Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.9 od 32 glasov Ocenite to novico!
Karl Erjavec
Zunanji minister Karl Erjavec bo na Hrvaško poslal protestno noto. Foto: Borut Živulović/BoBo
false
Sredi Piranskega zaliva je zraslo hrvaško školjčišče. Foto: MMC RTV SLO
       Res pa je, da je Hrvaška odstopila od arbitražnega sporazuma in da ga ne namerava upoštevati. A arbitražni sporazum velja in Hrvaška bi ga morala upoštevati.       
 Karl Erjavec
Slovenska in hrvaška zastava, arbitraža
Hrvaška je odstopila od arbitražnega sporazuma in ga očitno ne misli spoštovati, je dejal Erjavec. Foto: BoBo
       Hrvaško zunanje ministrstvo lahko potrdi, da so vse do zdaj izdane koncesije za školjčišča v skladu z nacionalno zakonodajo Republike Hrvaške ob spoštovanju ustreznih pravil mednarodnega prava.       
 Odziv hrvaškega zunanjega ministrstva

Erjavec s protestno noto; Hrvaška: Školjčišče v skladu z zakonodajo

Širitev školjčišča na sredino zaliva odobrila hrvaška vlada
14. april 2017 ob 16:10,
zadnji poseg: 14. april 2017 ob 18:17
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Slovenija bo Hrvaški zaradi širitve hrvaškega školjčišča v Piranskem zalivu poslala protestno noto, je napovedal zunanji minister Karl Erjavec. Gre za "nepotrebno vznemirjenje", je dodal.

Omenjeno školjčišče je na območju Piranskega zaliva že vse od leta 1998 in se je v preteklosti že večkrat širilo, tokratna širitev pa je prva, ki jo je odobrila hrvaška vlada, je poudaril slovenski zunanji minister Karl Erjavec. "To kaže, da hrvaška vlada še vedno ne razume, da arbitražni sporazum velja," je ocenil.

Slovenski zunanji minister je nadaljeval z besedami, da se Slovenija na tovrstne razmere dosledno odziva z diplomatskimi protestnimi notami. Tudi zaradi najnovejše enostranske poteze hrvaške strani bo Ljubljana v Zagreb poslala protestno noto in se posvetovala z odvetniki, je napovedal Erjavec.

Omenjeni sporni dogodki kažejo, da je treba vprašanje meje rešiti čim prej, saj se bodo v nasprotnem primeru nadaljevale napetosti. "Menim, da imata Slovenija in Hrvaška trenutno pomembnejše skrbi in da so takšna ravnanja povsem nepotrebna in neustrezna," je dejal minister.

Hrvaška: Koncesija skladna z zakoni
Hrvaško zunanje ministrstvo je v odzivu za Slovensko tiskovno agencijo (STA) dejalo, da ni prejelo še nobene slovenske diplomatske note zaradi školjčišča, ki ga je umaški ribič postavil na sredini Piranskega zaliva. "Hrvaško zunanje ministrstvo lahko potrdi, da so vse do zdaj izdane koncesije za školjčišča v skladu z nacionalno zakonodajo Republike Hrvaške ob spoštovanju ustreznih pravil mednarodnega prava," so sporočili s hrvaškega zunanjega ministrstva.

Odzivi slovenskih organov bi bili kršitev sporazuma
Na vprašanje, zakaj se noben slovenski državni organ ne odzove na širitev školjčišča, je Erjavec odvrnil, da bi tovrstni odzivi pomenili kršitev arbitražnega sporazuma. Erjavec je ob tem spomnil na 10. člen arbitražnega sporazuma, ki določa, da se mora vsaka stran vzdržati ravnanj, ki bi lahko vznemirila obe strani. Poudaril je, da Slovenija oba člena spoštuje.

"Res pa je, da je Hrvaška odstopila od arbitražnega sporazuma in da ga ne namerava upoštevati. A arbitražni sporazum velja in Hrvaška bi ga morala upoštevati," je pojasnil.

