Slovenija
Javno mnenje
Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je od 2. do 5. junija na reprezentativnem vzorcu 602 odrasla državljana opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik. Foto: MMC RTV SLO
Stranka Mira Cerarja bi po Delovi anketi na volitvah, če bi bile to nedeljo, zmagala na volitvah. Foto: BoBo
       Agregat, ki ga nagovarja Cerar, pogojno rečeno levice-proti sredini, je večji, kot je agregat desnice, vendar je neuporaben iz preprostih razlogov: manjše sposobnosti levice, da se organizira, da se artikulira, da nastopi enotno s programom, s katerim se lahko identificirajo volivci levice. To je ta hip tudi težava Cerarja – odsotnost bolj vsebinskega programa, vsaj za zdaj.       
 Samo Uhan, FDV
Samo Uhan, FDV: Zmagati na volitvah ni isto kot vladati. Foto: BoBo
       Gre za želje volivcev po nečem novem, ponavlja se fenomen Jankovića in Viranta, vsaj v začetni fazi.       
 Janja Božič Marolt, Mediana
Janja Božič Marolt: Treba ločiti javnomnenjsko podporo in izid na volitvah, kajti volitve odločajo tisti, ki pridejo na volišče, in ne tisti, ki imajo mnenje o nekom. Foto: BoBo
       Miro Cerar sledi preverjeno uspešnemu stilu politične komunikacije v Sloveniji. Gre za kanček manj razumljivo govorjenje, ki pušča dovolj prostora za naknadna pojasnila. Stavki so torej dolgi, prav tako tudi ni velikih nihanj v barvi in višini glasu. Govorica telesa je praviloma zaprta, glava rahlo nagnjena vstran, pogled pa je med poslušanjem in govorjenjem veliko časa povešen navzdol. Na takšen način okolici običajno sporočamo skromnost in spoštovanje do drugih.       
 Edvard Kadič, avtor knjige Govorica telesa in osebna karizma
Edvard Kadič: Naše okolje velike samozavesti pri politikih ne sprejema najboljše. Zato je povezava že uveljavljenega ugleda pravnega strokovnjaka ter skromnosti v izražanju zagotovo njegova prednost. Je pa res, da je to tudi dvorezni meč. Prevelika podobnost v stilu komuniciranja z nekaterimi drugimi, že uveljavljenimi akterji na političnem parketu ga lahko v javnosti hitro poveže z njimi. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Miro Cerar močno meša pol...

Dodaj v

Fenomen Cerar: Utelešenje pravičnosti in želje volivcev po novih obrazih

Samo Uhan, FDV, in Janja Božič Marolt, Mediana, za MMC o anketi Dela
9. junij 2014 ob 08:16,
zadnji poseg: 9. junij 2014 ob 14:55
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Ta hip je absolutno preuranjeno iz današnjih javnomnenjskih rezultatov sklepati na končni rezultat volitev," je anketo Dela Stik za MMC komentirala Janja Božič Marolt z agencije Mediana.

Stranka Mira Cerarja (SMC) bi na volitvah, če bi te bile v nedeljo, po anketi Dela dobila 16,9-odstotno podporo, SDS na drugem mestu pa 13,1-odstotno.

Cerar je bil na drugem mestu, še preden je imel stranko
Mediana je po besedah Janje Božič Marolt trend vzpona podpore Cerarju zaznala že 25. maja, ko je ob evropskih volitvah izvajala vzporedne volitve in volivce spraševala, za koga bi volili na državnozborskih volitvah. "In že takrat je bil Cerar na drugem mestu, pa še stranke sploh ni imel."

Volivci želijo nekaj novega
Vodilni je bil SDS, kar je potrdil tudi na volitvah, ko je dobil 25-odstotno javnomnenjsko podporo, Cerar pa 11-odstotno. "Gre za želje volivcev po nečem novem, ponavlja se fenomen Jankovića in Viranta, vsaj v začetni fazi," komentira Janja Božič Marolt.

