Ni bil zagovor, ampak pogovor, trdi Erjavec. Foto: BoBo
Ni bil zagovor, ampak pogovor, trdi Erjavec. Foto: BoBo
Joseph Mussomeli
Mussomeli meni, da je bilo za Slovenijo prelite premalo krvi in posledično države ne cenimo dovolj. Foto: BoBo

Poslanca Jožefa Jerovška (SDS) so tako na današnji seji odbora za zunanjo politiko (OZP) zanimali "pravi" vzroki, zakaj so poklicali Mussomelija na zunanje ministrstvo (MZZ). Menil je, da bo to imelo "zelo velik političen pomen in posledice".

Erjavec je Jerovška v odgovoru nekoliko pomiril, ko je pojasnil, da je šlo za "pogovor" z veleposlanikom, ki si sicer res vseskozi prizadeva za zmanjševanje delitev znotraj slovenskega naroda. So pa njegove besede glede osamosvojitve potrebovale dodatno razjasnitev, zato so ga poklicali, naj jih pojasni, je razložil minister. "Potrebovali smo dodatna pojasnila, kaj je hotel povedati," je dejal Erjavec.

Erjavec je dodal, da se za to po navadi odločijo, "ko ocenijo, da ne gre za običajno diplomatsko govorico". "Pričakujemo, da so diplomati zadržani v odnosu do gostiteljice," je še dejal minister.

Jerovška je zanimalo tudi, ali se je Erjavec o tem koraku posvetoval tudi s predsednikom republike Borutom Pahorjem, s katerim sta bila tedaj skupaj na obisku v Turčiji. Erjavec je odgovoril nikalno. Jerovšku tudi ni želel jasno odgovoriti na vprašanje glede pobude Zveze združenj borcev NOB-ja, da bi Mussomelija razglasili za nezaželeno osebo. Pobuda je naslovljena na predsednika republike Pahorja, mu je odvrnil Erjavec.

"Prelahko dobljena država"
Mussomeli je moral prejšnji petek na MZZ zaradi izjav za Pop TV prejšnjo sredo, ko je v razmišljanju o razlogih za razklanost v slovenski družbi med drugim dejal: "Prelahko vam je bilo. Kaj, deset ljudi je umrlo v vaši vojni za neodvisnost. Menim, da imajo takrat, ko ljudje skupaj krvavijo, skupaj trpijo, se skupaj borijo, več občutka za narodno identiteto."

Predtem je v pogovoru z več slovenskimi mediji komentiral tudi kandidaturo nekdanjega predsednika Danila Türka za generalnega sekretarja ZN-a. Mussomeli težavo pri Türku vidi v tem, da deli slovensko družbo, izrazil pa je tudi mnenje, da bo ta kandidatura za Slovenijo "izgubljena priložnost".