Erjavec je med drugim v odzivu za javnost poudaril tudi nenačelnost Hrvaške, saj je ta pred odstopom od arbitražnega sporazuma v odgovorih na protestne note poudarjala, da ne gre za kršitev sporazuma, zdaj pa na identične note odgovarja z besedami, da je sporazum zanjo preteklost. "Mislim, da je takšno ravnanje hrvaške vlade neustrezno, neodgovorno, in obžalujem, da vodijo tako politiko," je sklenil vodja slovenske diplomacije.

Na čigavi strani so školjke, bo določila arbitraža
Na kateri strani meje so školjčišča, bo znano, ko bo arbitražno sodišče določilo mejo, je še dejal Erjavec in napovedal, da bo Slovenija ustrezno ukrepala, če bo sodišče sprejelo odločitev, da je školjčišče na slovenski strani.

Nobeno dogajanje v Piranskem zalivu po 25. juniju 1991 ne bo imelo pravnih posledic za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško, je še dejal in hkrati spomnil, da v skladu s 5. členom arbitražnega sporazuma nobeno enostransko dejanje po 25. juniju 1991 ne more prejudicirati meje in ga arbitražno sodišče pri določanju meje med Slovenijo in Hrvaško ne bo upoštevalo.

Slovenija po ministrovih besedah pričakuje, da bo arbitražno sodišče letos objavilo sodbo o slovensko-hrvaški meji in da bo hrvaška stran ne glede na njeno trenutno stališče odločitev sodišča spoštovala.

VIDEO
Erjavec s protestno noto Hrvaški
G. K.
Prijavi napako
Komentarji
smeško 562
# 14.04.2017 ob 16:35
25 let protestnih not pa nobenga učinka.
rarrog
# 14.04.2017 ob 16:54
Striktno izvajati kontrolo na shengenski meji s Hrvaško, še posebej v času turistične sezone.
veza
# 14.04.2017 ob 16:36
Pahor pa govori o prijateljih, naj gresta sedaj skupaj s Kolindo reševat ta problem, če ga je kaj v hlačah!
sam-zee
# 14.04.2017 ob 16:24
Šalo na stran, g. Erjavec - to, da imajo razlog s katerim nam mahajo pod nosom, da jim ga ni treba upoštevati, je pa krivda vas in vaših sodelavcev!
sam-zee
# 14.04.2017 ob 16:23
"Res pa je, da je Hrvaška odstopila od arbitražnega sporazuma in ga ne namerava upoštevati. A arbitražni sporazum velja in Hrvaška bi ga morala upoštevati," je pojasnil.

Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha :-)))))) Humorist Erjavec strikes again!
ivod
# 14.04.2017 ob 16:25
... ne da bi ga morala ... mora ga upoštevati ...
bi ga .. al ga ne bi ... je cagavo ...
... noto javno objaviti ... da vidimo, kaj Karel piše ... če je dal Hrvatom opomin ali ultimat ... rok za odstranitev ... če ne ... s tom-ahafki po školjkah ;)?
luckyss
# 14.04.2017 ob 17:04
Država, ki jo zastopajo tepci in vaški posebneži pač nima prihodnosti..
Sem se odločil, da se ne sekiram več, nima smisla..
veza
# 14.04.2017 ob 16:33
Kako pa Erjavec ve, da je HRV vlada odobrila sedanje razširitev školjčišča?
Vsekakor je usoda SLO odvisna od nas, državljanov, če bomo še vedno hodili na HRV in kupovali njihove izdelke, se nam lahko smejejo in vozijo lulat na sto in en način!
marcus_aurelius
# 14.04.2017 ob 17:52
Tisto školjčišče ni nastalo brez veze. To je politična poteza katera ima svoj namen. Morda je namen sprovocirati točno takšen odziv, kot ga nekateri komentatorji tukaj prikazujejo... razno rezanje vrvi, odtranitev na silo itd... S takim odzivom bi Slovenci kršili dogovor, ki je kot kaže trenutno nam v prid. Zato mislim, da je odziv Slovenije v tem trenutku iz strateškega vidika pravilen! Ostati mirni in počakati na sodbo. Tudi če kasneje Hrvati sodbe ne bodo upoštevali, bodo v neugodnem položaju ko bodo hoteli braniti svoja dejanja. S sodbo v roki, v kolikor bo za Slovenijo ugodna, ima Slovenija en adut s katerim lahko v političnem prostoru razpolaga. Vprašanje je samo, če bi Slovenija ta adut znala izkoristiti!?
Calendula
# 14.04.2017 ob 16:44
Korl, s temi protestnimi notami si Hrčki brišejo rito. Dokazano, ker niti ene do sedaj niso upoštevali.
In mejni prehod na Dragonji naj bi bil začasen, so zatrjevali, ko so ga postavljali. Samo skušajte omeniti, da bi ga prestavili na vrh klanca, kjer bi moral stati in pogledali nas bodo skozi puškino cev.
SpicyWeiner
# 14.04.2017 ob 17:05
In zakaj ne pride nekdo tja ponoči, tista školjčišča poreže in je problem rešen? Pa naj jih potem znova postavljajo, enkrat se bodo že naveličali.
srv
# 14.04.2017 ob 17:02
Zapomnite si, Hrvaški ne bo treba spoštovati arbitraže. Najprej bo proces končan, da EU pokaže, kako oni vedno pripeljejo stvar do konca, čez nekaj mesecev pa pride delegirani akt o posebnostih v piranskem zalivu.
FolkloraS
# 14.04.2017 ob 16:26
""""Res pa je, da je Hrvaška odstopila od arbitražnega sporazuma in ga ne namerava upoštevati. A arbitražni sporazum velja in Hrvaška bi ga morala upoštevati," je pojasnil."""""

In Slovenija resno pristopila k izvajanju Shengena!
jarovit
# 14.04.2017 ob 17:41
Erjavcu dam prav. Potrebno je počakati, da se arbitražni postopek konča pa potem ustrezno ukrepat. Če bo školjčišče na naši strani se ga enostavno podre oz. uniči.
Semedelčan
# 14.04.2017 ob 19:32
Ta Erjavec je napisal že toliko not da je pravi Beethoven.
generacija56
# 14.04.2017 ob 19:29
Medtem lahko beremo na Siol-u, da Hrvaška ni dobila nikakršne note....
Lažnjivi kljukec, ki životari v Slovenski politiki samo zato, ker pameten človek v tej greznico ne želi, bo pa živel naprej....
REsnica
# 14.04.2017 ob 22:56
Jaz sem pa vesel da ima slovenija novo školjčišče. Ne razumem panike...očitno so hrvati tako dobri sosedje da so nam ga postavili. Vsaj hvala bi jim rekli, ne pa da pošiljamo protestno noto. Morda pa nam bodo zgradili tudi drugi tir do sežane...
dego47
# 14.04.2017 ob 19:13
Držimo se navodil EU glede schengenske meje pa stavim,da nam bodo do začetka turistične sezone "jedli iz roke".Zakaj bi bili samo mi dober sosed?
Park
# 14.04.2017 ob 19:08
"protestno noto", ma a resno?!

