim bolj kritična. Kritična v pravem kontekstu in na pravem mestu, da kritika pride do veljave. Ker to sicer ni kritika, temveč politikantstvo, česar pa smo imeli v zadnjem času že preveč."

Ujeti v delitev na levo in desno bodo državljani dočakali rojstni dan države, a enotni v stališču, da se njihova pričakovanja po 22 letih samostojnosti niso izpolnila, kar 86 odstotkov vprašanih v anketi Dela namreč razmišlja tako. Takšno razmišljanje pa ne preseneča glede na dejstvo, da morajo državljani ob 22. rojstnem dnevu ne glede na to, ali so levi ali desni, plačevati račune za napačno vodenje države, za sistemsko korupcijo, ki je obubožala državo, na kolenih so banke in posledično tudi gospodarstvo, mladi nimajo prihodnosti, starejši z bornimi pokojninami krpajo mesec z mesecem, kar se dogaja tudi večini preostalih državljanov.

Torej bolj malo razlogov za slavje in veliko več razlogov za zahteve politiki, da začne ravnati odgovorno, državo pa vrne državljanom.

Nataša Mulec, Radio Slovenija

Bratuškova pozdravila slovenske vojake
Rdeča zvezda znova razlog za spore