Pojasnjuje, da del volivcev, ki so strankarski pripadniki, v javnomnenjskih raziskavah izražajo vedno podporo svojim strankam, preostali vprašani pa so izražali željo po nečem novem: "Zdaj so dobili nekaj novega."

Utelešenje pravičnosti
Glede na to, da je prepoznan kot utelešenje pravičnosti in boja za enakopravnost, kar je nekajkrat pokazal kot avtoriteta v intervjujih in javnih nastopih, po njenem mnenju ta hip izpolnjuje pričakovanja velikega dela baze. "Treba pa je zelo ločiti javnomnenjsko podporo in izid na volitvah, kajti volitve odločajo tisti, ki pridejo na volišče, ne tisti, ki imajo mnenje o nekom," poudarja.

Visoka moralna načela veljajo za vse na listi
"Če poudarja visoka moralna načela, mora biti neoporečen. Kakor hitro bo za 100 ali 200 evrov karkoli narobe, ga bodo dvakrat bolj kaznovali, kolikor ga zdaj preferirajo, enako velja tudi za vse tiste, ki bodo na njegovi listi", pa Maroltova odgovarja na vprašanje, ali se Cerarju lahko visoki etični standardi maščujejo, kot so se denimo Virantu.

Podtikanja bodo
Opozarja, da bodo na podporo Ceraju vplivali še javni nastopi, pričakujemo lahko tudi podtikanja, bodisi utemeljena bodisi iz trte zvita. Končni izid volitev pa ne bo odvisen samo od dogajanj na levici, ampak tudi na desnici. "Odvisno je, kaj se bo zgodilo z Janšo, z NSi-jem in SLS-om, ali bodo skupaj nastopili, in kaj se bo zgodilo s povezovanjem že pred volitvami na levi strani, v socialdemokratkem bloku," opozarja odlična poznavalka in raziskovalka javnega mnenja iz Mediane.

Njen kolega Samo Uhan, raziskovalec s Fakultete za družbene vede (FDV), vzpon Cerarja na javnomnenjski vrh vidi kot "ponovno resnično željo ljudi po novih obrazih, akterjih, ki jih ljudje povezujejo z reševanjem, bodisi domnevnih ali resničnih težav, ki jih ima Slovenija v političnem prostoru".

Sprememba paradigme: se spomnite protestov?
"Ta želja je vendarle povezana s spremembo neke razvojne paradigme, ki se je pojavila leto in pol, dve leti nazaj s protesti, kjer se je povezoval odhod starih političnih obrazov ali akterjev kot poskus zamenjave potrebe po razvojni paradigmi, ki bo šla v smeri krepitve vrednot srednjega razreda, solidarnosti, poskusom ponovnega zaupanja v institucije države. Obraz Mira Cerarja in njegovo delovanje, kot ga javnost pozna, je v veliki meri mogoče povezati s temi stremljenji," pojasnjuje Uhan.

Poskusi diskreditacije bodo
Temu v prid kaže tudi močna javnomnenjska podpora zunajparlamentarnim strankam (seštevek SMC, ZaAB, Verjamem in drugi), te so namreč dobile 26 odstotkov podpore, medtem ko so bile parlamentarne stranke deležne le nekoliko višje podpore – 31,8-odstotne.

"Zdaj je vprašanje, ali je želja (po novih obrazih) uresničljiva, ali je realna, ali ni tudi nekoliko naivna. Vseh teh razočaranj v slovenski politični parlamentarni zgodovini je kar nekaj. Zdaj je nemogoče napovedati, tudi ali no ta podpora do volitev vzdržala oziroma kako se bo polnila z vsebino na eni strani in seveda preverjenimi poskusi diskreditacije s strani opozicije," je previden Uhan.

