Erjavec je ponovil, da Čufer ni predstavil vseh učinkov predlogov. Foto: BoBo
Erjavec je ponovil, da Čufer ni predstavil vseh učinkov predlogov. Foto: BoBo

V DeSUS-u so se še pred dokončno uskladitvijo predvidenih ukrepov v vladi sešli člani izvršnega sveta. Čeprav je minister za finance Uroš Čufer napovedal pravočasno sprejetje predloga proračuna, pa predsednik DeSUS-a Karl Erjavec dvomi, da bodo vse dileme končane že v sredo popoldne, ko se bodo znova sestali.

V DeSUS-u predlagajo, da se proračun 2014 zapre brez posegov v pokojnine ali regres upokojencev. "Če bodo v to posegli, ni možnosti, da bi stranka in poslanska skupina še lahko sodelovali v tej vladi," je pred sejo odbora dejal vodja poslanske skupine Franc Jurša.

Erjavec pa je po seji izvršnega sveta stranke povedal, da bodo o obstoju o koaliciji razpravljali šele, če bo predlagan proračun, kjer bi bil ukinjen letni dodatek za upokojence. Po Erjavčevem mnenju bi morala koalicija razumeti, da se krize ne da reševati na plečih najšibkejših. Morebitna ukinitev regresa za tiste, ki že zdaj živijo na pragu revščine, pa bi bila ponižujoč ukrep.

Glede prihodnosti koalicije v primeru, če bi ukinili regres, je Erjavec še povedal, da bo koalicija trdna, če ne bo nerazumnih predlogov. Drugače pa bo morala predsednica vlade Alenka Bratušek razmisliti, kako naprej.

Posegi le v nadstandardne pokojnine?
Ne Jurša ne Erjavec pa ne vesta nič o neuradnem predlogu, da ne bi posegli v vse pokojnine, temveč le v nadstandardne. "Pogovori tečejo, računam na razum koalicije," je dejal Erjavec in priznal, da zagotovil, da v pokojnine ne bodo posegli, ni dobil.

"Treba je pogledati po vseh postavkah proračuna in najti možnosti, kako uskladiti proračun." Ob tem je poudaril, da ne bo popustil, saj ga zavezuje tudi zahteva zveze društev upokojencev. Finančni učinek odprave regresa upokojencev je premajhen, je prepričan in dodaja, da bi potem nekateri upokojenci potrebovali socialno pomoč, ki gre znova iz proračuna. Regres je sicer po uveljavitvi varčevalnega zakona ostal le še tistim s pokojninami do 622 evrov.

"Drugo leto bo treba stisniti," meni Erjavec in znova omenja krizni davek kot možnost, saj to ne bi bil klasični davek, ki bi obremenil gospodarstvo.

Upokojenci na obisk k poslancem
Posegom v pokojninske prejemke nasprotujejo tudi v Zvezi društev upokojencev Slovenije. Predsednica ZDUS-a Mateja Kožuh Novak, ki je v ponedeljek sestankovala pri predsednici vlade Alenki Bratušek, bo tako nadaljevala srečanja s predsedniki strank.