DeSUS-ovi poslanci še vedno ne vedo, ali bodo na glasovanju podprli ministrico ali ne, je povedal prvi mož stranke. Foto: BoBo
DeSUS-ovi poslanci še vedno ne vedo, ali bodo na glasovanju podprli ministrico ali ne, je povedal prvi mož stranke. Foto: BoBo

Premier ima kot nadrejen ministrom in odgovoren za delo celotne vlade pač moč, da lahko o tem odloča.

Karl Erjavec
V DeSUS-u razumejo težke trenutke ministrice

Problematiko so DeSUS-ovi ministri in poslanci obravnavali na skupnem sestanku. O tem, ali bodo ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar na glasovanju podprli ali ne, se še vedno niso odločili. Za to bo potreben še en sestanek, ki bo v ponedeljek, je po dogodku povedal predsednik stranke Karl Erjavec.

Poslanci razumejo njene "težke trenutke"
Do takrat bo tudi ministrica sama premislila, ali bo vztrajala na položaju ali odstopila, je dodal. V stranki menijo, da bi bil odstop na mestu, saj razumejo predsednika vlade Mira Cerarja, če ne želi več sodelovati z njo. Erjavec je ponovil, da razrešitev ministrice ni povezana z odnosi v DeSUS-u, saj da gre za odnos med njo in Cerarjem. Vsi poslanci DeSUS-a jo podpirajo in razumejo "te težke trenutke zanjo". Tudi sam zatrjuje, da je ministrico ves čas podpiral, vendar je prišlo do točke, ko je predsednik vlade dejal, da je kapljica čez rob.

Ministrica razume in deli mnenje, da je stranka DeSUS v vladni koaliciji zlasti zato, da uresničuje svoj program in koalicijsko pogodbo, je dejal Erjavec. Strankini poglavitni cilji, zaradi katerih so tudi v vladi, so prizadevanje za boljši položaj upokojencev in starejših.

Med nepovezane?
Erjavec je spomnil, da bo glede na napovedi poslanskih skupik Bizjak Mlakarjeva na seji dejansko razrešena. Po njegovem mnenju bi bilo tudi prav, da se vrne v poslansko skupino DeSUS-a in še naprej vodi strankin odbor v Kamniku. Sama je sicer napovedala, da v primeru nepodpore ne bo več del DeSUS-ove poslanske skupine.

O naslednikih
O imenih naslednika Bizjak Mlakarjeve je po Erjavčevih besedah prezgodaj govoriti, čeprav so se nekatera že pojavila v javnosti. "Počakajmo, da ministrica odstopi ali pa pride do razrešitve, zatem bodo takoj stekli pogovori o njenem nasledniku," je povedal in dodal, da mora biti ime usklajeno tudi s predsednikom vlade. Tudi v stranki imajo določene postopke, kandidata morata potrditi kadrovska komisija in izvršni odbor DeSUS-a.

Je pa nabor imen dokaj širok, je povedal. Dodal je, da bodo dali prednost kandidatu, za katerega bodo ocenili, da lahko kakovostno opravlja to funkcijo, obenem pa bodo pozorni na njegovo skladnost oz. združljivost s predsednikom vlade.

Seja v ponedeljek ali torek
Seja DZ-ja, na kateri bodo poslanci odločali o razrešitvi Bizjak Mlakarjeve, bo v ponedeljek ali torek. Podporo njeni razrešitvi so poleg SMC-ja napovedali v opozicijskih ZL in NSi, podobno je pričakovati od koalicijskega partnerja SD-ja. Premier je v torek predlog za njeno razrešitev poslal državnemu zboru po tistem, ko na njegov poziv ni odstopila s položaja. Pojasnil je, da je njeno nespoštovanje sklepov vlade glede idrijskega rudnika le kaplja čez rob.



Premier ima kot nadrejen ministrom in odgovoren za delo celotne vlade pač moč, da lahko o tem odloča.

Karl Erjavec
V DeSUS-u razumejo težke trenutke ministrice