Cerar prehitel celo Pahorja
Da je Cerar po priljubljenosti celo prehitel predsednika Boruta Pahorja, pa je po mnenju Uhana mogoče povezati tudi z neko oceno javnosti o delovanju predsednika države, ki je, takoj ko mora postati konkreten, manj priljubljen kot takrat, ko je lahko splošen, nezavezujoč, deklarativen. Nazadnje je moral tudi pojasnjevati odločitev, da je razpisal volitve 13. julija.

Zmaga ne pomeni vladanja
Ali bo spuščanje iz splošnih deklarativnih načel na realna politična tla tudi glavni izziv za Cerarja, če bo imel možnost sestavljati vlado, se je glasilo naše vprašanje Uhanu. "Takrat pride streznitev – čeprav nerad uporabljam to besedo – ampak je treba nekako uskladiti politični pragmatizem z visokimi moralnimi standardi, ki jih je lažje vzdrževati v pohodu na volilno zmago. Doseči zmago je nekaj povesem drugega kot zmago spremeniti v realno vladanje."

Državljani se še spomnijo neuspešnega poskusa sestavljanja vlade Zorana Jankovića, sicer zmagovalca zadnjih parlamentarnih volitev. Ali bi torej Cerar lahko sestavil vlado, če bi zmagal? "Za podlago imamo samo javnomnenjske napovedi, ki so v nestabilnem političnem prostoru nehvaležne. Ampak nastavki so dobri, ker v delu Cerar posega močno proti sredini ali celo malce onkraj."

Bazen levice je večji, a ni uporaben
Zanimivo, ugotavlja Uhan na podlagi rezultatov evropskih volitev, da je "agregat, ki ga nagovarja Cerar, pogojno rečeno levice-proti sredini, večji, kot je agregat desnice, vendar je neuporaben iz preprostih razlogov: manjše sposobnosti levice, da se organizira, da se artikulira, da nastopi enotno s programom, s katerim se lahko identificirajo volivci levice. To je ta hip tudi težava Cerarja – odsotnost bolj vsebinskega programa, vsaj za zdaj," opaža Samo Uhan s FDV-ja.

Kaj je še pokazala anketa Dela?
Tretje mesto bi zasedel SD s 6,5 odstotka, v DZ pa bi jim sledila še DeSUS s 4,9 odstotka in Zavezništvo Alenke Bratušek s 4,5 odstotka. NSi bi dobila 3,7 odstotka, PS 1,7 odstotka, SLS 1,4 odstotka, DL pa 0,5-odstotno podporo.

Vlado podpira manj kot 20 odstotkov vprašanih, ne podpira pa je skoraj 70 odstotkov. Srednja ocena vlade je 2,20, srednja ocena državnega zbora pa 2,03 in je najnižja v tem letu.

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je od 2. do 5. junija na reprezentativnem vzorcu 602 odrasla državljana opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.


Cerar tudi najbolj priljubljen politik

Cerar se je, kot rečeno, zavihtel tudi na vrh barometra priljubljenosti. Na prvem mestu je nadomestil predsednika Republike Boruta Pahorja. Tretji je evropski komisar Janez Potočnik, četrti predsednik SD-ja Dejan Židan in peti predsednik stranke Verjamem Igor Šoltes.

B. V., Saša Banjanac Lubej
Prijavi napako
Komentarji
jast123
# 09.06.2014 ob 08:33
PS 1,7 odstotka, SLS 1,4 odstotka, DL pa 0,5-odstotno podporo

