Erjavec pravi, da se prisluškuje vsepovsod, zato ga informacije o prisluhih niso presenetile. Foto: BoBo
Erjavec pravi, da se prisluškuje vsepovsod, zato ga informacije o prisluhih niso presenetile. Foto: BoBo

Premier je sporočil, da pristojne institucije že zbirajo informacije o navedbah, da so ZDA med letoma 2005 in 2008 prisluškovale tudi telefonskim pogovorom Slovencev. Kako naprej, se bo Cerar odločil, ko bo prejel poročilo, ki ga bodo institucije pripravile že v kratkem. Več zaradi občutljivosti zadeve, ni želel komentirati: "Najprej je treba ugotoviti dejstva in ko bomo imeli ugotovitve, bomo sprejeli stališča."

.
Prisluškuje se vsepovsod, previdnost ni odveč
Zunanji minister je napovedal, da bo po naročilu predsednika vlade opravil pogovore, ki bodo morda razkrili, kaj se je pravzaprav dogajalo. Najprej bo na pogovor povabil veleposlanika ZDA v Sloveniji.

Erjavec je pojasnil, da za zaupno evropsko operacijo pod imenom Eikonal niso vedeli, poudaril je še, da tudi od slovenskih varnostnih služb ni zasledil takšne informacije. Vendar pa je znano, pravi Erjavec, da se prisluškuje vsepovsod, zato previdnost ni odveč. "Vidimo, da prej ko slej to lahko pride ven," je opozoril.

Erjavca prisluhi niso presenetili
Prav tako ne verjame, da bo težavo s prisluškovanjem rešila parlamentarna preiskava. "Pomembneje je, da res pazimo, ali ravnamo tako, da do takšnih zadev ne more priti. Očitno v Sloveniji ta zavest ni dovolj visoka," je ocenil in dodal, da nad informacijami o prisluhih zato niti ni presenečen.

Član komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matjaž Nemec (SD) je sicer predsednika komisije Branka Grimsa pozval k takojšnjemu sklicu nujne seje komisije.

Ameriško prisluškovanje ne preseneča
Slovenci v ameriških prisluškovalnih lovkah
Ameriško prisluškovanje ne preseneča
Slovenci v ameriških prisluškovalnih lovkah