Na ESS-ju bodo danes poskušali razrešiti vprašanja, ki jih na seji pretekli teden niso. Foto: BoBo
Na ESS-ju bodo danes poskušali razrešiti vprašanja, ki jih na seji pretekli teden niso. Foto: BoBo


Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je na novinarski konferenci po seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) izrazila veselje nad enotno podporo osnutku zakona. Po njenih besedah je agencijsko delo v Sloveniji zelo velika težava in je povezano z grobimi kršitvami delavcev, rešitve pa niso preproste.

Osnutek novele, ki naj bi bil na vladi že prihodnji teden, bo po njenih besedah omogočil, da bodo agencije za posredovanje dela lahko obstajale, a bodo morale delovati v duhu varovanja pravic delavcev in zagotavljanja kakovostnih storitev.

Na drugi strani pa je Kopač Mrakova razočarana, da se jim ni uspelo dogovoriti glede osnutka zakona o inšpekciji dela, saj je verjela, da je bil usklajen na posebni delovni skupini socialnih partnerjev. Pokazala se je namreč želja po večji vključenosti socialnih partnerjev v delo inšpekcije, to pa zahteva strokovno razpravo.

Posebna delovna skupina ga bo obravnavala skupaj z osnutkom o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, v povezavi s katerim zaradi predvidene uvedbe vavčerskega sistema za osebno dopolnilno delo teče usklajevanje še na ravni ministrstev in državnih organov. Oba osnutka naj bi na ESS znova priromala čez 14 dni.

Zadovoljni sindikati in delodajalci
Z osnutkom zakona so zadovoljni tudi v največjem sindikatu ZSSS, saj po njihovem mnenju rešitve upoštevajo dejanski položaj na področju agencijskega dela.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer je prav tako prepričan, da bo novela prinesla določen red. Pri tem je spomnil, da ima Slovenija 192 agencij, sosednja Avstrija pa le osem ali devet.

"Moje mnenje je, da se bo trg agencij zdaj uredil, da bo njihovo delo nekoliko bolj transparentno in bo v dobrobit vseh, ki sodelujejo z njimi," pa je menil predsednik Združenja agencij za zaposlovanje Miro Smrekar.

Štrukelj že rožlja s protesti
Ker je bil finančni minister Uroš Čufer odsoten, ESS ni obravnaval predloga novele zakona o dohodnini, ki predvideva ukinitev samodejnega usklajevanja neto letnih davčnih osnov iz davčne lestvice in davčnih olajšav z inflacijo. Socialni partnerji so namreč opozorili, da je predlog zakona o dohodnini že v parlamentarnem postopku. Da bi ga poslanci obravnavali, preden bi o njem razpravljal ESS, je nesprejemljivo, je pribil Branimir Štrukelj.

Štrukelj je spomnil še, da vlada v povezavi s tem zakonom ni pokazala nobene pripravljenosti za iskanje kompromisa. Prvič se je po njegovi oceni tudi unovčilo spremembe, ki sindikatom onemogočajo izvedbo referenduma o tovrstnih zakonih. A na razpolago so še veto državnega sveta in pritiski v obliki protestnih shodov, demonstracij in podobno, je nanizal. Dodal pa je, da v zvezi s tem ni padla še nobena odločitev in da za zdaj stavijo na razum vladne koalicije.

Poklic trgovca ostaja na isti ravni regulacije
Kopač Mrakova je na drugi strani spomnila, da se socialnim partnerjem ni uspelo uskladiti za obdavčitev odpravnin, vezanih na izgubo zaposlitve, sklenjene za določen čas, in odpravnin, vezanih na izgubo zaposlitve, sklenjene za nedoločen čas, iz poslovnih razlogov. Po njenih besedah sodeč za zdaj še ni predvidena tudi ukinitev indeksacije minimalne plače.

So pa člani ESS-ja obravnavali še zakon o trgovini, a niso sprejeli nikakršnega sklepa, je še povedal Štrukelj. Kot je pojasnil, so sindikati izrazito nasprotovali deregulaciji poklicev trgovec in trgovski poslovodja, njihovo stališče pa so delili tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.