Erjavec meni, da SMC kot največja koalicijska stranka nosi odgovornost za varnost državljanov. Foto: BoBo
Erjavec meni, da SMC kot največja koalicijska stranka nosi odgovornost za varnost državljanov. Foto: BoBo

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je ob robu seje izvršnega odbora stranke komentiral pismo generalnega sekretarja Sveta Evrope Thorbjorna Jaglanda premierju Miru Cerarju, v katerem je izrazil zaskrbljenost zaradi vladnega predloga novele zakona o tujcih. Po Jaglandovih besedah namreč sproža vrsto vprašanj, povezanih z evropsko konvencijo o človekovih pravicah.

Erjavec razume kritiko generalnega sekretarja Sveta Evrope, ker je pač tisti, ki mora skrbeti, da se človekove pravice razvijajo in čim bolj spoštujejo. Vendar meni, da novela nikakor ne posega v ustavno zagotovljene pravice, zato jo bodo v DeSUS-u v parlamentarnem postopku podprli.

Zunanji minister opozarja tudi na mednarodne okoliščine oz. v soseščini. "Kot vlada smo dolžni zavarovati naše državljane, v zakonu pa je dovolj varovalk, da ne bi prihajalo do zlorabe," je dejal Erjavec in navedel izjeme, ki jih zakon predvideva pri ukrepih, ter tudi spomnil, da je za aktivacijo ukrepov potrebna dvotretjinska večina vseh poslanskih glasov.

Novela zakona bi po njegovih besedah veljala le v izjemnih razmerah, če na zahodni balkanski poti ne bi obvladovali prebežnikov in bi se dnevno lahko zateklo v našo državo po več tisoč ljudi, kar bi lahko po Erjavčevih besedah povzročilo težave pri delovanju države.

Spomnil je, da je v času prvega prebežniškega vala prišlo tudi od 10 do 15 tisoč prebežnikov dnevno. Morebitni drugi prebežniški val bo po njegovih besedah povsem drugačen tudi po strukturi, saj ne gre za ljudi, ki bežijo z vojnih območij, pač pa predvsem za ekonomske migrante iz Afganistana, Pakistana in podsaharske Afrike.

Koalicija načelno usklajena, vendar ...
Koalicija se je sicer na načelni ravni uskladila glede predloga novele zakona, med koalicijskimi poslanci pa je čutiti negotovost glede vsebinskih rešitev. Pomisleke naj bi imeli predvsem v SMC-ju, zlasti podpredsednik stranke in predsednik DZ-ja Milan Brglez. V SMC-ju so po torkovi seji poslanske skupine sicer pojasnili, da se o vsebinskih rešitvah še niso pogovarjali.

Po Erjavčevem mnenju je gotovo še prostor, da se novela zakona v postopku spremeni, dopolni, izboljša ali da se jasneje navedejo dikcije.