Ma dej ne delite se norca iz nas, Hrvatov in vas samih! Erjavec, a si že povedal tisto, kako si na račun preplačanih avtocest zidal vilo na Hrvaški obali?! :)
Plavix
# 14.04.2017 ob 19:33
...ampak spet bo po naslednjih volitvah maširal po parlamentarnih hodnikih :D
Ja, taki pač ste slovenčki! :)
marcel22
# 14.04.2017 ob 17:53
"Odzivi slovenskih organov bi bili kršitev sporazuma" pa porkafiks, ne morem drugace rect. A to, da pa so hrvati postavili skoljcisce to pa ni krsitev?
ZvonkoBingl
# 14.04.2017 ob 20:06
Še bolj po Šengenski meji pa naj se hrćki hebejo!!!
M 48
# 14.04.2017 ob 19:39
Že zdavnaj sem dvignil roke proč od naše države, ki ni niti d od države, zaradi takih kljukcev in tepčkov, kot so Ehjavec in njemu podobni.
Drncl
# 14.04.2017 ob 19:12
Naš moto je, "po 4325. protestni noti, bo pa ja ena verjetno zalegla".
sam-zee
# 14.04.2017 ob 16:25
Arbitražnega sporazuma, sem pozabil dodati, se oproščam...
crniovcar
# 15.04.2017 ob 06:19
v čem je promlem!!!
.kdor koli je ,če je prekoračil trenutno dogovorjeno mejo,naj ga slovenska policuja kaznuje tko kot treba.po zakonu. to pisanje note je lari fari,nima smisla.
Mirlo
# 15.04.2017 ob 06:08
Saj človek ne more verjeti - mi jim pošljemo Protestno noto, tam pa vsaka hrvaška vukojebina naše voznike že zaradi napačnega parkiranja preganja do onemoglosti.

Pa dobro, nekdo je lastnik teh školjčišč - zakaj pa se jih ne preganja z EU tiralico?
Sheppard22
# 15.04.2017 ob 03:51
Tako je če so naši nesposobni in brez jajc :) No imajo pa klovne :)
gkamin
# 14.04.2017 ob 21:11
Samo ena diverzantska akcija slovenskih domoljubov je potrebna.