Ti trije odstotki so mi najbolj všeč. Daleč od parlamenta.
Ric Flair Whooo
# 09.06.2014 ob 08:28
Ljudje so siti starih ksihtov, želijo si nove obraze. Kar dokazujejo tudi izsledki te raziskave - čeprav to ni neko merilo, pa vendar.
levak
# 09.06.2014 ob 08:21
Raznorazni lobiji, ki se bojijo za privilegije, razna desna trobila in ... že iščejo umazane podrobnosti o Miru Cerarju. Lepilo za lepljenje dokumentov bo šlo te dni dobro v promet.
jarovit
# 09.06.2014 ob 08:33
RTV MMC pravi:
Anketa Dela: Miro Cerar na vrhu pred SDS-om
-----------------------------------
Tako je tudi prav. Na smetišče je potrebno poslati vse politične dinozavre, ki so so nas pripeljal v to mizerijo.
Čas je za na nove stranke z novimi ljudmi.
london1982
# 09.06.2014 ob 08:32
Samo SDS-ovci še vedno sledijo svoji stranki!
provni
# 09.06.2014 ob 08:38
Bistvo je, da koruptivna stranka doživi na volitvah končno močen poraz.
PTN-PNH
# 09.06.2014 ob 08:24
Cerar ustanovil stranko teden nazaj in je že prva po javnomnenjskih.
Cerar vstopil v politiko prejšnji teden in že najbolj priljubljen politik.

Se samo meni zdi tole mal čudno? Ali je to pač še ena izmed 'Only in Slovenia'?
PICENG
# 09.06.2014 ob 08:27
Tole je pa kar zeloooo ekspresno. Sicer nikoli praveč ne verjamem anketam, tako da je tole malo čuden rezultat. Me pa sicer veselijo številke. Upam, da bodo veljale tudi na volitvah.
Binder Dandet
# 09.06.2014 ob 08:32
Ne vem kaj se tako čudite. 15-20% volilnega telesa samo čaka kandidata, ki lahko premaga Janšo. Ta del volilnega telesa je tisti višek SDjevih glasov iz leta 2008 (če vzamemo razliko napram rezultatom prej in kasneje).
Jurčič
# 09.06.2014 ob 08:31
pa naj še kdo reče, da frizura ni pomembna ;)
K_ris
# 09.06.2014 ob 08:54
Volivci že precej dolgo in glasno kličejo po novih opcijah. Zdaj pa ste nekateri presenečeni, da ena od teh v javnomnenjskih raziskavah vodi. Mar res niste dojeli, da krepko čez 50% volilnega telesa ni želelo voliti nobene izmed starih strank?
heros
# 09.06.2014 ob 08:32
Mene to nič ne preseneča, ker imajo ljudje dosti starih obrazov in cerar ponuja svež veter. Kako lahko po vsem kar se je dogajalo v zadnjih 25 letih še voliš SDS LDS Zares, desus, PS in vse ostalo? Drugo kot poskusit nekaj novega ti ne preostane.
rubin
# 09.06.2014 ob 08:29
dokler bodo volilci volili po načelu reality šovov, kdo se jim zdi bolj simpatičen, ne bo nič bolje. s vsem spošt. do cerarja, samo "program" stranke so bolj spisek želja kot konkretni ukrepi.naprimer smo za pravno, socjalno....državo...kdo pa ni? bistvo je v tem, kako to doseči.
denimo, dokler se ne bo bistveno obdavčilo progresivno premoženje in ne zgolj dohodek, se bo kapital vedno bolj koncentriral...to je samo kot primer..solidarnost ma naprimer v programu vsaj to, da se ustavno določi pravica do bivališča za vse državljane..
GUESS
# 09.06.2014 ob 08:39
Anketni rezultati kažejo, kako zelo siti so ljudje dosedanje politike in kako zelo si želijo novih obrazov.
abi normal
# 09.06.2014 ob 08:47
Mi bomo levico prečistili, SDS tega potenciala nima.
kok
# 09.06.2014 ob 08:48
Adijo JJ, pa zdrav nam ostani
meko
# 09.06.2014 ob 08:36
No pa pejmo se enkrat na led. "Mogoce" bo pa tokrat bolje. :)
Jethros
# 09.06.2014 ob 09:23
SDS je včeraj doživela pogrom, uspeli so spraviti na volišča 8% vseh volilnih upravičencev, da so glasovali proti noveli. 8%...in danes se nekateri čudite, kako da Miro Cerar že vodi...

