SMC ima v zadnjih 10 mesecih največjo prednost pred SDS-om. Foto: BoBo
SMC ima v zadnjih 10 mesecih največjo prednost pred SDS-om. Foto: BoBo

Razlike so tudi pri podpori vladi. Episcentrova anketa kaže, da vlado podpira 48,4 odstotka anketiranih, medtem ko jo po Medianini podpira le dobra četrtina, to je 25,8 odstotka vprašanih.

Rast ali ...
Po anketi Episcentra SMC-ju podpora narašča že zadnje štiri mesece, oktobrski rezultat pa je najboljši po oktobru lani, ko je stranka dobila 27,4 odstotka podpore, kažejo rezultati raziskave Episcentra za Planet Siol.net in Planet TV. Najvišji rezultat ji je sicer Episcenter izmeril julija lani, ko je zmagala na parlamentarnih volitvah (34,9 odstotka).

Stranka SDS je tokrat prejela 20,9-odstotno podporo, SD pa 12,8 odstotka, kar je pol odstotne točke več, kot je prejel ZL in s katerim sta bila nazadnje izenačena.

Podpora NSi-ju pa v zadnjih treh mesecih pada. Tokrat so krščanski demokrati prejeli sedem odstotkov, tik za petami jim je DeSUS, ki bi ga volilo 6,9 odstotka volivcev. Od parlamentarnih strank ima ZaAB zgolj še štiriodstotno podporo, ki v parlamentu nima več poslanske skupine, ampak le še dve poslanki.

padec ...
Medianina anketa pa kaže, da med strankami na prvem mestu ostaja največja opozicijska stranka SDS Janeza Janše, ki jo podpira 13,5 odstotka vprašanih. Na drugem mestu je z najnižjo podporo do zdaj SMC premierja Mira Cerarja. Če bi bile volitve danes, bi največjo vladno stranko volilo 9,1 odstotka vprašanih.

Na tretje mesto je s 5,4-odstotno podporo skočila NSi, ki ima dvakrat boljši rezultat kot prejšnji mesec. Četrta je Združena levica (3,9 odstotka), peti je SD (3,6 odstotka), šesti pa SLS (3,5 odstotka). Na sedmo mesto se je s 3,1-odstotno podporo uvrstila stranka DeSUS Karla Erjavca.

Veliko vprašanih še vedno ni opredeljenih
Povečalo pa se je število neopredeljenih, kaže anketa Mediane. 11,5 odstotka državljanov se volitev sploh ne bi udeležilo, vsak četrti (25,7 odstotka) ne ve, koga bi izbral, 17,4 odstotka vprašanih pa ne bi izbralo nobene izmed obstoječih strank.

Raziskava Episcentra je pokazala še, da bi se volitev, če bi bile prihodnjo nedeljo, zanesljivo udeležilo 47 odstotkov vprašanih, z "verjetno da" je odgovorilo 14 odstotkov, zanesljivo na volišča ne bi prišlo 23 odstotkov vprašanih, odgovor "verjetno ne" pa je izbralo 16 odstotkov anketirancev. V zadnjih petih mesecih se delež zanesljivih udeležencev volitev giblje od 41 do 47 odstotkov.

V merjenju priljubljenosti politikov so rezultati anket enaki. Na prvem mestu je še vedno predsednik republike Borut Pahor, sledita mu evropska komisarka Violeta Bulc in predsednik SD-ja Dejan Židan (61 odstotkov).

Episcenter je telefonsko raziskavo za Planet Siol.net in Planet TV opravil med 12. in 20. oktobrom. Na vprašanja pa je odgovarjalo 1.015 polnoletnih anketirancev.

Mediana je anketo opravila za POP TV.