Piranski zaliv je naš, politiki niso, čas je, da ljudstvo vzame stvari v svoje roke.
tone7
# 14.04.2017 ob 20:00
Dragi minister Korl, nehajte se smešit, ker vas hrvaška politika vozi ko male otroke. Ni čar v temu, di ji niste dorasli, ampak ste nesposobni voditi zunanjo politiko
Park
# 14.04.2017 ob 19:26
Janša je imel prav, ko je rekel, da Hrvatom ne bodo dali zeleno luč za vstop v EU, dokler ne bo rešeno vprašanje meje!
Ampak Janša je grdi, grdi, grdi, a ne :D
21.12.2012
# 14.04.2017 ob 18:54
Butale, oni ne spoštujejo, mi njihovo nespoštovanje spoštujemo oz. se obnašamo gentlemensko.
A nismo zaradi takšne pasivnosti v preteklosti že popušili?
Anves
# 14.04.2017 ob 18:26
da ne bo čez 10 let po zaslugi neučinkovite SLO diplomacije hrvaško školjčišče že na sredini koperskega zaliva.....Rvati počasi in zanesljivo napredujejo proti zahodu....cilju njihove nacional politike.... pridobiti dobiti direktni mejni stik z Italijo in Avstrijo (brez tunela) .
Rosimario
# 14.04.2017 ob 17:47
Lahko pošlje kompletni notni zapis v erjavcduru
gesan
# 15.04.2017 ob 06:37
Korl bo za to phrotestno noto dobil na drugi strani en vikend paket v eni izmed za to namenjenih vil na hrvaški oblai in bo thakoj zadhovoljen!
anjago2
# 14.04.2017 ob 23:48
školjke filtrirajo morje zato so fajn.....
jarovit
# 14.04.2017 ob 22:14
@gkamin
# 14.04.2017 ob 21:11
Samo ena diverzantska akcija slovenskih domoljubov je potrebna.
Piranski zaliv je naš, politiki niso, čas je, da ljudstvo vzame stvari v svoje roke
----------------------------
Dragi "domoljub". Piranski zaliv bo naš, če bo tako odločilo arbitražno sodišče.
Do takrat pa "domoljubi" lahko le s prstom po nosu vrtate.
neutrino
# 14.04.2017 ob 22:04
Skrajni čas, Kahel. Hrvatom je že začelo primanjkovati wc papirja!
odklop 76
# 14.04.2017 ob 21:57
G. Rjavec... Kmetavzar ----- ne pa Politik--- in s tem nocem zaliti kmete .... ker sem sam kmet..... ampak kej takega za zunanjega ministra........ GROZA!!! Pr men se stale nebi seml spucat... fuj fuj fuj... Res smo nizko padli (((
ZvonkoBingl
# 14.04.2017 ob 20:56
Turki so dejal stoletje nazai..."boj se kuge in h.....", še vedno drži kot prbito"""
kukalo
# 14.04.2017 ob 20:48
Zadnji čas bi bil, da ta obraz izgine iz javnosti in še nekaj njih.
Samo Zakes
# 14.04.2017 ob 19:39
A smo v 25 letih mi kako "bitko" s krvatarji dobili?
Mike45
# 14.04.2017 ob 19:17
Jao v kakšni državi živim. Sami ritolizniki, ki skrbijo le za svoje lastne interese. Leta 1990 so nas Hrvati čakali na Mirni, mi pa pod klančkom naredimo mejni prehod. Hrvati so nas vedno žejne peljali preko vode. Aja cel kup politikov ima tam čez vikende. Če smo tako poslušni, izvajajmo potrebno kontrolo na mejah. Bomo že preživeli turistično sezono. Sploh bo lepo, ker bo veliko turistov ostalo pri nas.
samburin
# 14.04.2017 ob 18:57
@ sam-zee
Erjavcu in še komu bo treba pokazati pot iz peskovnika!
Zelouredu
# 14.04.2017 ob 18:48
Če diplomatska nota ne bo zadost bi pa probal še z diplomatskim vijolinskim ključem?
sosman
# 14.04.2017 ob 18:05
Evo, je priplezal spet na plano, kaj so volitve blizu?
mirror
# 15.04.2017 ob 07:59
Karel, če imaš vikend na hrvaški obali, je zelo težko vlagati protestne note.
Homer.
# 15.04.2017 ob 07:53
@Mirlo
Če greš v Nemško, Avstrijsko, Italijansko "vukojebino" ravno tako dobiš pozdrave za plačilo parkiranja.
mostnica
# 15.04.2017 ob 06:02
Kot Rupel! Tudi on je pošiljaj protestne note, pa še bolj ostre note in najbolj ostre protestne note.Hrvati so zajci. Takoj razumejo, ko jim pokažete moč.
NAUTILUS
# 15.04.2017 ob 16:11
ŽABJI KRALJ V RJAVI MLAKI

Žabji kralj v variantah je neštetih
pravljica, otrokom dobro znana,
v njej slavi ljubezen res predana
nad predsodki in po vseh zapletih.

Žabec spremeni se v kraljeviča,
ko kraljična končno ga poljubi,
in potem jo žabji kralj zasnubi,
zgodba še nevernega prepriča.

Ga prepriča, da je vse mogoče,
če je le dovolj ta žabec vztrajen,
v častihlepju skrajno neomajen,
da doseže čisto vse, kar hoče.

Mar je treba še kaj razložiti?
Vemo, kaj je kralj in kaj je žabec,
ni predsednik kralj, ne žabec vrabec,
a detajle kaže pojasniti.

Danes kralj slovenski je izraz,
Karel Véliki mu služil je za vzor,
v Karlu je besede kralj izvor
zanj lingvistika nam da dokaz.

Kaj je žabec, treba ni razlage,
moška žaba, ki prav poskakuje,
v pravljici francosko pogrkuje,
ljubi pa nadvse dobrine drage.

Kralj ni Karel, to je čisto jasno,
pač pa žabec je seveda žaba
in za željne pravljic pravšnja vaba
žabji kralj, ki se oglaša glasno.