SDS bo po naslednjih parlamentarnih volitvah dobila zgolj polovico sedanjega števila sedežev v parlamentu. Ne EU volitve, ne včerajšnji referendum ni izraz neke visoke podpore SDSu, prej obratno. Dejstvo je, da bo Miro Cerar zmagovalec naslednjih volitev, to pa zato, ker je skozi vsa ta leta deloval nekonlfikten, objektiven človek, ko je komentiral politično dogajanje. In dejstvo je, da si narod želi take ljudi v politiki, ne pa ljudi ala Irgl, Jerovšek, Pojbič, Janša, Lukšič, Virant, Gorenak, Grims, Vogrin, Simčič, itd...dovolj je bilo takih pajacev, ki ne delajo nič, uživajo pa na davkolačevalski račun, katerega na koncu še dodatno nagradijo z rezi tu in tam, pa naloženimi novimi stroški tam pa tu. Da o ideoloških temah ne začnemo, upam, da je bil včerajšnji signal dovolj jasen vsem, da vas glede tega imamo poln kufer.
Sprejeli ste kvorum v DZ, z veliko večino, tudi SDS je glasovala ZA kvorum, včeraj pa Irglica pametuje, kako je to poraz vlade in njihova zmaga, kako nismo zreli demokrati, zakon pa veljaven, ker smo to izrazili z razumevanjem kvoruma in neudeležbe. Tudi večina, ki je ostala doma, je glasovala ZA novelo. Boleče pa je, da se tega v SDSu še kako zavedajo. In zavedajo se, da bodo ponovno izgubili volitve. SDS je začel propadati, Janši je uspelo uničiti stranko do konca. Tudi prav, ne bomo jih pogrešali.
MIRNČAN
# 09.06.2014 ob 09:22
To je več kot pričakovano. Normalni ljudje ne volijo stranke z obsojenim predsednikom.
Triptico
# 09.06.2014 ob 09:04
SDSovcem se bo zjansalo...
Muc
# 09.06.2014 ob 08:43
meko
# 09.06.2014 ob 08:36
No pa pejmo se enkrat na led. "Mogoce" bo pa tokrat bolje. :)


Janeza boš težko volil, ker bo takrat že zaprt;))
Modrijan6
# 09.06.2014 ob 08:41
Čestike in moje občudovanje - profesor doktor Miro Cerar - naš novodobni politik, ste edini, ki mu na predčasnih volitvah zaupam, zato gre moj glas Vam, vsi ostali politiki, ki kanijo nastopiti na predčasnih volitvah pa so že pokazali, kaj znajo, večina njih me je zelo razočaralo, mnogi med njimi lahko, kar takoj odidejo na smetišče zgodovine, to velja za desni in levi pol.........Gospoda Cerarja pa še dodatno občudujem, ker je zanj na prvem mestu človek, njegovo dostojanstvo, da njegovih etičnih meril in poštenja sploh ne omenjam, verjamem, da bo dr. Cerar naš novi slovenski mandatar in velik zmagovalec volitev.

V 23 letni zgodovini samostojne Slovenije pa so me najbolj razočarali slednji, ki so v enem letu uvedli dvojni DDV, s tem izjemno draginjo, ki je še dodatno poglobila revščino, da zadolževanja in vračanja posojil, ki bo spremljalo še naše vnuke in pravnuke sploh ne omenjam..........., da ne ne govorim o nepremičninskemu davku, kateremu so ustavni sodniki rekli ne, ta pa je dodobra zrahljal živce prenekateremu Slovencu..............., vse to ne bomo nikoli pozabili, pomembno je, da smo se Slovenci iz preteklih dejanj veliko naučili, tako bomo vedeli, komu pravzaprav dati naš glas na volitvah. Volivci pa imajo vedno prav in zadnjo besedo na volitvah, žal to stranke in njihovi predsedniki prepogostokrat pozabljajo....., škoda.
Farmergirl
# 09.06.2014 ob 09:27
Janši je uspelo uničiti stranko do konca. Tudi prav, ne bomo jih pogrešali.

