Na ministrstvu bodo še preučili, ali je morda vendarle potreben
Na ministrstvu bodo še preučili, ali je morda vendarle potreben "še kak poseben pogovor". Foto: BoBo
Slovenski diplomatski spor z Izraelom

Slovenija je podprla resolucijo Združenih narodov, ki poziva k mednarodni preiskavi nedavnega nasilja na območju Gaze, ko je bilo po zadnjih podatkih med protesti proti odprtju ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu ubitih 62 Palestincev, več kot 2.200 pa je bilo ranjenih. Zaradi tega je Izrael poleg slovenske veleposlanice Barbare Sušnik na pogovor poklical tudi španskega veleposlanika, v torek pa bodo na pogovor poklicali še belgijskega. Slovenija, Španija in Belgija so bile namreč ene izmed 29 držav, ki so omenjeno resolucijo podprle.


"Obžalujem, da je prišlo do uporabe tega diplomatskega ukrepa. Glede na to, da je bilo toliko mrtvih in ranjenih, smo kot predsedujoči Svetu ZN-a za človekove pravice dolžni, da takšne stvari raziščemo, preiskujemo. Zato smo tudi podprli, da se napravi ta preiskava in pogleda, kaj se je pravzaprav zgodilo, zakaj je prišlo do mrtvih in
toliko ranjenih," je ob tem povedal minister Erjavec. Dodal je, da očitno Izrael ne želi, da se zadeva razišče.

Ob tem je napovedal, da se bo ministrstvo za zunanje zadeve ustrezno odzvalo. Kako, ni pojasnil, še prej bo opravil pogovor z veleposlanico. Ne načrtuje pa recipročnega ukrepa, da bi na pogovor poklical izraelskega veleposlanika, ki pokriva Slovenijo. "Pomembno je, da kot predsedujoči Svetu ZN-a za človekove pravice podpiramo, da se naredi preiskava. In to ni odvisno od izraelskega veleposlanika, ki pokriva Slovenijo," je poudaril.

Slovenski diplomatski spor z Izraelom