Žabčevo regljanje prepoznavno
najbolj v bližnjih mlakah je doma,
leta dolgo pa že zanj velja,
da nadvse želi postati slavno.

Žabec vodja pevskega je zbora
žab pojočih, že upokojenih,
sivih, črnih, rjavih in zelenih,
zboru dirigira brez odmora.

V vsak sestav pojočih vladajočih
še svoj zborček žabji kralj pritakne,
drugim se orkestrom ne umakne,
vedno zraven z zborčkom je smejočih.

Kakšen pravi žabec je režeči,
ni težko nikomur prepoznati,
takšen žabec sili se smehljati,
tudi ko je v vodi prav smrdeči.

V kisel se nasmešek razteguje,
če pri notah se mu kaj zalomi,
in ko v taktu ga hudo polomi,
žabec se nad drugimi huduje.

Najbolj, pravi, da hudo bo mami,
in pa žabam, ki so že priletne,
za pravice kar najbolj dovzetne,
jadikuje kakor v žabji drami.

Ga nekoč odnesla je kantata,
niso kante krive v tej sonati,
nehal se tedaj je bil režati,
ko so stresli ga skoz zadnja vrata.

Pa je, glej, iz mlake brž prilezel,
ker so žabe spet potrebovali,
žabcu novo pevsko vlogo dali,
drugih se prijemov je nalezel.

Kot izkušen žabji pogajalec
naj bi tokrat končno se izkazal,
svetu in doma zares dokazal,
da je brez primere osvajalec.

Zdaj kraljično z juga pridobiti
prek poljuba in z zalezovanjem,
če je treba, še s prisluškovanjem,
naložili so mu osvojiti.

Se iz žabca hipoma pretvoril
prek poljuba v mladega bo kralja,
ki nič več po mlakah se ne valja,
in ne bo regljal, temveč govóril.

Vse je sprva kot po maslu teklo,
žabec že na glas se je ponašal,
kot soprog kraljične se razglašal,
pa se, glej, grdo mu je zareklo.

Da dobil smaragdni bo zaliv
kar tako za doto, brez plačila,
to povzela mnoga so občila,
in da velik žabčev je odriv.

Ko prišlo je na uho kraljične,
kaj se žabec na skrivaj je menil,
da poroko z njo je že omenil,
sklene, da so vse nagodbe nične.

»Puse« ne dobil bo žabec njene,
naj odmisli »puso« in pretvorbo,
ker da tukaj šlo je za potvorbo,
dvor kraljičnin neomajno sklene.

Barva v pravljici edina prava,
ki kraljična hoče jo priznati,
in poljub žabonu končno dati,
je zelena namreč, in ne rjava.

Rjavi žabec zanjo ni partíja,
južna se kraljična mu odreče,
naj se žabec z glavo v steno meče,
ta se od zidu nazaj odbija.

Ni ustrezna barva kože vsaka,
rjavi žabec ne dobi poljuba,
prazna vsa ženitna je obljuba,
pa če še tako vsa mlaka kvaka.

Bil prekratek žabčev je odriv
in preveč režač je blebetal,
s tem namere svoje vsem izdal,
da njegov smaragdni bo zaliv.

Ne samo, da konec je z zalivom,
ga spodijo končno še iz mlake,
ker primerna mlaka ni za take
s preuranjenim »ad hoc« odrivom.

Kdaj vzel od mlake bo slovo,
to pokaže najbrž se že v kratkem,
in ne bo odletel v skoku gladkem,
bolj bo kot v kantati zdaj hudo.

Zgodovina bo odgovor dala,
ali žabec to si je zaslužil,
a vemó, da je že zdaj odslužil
večjim žabam, saj je žaba mala.

Zgodba vsa pa bo na koncu taka:
žabec v zgodovino se zapiše
in ime zaliva novo vpiše
se na karti kot Rjava mlaka.
Kazalo