Treba je zaustaviti to, kar se zdaj dogaja, je o trenutni Janševi vladi dejal Erjavec. Foto: BoBo
Treba je zaustaviti to, kar se zdaj dogaja, je o trenutni Janševi vladi dejal Erjavec. Foto: BoBo
DeSUS, SD in PS čakajo še DL


V vodstvu DeSUS-a so presodili, da so v pogajanjih za novo koalicijo s svojimi zahtevami uspeli in izrazili soglasje tudi s strankinima kandidatoma za ministra, Tomažem Gantarjem za zdravje in Karlom Erjavcem za zunanje zadeve. Slednji zato pričakuje, da se bosta z oceno vodstva v torek strinjala tudi izvršni odbor in svet stranke.

Erjavec je v izjavi za javnost spomnil, da so vstop v koalicijo pogojevali s tem, da se ohrani usklajevanje pokojnin ob morebitni rasti plač in da se razveljavi 143. člen zakona za uravnoteženje javnih financ.

Več okoli nove koalicije:
- Bratuškova in Virant na neformalnem sestanku
- "Sum plagiata ne otežuje sestavljanja vlade"

Erjavec: Zakaj energetika prav DL-ju?
Prvak DeSUS-a upa, da se bo DL vključil v vlado, saj bi se vlada, če bi imela večjo podporo, uspešneje spopadala s krizo. Sam meni, da osrednja težava ni vprašanje, kdo bo pristojen za energetiko, ampak gre bolj za težavo znotraj stranke DL, v kateri se pojavljajo različna stališča do sodelovanja v novi vladi. Prepričan je namreč, da bi se težava, ki je nastala glede energetike, dalo rešiti tako, da to ne bi bilo moteče za DL. Po Erjavčevih besedah med prvaki preostalih treh morebitnih koalicijskih partneric ni bilo zaslediti "neke tendence, da ne bi energetike pokrival DL". Se pa prvak DeSUS-a sprašuje, zakaj bi jo moral pokrivati prav DL.

"Tudi DL nima kakšne boljše izbire"
Erjavec pravi, da je optimist in da DL tudi nima "kakšne boljše izbire, kot da gre v vlado". Če pa se ne bo odločil za sodelovanje v novi vladi in bi se oblikovala manjšinska vlada, bi DeSUS vstopil tudi v takšno manjšinsko vlado, a bi se morali v tem primeru čim prej pripraviti na predčasne volitve, ki bi bile najverjetneje jeseni ali konec leta.

"Da se zaustavi to, kar se trenutno dogaja"
Na vprašanje, ali je smiselno, da bi sedanjo manjšinsko vlado nadomestila druga manjšinska vlada, pa Erjavec odgovarja, da je smiselno, da pride "neka nova, druga vlada, ki ima drugačen program od te vlade", in da se zaustavi to, "kar se v tem trenutku dogaja". Meni namreč, da "tudi če bi prišlo do manjšinske vlade pod vodstvom Alenke Bratušek, bi ta vlada bolje opravila svoje naloge kot aktualna vlada". Erjavec namreč ugotavlja, da sedanja vlada v glavnem le še kadruje, kar pa ni tisto, kar v tem trenutku Slovenija potrebuje.

O kadrovskih potezah morebitne nove vlade pa pravi, da bi bilo nekorektno, da bi ti kadri ostali, saj je bila že njihova nastavitev nepravilna.

DeSUS, SD in PS čakajo še DL