Letos bo v Svetu Banke Slovenije več kadrovskih menjav. Foto: BoBo
Letos bo v Svetu Banke Slovenije več kadrovskih menjav. Foto: BoBo
Janez Fabijan
Podporo Fabijanu so odrekli v koalicijskem SD-ju, Foto: BoBo

Mesto viceguvernerja Janez Fabijan sicer zaseda že zdaj; aktualni šestletni mandat poteče 10. septembra. Predsednik republike Borut Pahor je v postopku izbire novega viceguvernerja prejel tri prijave. Poleg Fabijana, ki ga je predlagal guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, sta se na razpis prijavila tudi Tomaž Klemenc in Primož Simončič. Pahor je po opravljenem posvetovanju z vodji poslanskih skupin DZ-ja v imenovanje predlagal Fabijana.

A navdušenja nad naborom kandidatov v majskih posvetovanjih Pahorja z vodji poslanskih skupin ni bilo razbrati. Glasne pomisleke so že takrat izrekli v SD-ju in SDS-u, kjer so mu tudi danes sodeč po obrazložitvah glasov odrekli podporo.

Proti v koalicijskem SD-ju
Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je tako obžaloval, da je imel Pahor na voljo po njihovem mnenju razmeroma šibek nabor kandidatov. Opozoril je, da nad Fabijanom še vedno visi dvom o pravilnosti postopkov sanacije bank konec leta 2013, s čimer se še danes ukvarja več različnih organov. V SD-ju menijo, da bi bilo prav, da se na najbolj odgovorna mesta v Banki Slovenije ne imenujejo osebe, ki so bile povezane s temi zgodbami.

SDS: Slabe prakse in nepravilnosti
Še ostrejši so bili v SDS. Vodja poslanske skupine Jože Tanko je tako naštel vse dogodke in posle v bančnem sistemu, ki so po prepričanju stranke sporni in na katere v stranki opozarjajo že dlje časa. Prav tako je zatrdil, da je Banka Slovenije omejevala parlamentarno preiskavo teh poslov.

V SDS-u so tako prepričani, da ni prav, da se odpravljanja slabih praks in nepravilnosti ter razkrivanja odgovornih za dogodke, ki so privedli do potrebe za obsežno davkoplačevalsko sanacijo bank, loteva z istimi ljudmi. Žal jim je tudi, da Pahor te slabe prakse ni prekinil.

Znova od začetka
Predsednik DZ-ja Milan Brglez mora zdaj o zavrnitvi imenovanja Fabijana takoj obvestiti predsednika republike Boruta Pahorja, ta pa ima nato 14 dni časa, da Brglezu sporoči svojo odločitev o nadaljnjem postopku.

Svet Banke Slovenije skupaj šteje pet članov. V njem so poleg guvernerja Jazbeca in viceguvernerja ter namestnika guvernerja Fabijana še viceguvernerji Darko Bohnec, Stanislava Zadravec Caprirolo in Mejra Festić.

Ker se bo mandat viceguvernerju Bohnecu iztekel na začetku marca prihodnje leto, viceguvernerki Zadravec Caprirolo pa na začetku aprila, bosta jeseni stekla še postopka za iskanje kandidatov za njuni mesti.