Direktor Lokalne turistične organizacije Bohinj Klemen Langus opozarja še na en vidik združitve počitnic, ko se bo v enem tednu nakopičilo počitnikovanje vseh slovenskih šolarjev. Vsem, ki bi si želeli, sploh ne bo omogočeno preživljanje zimskih počitnic v Sloveniji. Hkrati je lahko ogrožena tudi sama varnost smučarjev. Foto: MMC RTV SLO
Direktor Lokalne turistične organizacije Bohinj Klemen Langus opozarja še na en vidik združitve počitnic, ko se bo v enem tednu nakopičilo počitnikovanje vseh slovenskih šolarjev. Vsem, ki bi si želeli, sploh ne bo omogočeno preživljanje zimskih počitnic v Sloveniji. Hkrati je lahko ogrožena tudi sama varnost smučarjev. Foto: MMC RTV SLO

V tem trenutku res ne potrebujemo nonšalantnega igranja z našim turizmom.

Klemen Langus
Igor Lukšič
Z ministrstva za šolstvo in šport medtem na vprašanja odgovarjajo, da so pripombe, ki so jih prejeli, že pretehtali in da zaenkrat sprememb ne bo. Foto: MMC RTV SLO

Pravilnik o šolskem koledarju, ki po novem združuje zimske počitnice, je med turističnimi delavci po vsej Sloveniji vzbudil val ogorčenja. Smučarska središča in druge zimske turistične destinacije naj bi skupaj utrpele kar za 13 do 15 milijonov evrov škode, medtem ko šolsko ministrstvo zagotavlja, da je novost prijazna do družin.

Protestna pisma za ministrstva
Prejšnji teden so na ministrstvo za šolstvo in šport ter ministrstvo za gospodarstvo začela deževati protestna pisma z vseh strani - s kranjskogorske občine, Združenja slovenskih žičničarjev, odbora za turizem in šport pri Svetu gorenjske regije ter Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč. "To, da bodo vsi slovenski učenci naenkrat odšli na počitnice, pomeni za teden dni krajši vrhunec zimske turistične sezone," meni kranjskogorski župan Jure Žerjav.

"V tujini država pomaga gospodarstvu"
Po izračunih Združenja slovenskih žičničarjev izpad enega tedna zimskih počitnic za njih pomeni okoli 9,5 milijona evrov izpada dohodka. "V tujini je ravno obratno in države tudi z razporeditvijo zimskih počitnic na neki način pomagajo oslabljenemu gospodarskemu sektorju," je pojasnil Dušan Božičnik iz žičničarskega združenja. Direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar pa je izpostavila, da so "že tako zime postale milejše in se žičničarji spopadajo s pomanjkanjem snega, sedaj pa nas je udaril še ta pravilnik o počitnicah."

Tudi Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč je na ministrstvo za gospodarstvo že posredovalo podatke o škodi, ki bi nastala zaradi izpada pri nočitvah domačih gostov. "Najmanj bi to sicer čutili v Portorožu in drugod na obali, precejšnje izpade pa bi imeli na primer v Zrečah in v Laškem," je dejal direktor Skupnosti Iztok Altbauer in dodal, da bodo skupaj s preostalimi turističnimi panogami te izračune posredovali tudi šolskemu ministrstvu in mu predlagali, da se sprememba pravilnika vendarle ne uveljavi.

Ministrstvo: Pravilnik v korist družin
A na ministrstvu za šolstvo odgovarjajo, da so prejete pripombe že pretehtali, zaenkrat pa sprememb ne bo. Po njihovem je bila sprejeta sprememba pravilnika v korist družin, saj so upoštevali "šolanje otrok družine v različnih krajih oziroma regijah, kar onemogoča skupno počitnikovanje, bistveno manjše število šolajočih otrok, kar zmanjšuje vrvež pri različnih počitniških dejavnostih in enakomerna porazdelitev počitnic prek celotnega šolskega leta."

Minister za šolstvo Igor Lukšič bo v petek, 9. julija, ob 11. uri gost MMC-jeve spletne klepetalnice. Če mu želite postaviti kakšno vprašanje, se nam pridružite.

Kdo je bil seznanjen s pripravo pravilnika?
Hkrati na ministrstvu opozarjajo, da je bil predlog spremembe pravilnika o šolskem koledarju 45 dni v javni razpravi in da so v tem času prejeli dve pripombi. Turistični delavci na drugi strani zagotavljajo, da o spremembah pravilnika niso bili seznanjeni, saj bi sicer že prej podali argumentirane pripombe. "Ne vem, ali je bil sploh kateri akter v turizmu vključen v pripravo pravilnika," je kritičen Altbauer. Božičnik pa dodaja, da jih je nenadna sprememba povsem vrgla iz tira, saj niso vedeli, da se pripravlja.

"Glede na to, da se je pravilnik tako brez pretiranih problemov sprejel, računam, da se ga lahko prav tako tudi izniči in da obvelja dosedanja praksa, ki je bila primer dobre prakse. Tako iz poslovnega vidika za turistične kraje, kot tudi za goste, saj se jim lahko bolj posvetimo," je še dodala Štravs Podlogarjeva.

V tem trenutku res ne potrebujemo nonšalantnega igranja z našim turizmom.

Klemen Langus