Kaj bo tokrat prišlo iz vladne valilnice varčevalnih idej? Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Kaj bo tokrat prišlo iz vladne valilnice varčevalnih idej? Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Rezi: so na vrsti pokojnine in socialni transferji

Po neuradnih informacijah naj bi bile na mizi že omenjene možnosti novih prilivov, saj naj bi govorili tudi o posegih v pokojnine in socialne transferje.

Člani vlade, ki so sestanek že zapustili, izjav po sestanku niso dajali, ker naj bi se tako dogovorili na sestanku.

Minister Gregor Virant je pred sestankom dejal, da odgovora glede konkretnih ukrepov po tem sestanku sicer še ne pričakuje, a je po njegovih besedah položaj zelo zapleten, je povedal ob robu današnjega srečanja s predsednikom Policijskega sindikata Slovenije Radivojem Uroševičem. Primanjkljaj morajo namreč v prihodnjem letu znižati pod tri odstotke, zato "bodo potrebni resni ukrepi na prihodkovni in na odhodkovni strani".

Med že napovedanimi ukrepi na prihodkovni strani je izpostavil davek na nepremičnine. Ukrepi na strani izdatkov pa morajo biti po Virantovem mnenju čim bolj enakomerno razporejeni med vse družbene skupine.

Tako, da pri nobeni skupini niso preveč radikalni, "da bi denimo rezali v kakršne koli pravice za 20, 30 odstotkov", je dejal. Dodal je, da smo še vedno v položaju, ko lahko denimo s tri- ali štiriodstotnimi rezi pridejo do rešitve. To pa po Virantovem mnenju ni tako boleče, kot je bilo denimo Grčiji ali v kateri drugi državi.
Še sreča, da imamo Nemce
Tudi minister za kmetijstvo Dejan Židan je poudaril, da bo verjetno podobno kot letos in bo vlada izbirala med nekaj slabimi in nekaj še slabšimi ukrepi, ki bodo na razpolago.

Morebitna uvedba kriznega davka v prihodnjem letu je, kot pravi, odvisna od gospodarskih gibanj. "Sreča je, da smo, kar zadeva gospodarska gibanja, v veliki meri odvisni od motorja Evrope, Nemčije," je pojasnil Židan. Po njegovem mnenju je sicer dober znak, da se začenjajo prihodki v proračun povečevati, in zato ni razloga, da bi razmišljali o še enem rebalansu letošnjega proračuna.

Minister za kulturo Uroš Grilc pa je opozoril, da morajo biti glede na gospodarska gibanja in napovedi pri razpravi o proračunu zelo realni. Spoprijeti se morajo s tem, pravi, da bo proračunski delež na vseh področjih nižji.

Rezi: so na vrsti pokojnine in socialni transferji