Slovenija
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Karl Erjavec
Erjavec meni, da SMC kot največja koalicijska stranka nosi odgovornost za varnost državljanov. Foto: BoBo

Dodaj v

Erjavec: V zakonu o tujcih je dovolj varovalk, da ne bi prihajalo do zlorabe

Zunanji minister razume kritiko generalnega sekretarja Sveta Evrope
11. januar 2017 ob 17:18
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Karl Erjavec meni, da je še prostor za izboljšanje novele zakona o tujcih, ki jo v DeSUS-u podpirajo. Glede pomislekov v SMC-ju pa pričakuje, da bo premier Miro Cerar znal svoje poslance prepričati, zakaj je novela potrebna.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je ob robu seje izvršnega odbora stranke komentiral pismo generalnega sekretarja Sveta Evrope Thorbjorna Jaglanda premierju Miru Cerarju, v katerem je izrazil zaskrbljenost zaradi vladnega predloga novele zakona o tujcih. Po Jaglandovih besedah namreč sproža vrsto vprašanj, povezanih z evropsko konvencijo o človekovih pravicah.

Erjavec razume kritiko generalnega sekretarja Sveta Evrope, ker je pač tisti, ki mora skrbeti, da se človekove pravice razvijajo in čim bolj spoštujejo. Vendar meni, da novela nikakor ne posega v ustavno zagotovljene pravice, zato jo bodo v DeSUS-u v parlamentarnem postopku podprli.

Zunanji minister opozarja tudi na mednarodne okoliščine oz. v soseščini. "Kot vlada smo dolžni zavarovati naše državljane, v zakonu pa je dovolj varovalk, da ne bi prihajalo do zlorabe," je dejal Erjavec in navedel izjeme, ki jih zakon predvideva pri ukrepih, ter tudi spomnil, da je za aktivacijo ukrepov potrebna dvotretjinska večina vseh poslanskih glasov.

Novela zakona bi po njegovih besedah veljala le v izjemnih razmerah, če na zahodni balkanski poti ne bi obvladovali prebežnikov in bi se dnevno lahko zateklo v našo državo po več tisoč ljudi, kar bi lahko po Erjavčevih besedah povzročilo težave pri delovanju države.

Spomnil je, da je v času prvega prebežniškega vala prišlo tudi od 10 do 15 tisoč prebežnikov dnevno. Morebitni drugi prebežniški val bo po njegovih besedah povsem drugačen tudi po strukturi, saj ne gre za ljudi, ki bežijo z vojnih območij, pač pa predvsem za ekonomske migrante iz Afganistana, Pakistana in podsaharske Afrike.

Koalicija načelno usklajena, vendar ...
Koalicija se je sicer na načelni ravni uskladila glede predloga novele zakona, med koalicijskimi poslanci pa je čutiti negotovost glede vsebinskih rešitev. Pomisleke naj bi imeli predvsem v SMC-ju, zlasti podpredsednik stranke in predsednik DZ-ja Milan Brglez. V SMC-ju so po torkovi seji poslanske skupine sicer pojasnili, da se o vsebinskih rešitvah še niso pogovarjali.

Po Erjavčevem mnenju je gotovo še prostor, da se novela zakona v postopku spremeni, dopolni, izboljša ali da se jasneje navedejo dikcije.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Katalena
# 12.01.2017 ob 05:21
Glejte!!!! cloveka nasmejanega brez skrbi pun kesa in smesno pun samozavesti.G.Erjavec
Katalena
# 12.01.2017 ob 05:18
Poslanci komu vi lazete....sebi!!! Mi vam ne verjamemo nicesar ne vam ne zdravstvu ne policiji ne farmaciji ne bankam....itd....
firtoh
# 11.01.2017 ob 23:21
Vse je,če bi,če bo.....Če čebul ne bi če imela ,bi bila bula.
vnk
# 11.01.2017 ob 22:22
Pomisleke naj bi imeli predvsem v SMC-ju, zlasti podpredsednik stranke in predsednik DZ-ja Milan Brglez. V SMC-ju so po torkovi seji poslanske skupine sicer pojasnili, da se o vsebinskih rešitvah še niso pogovarjali.

Hja, sedaj dragi Brglez veš, kako se počutimo, ko vas poslušamo. Imamo tudi pomisleke...
M.R.S.
# 11.01.2017 ob 17:36
A luknji v zakonu se reče varovalka...??
pobrisan
# 12.01.2017 ob 12:28
Očitno so našim Avstrijci povedali tole:

Ocena, da je približno 15 milijonov ljudi pripravljenih na dramatično pot v Evropo preko Sredozemskega morja do leta 2020, je zapisano v dokumentu avstrijske vojaške tajne službe, ki bo naslednji teden predstavljen javnosti.
Nigerija, Demokratična Republika Kongo, Sudan in Etiopija, so štiri države, iz katerih se pričakuje največji migracijski val proti Evropi, opozarjajo avstrijski vojaški obveščevalci.
V zadnjih treh letih je približo 550.000 Afričanov zaprosilo za azil v EU. Največ jih je iz Eritreje, Nigerije, Somalije. Sledijo Gambija, Mali, Alžirija, Sudan, DR Kongo, Gvineja in Senegal, piše v poročilu, v katerega vpogled je imel nemški časnik “Das Bild”.
Begunci iz Eritreje in Somalije imajo pravico do azila, saj prihajajo iz vojnih območij, vsi ostali pa so označeni kot ekonomski migranti.
Število afriških beguncev se bo znatno povečalo, če EU ne bo mogla finančno pomagati prizadetim državam in spremeniti svoje politike do tistih prosilcev za azil, ki so ekonomski migranti, citira “Das Bild” avstrijske vojaške obveščevalce.
V zaključku poročila piše, da bo zaradi velikega priliva azilantov iz Afrike, pomembno spremeniti odnos EU do ekonomskih migrantov, kot tudi bo nujno vzpostaviti boljši nadzor zunanjih mej Evropske Unije in vzpostaviti model za izgon tistih, katerim azil v EU ne bo oddobren.
lisjak117
# 12.01.2017 ob 02:26
Čuš še je edini normalen v tem parlamentu.. Referendum pa, da vidimo kako misli ljudstvo in pika..
firtoh
# 11.01.2017 ob 23:21
čebula
Karantanc+
# 11.01.2017 ob 19:14
Briga jih za slovence. Samo da zgledajo dobro pred internacionalno skupnostjo.
Kazalo