oh ne samo Janša, tudi ostali ala Černač, Grims, Zver and company..........
alcatraz
# 09.06.2014 ob 09:16
Da sem jaz član stranke, ki mi bo očitala, da sem nezrel za demokracijo.
Tist moment jo skenslam za vse večne cajte.
Ne more stranka podcenjevati stebrov, na katerih stoji. To sam pove, da stranka kot taka za demokracijo ni naredila NIČ. In da ji najbrž ni prav nič do tega, da bi karkoli sploh naredila!

Jaz teh ljudi (ampak z vsem spoštovanjem, prosim lepo) ne razumem. Res ne. To je mazohizem.
nihilist123
# 09.06.2014 ob 09:04
ČE ne drugega ima Cerar usaj dovolj politične kulture in razumevanja demokracije da na koncu ne bo kriva "nezrelost" volilcev, če ne bo uspešen na volitvah, za razliko od pobudnikov referenduma.
šurda
# 09.06.2014 ob 09:34
SDS bo na volitvah "popušil" tako kot včeraj, kjer
so po besedah Eve Irgl celo zmagali !
apneni
# 09.06.2014 ob 08:43
Vsak članek o anketah ima samo en namen. Oblikovanje javnega mnenja po okusu naročnika ankete...
Ernesto
# 09.06.2014 ob 09:32
@pegaz007
Zdenka Cerar je že eno leto pokojna, tako, da ne piši neumnosti.
šurda
# 09.06.2014 ob 08:48
Nevarni_Mišek
Kako klasično, spet so krive Murgle, in zlobni paček
iz Murgl Milan Kučan, ja mali mož ima res veliko moč,
večjo kot Obama in Putin skupaj, tako "sanjate" v
SDS-u že celo večnost !
hombre
# 09.06.2014 ob 08:40
Kje se da videt program SMCja? Da vidim , če so si že na čistem s pojmom ''konkurenčnost''...
lookaaa
# 09.06.2014 ob 12:47
hocemo nove obraze v politiki, potem pa nam nic ne pase. ce bo neznan, bodo vsi govorili, da je brez izkusenj, nima programa...
ce se pojavi politicno se neobremenjen clovek, kot je npr. cerar, je pa za njim al kucan, ali pa bodo v stranko ziher pribezali vsi z leve itd.!

dejstvo je, da so tisti, ki so trenutno pri koritu unicili naso drzavo. voliti njih je nesmiselno, ker tudi ce bi hoteli kaj speljati na novo ter na posten nacin, so prevec prepleteni s kriminalom, nepotizmom, korupcijo, uslugicami... da bi lahko samovoljno stopili na novo pot.

cerar ni nov obraz, je pa vsaj zaenkrat se nepopisan list, predvsem kar se tice politicnih zdrah. sam sicer dvomim, da bo lahko sam potegnil voz iz dreka, a vsaj poskusimo lahko z njim. razni jankovici, luksici, janse, novakove, viranti... ne bodo mogli iz svoje koze in bodo delali po starem.

fino bi bilo, da bi tudi na desnici vzklila kaksna nova stranka, kot protiutez ceraju in da bi vse stare politike z neizvolitvijo nagnali iz politike.mokre sanje, vem! :)
zapatist
# 09.06.2014 ob 10:42
Trenutno imamo v Sloveniji tri največje politične sile.
Po velikosti si sledijo:
1. NeGremVolit
2. SamoDaNiJanša
3. SDS

Za SDS lahko precej natančno napovemo koliko volivcev ji bo uspelo pripeljati na volišča. Menim, da so tudi volivci SamoDaNiJanša precej stabilna grupacija, vprašanje je samo komu bodo dali glas.
Rezultati volitev bodo tako odvisni od tega, koliko potencialnih volivcev grupacije NeGremVolit, ki je največja in ima največji potencial bo komu uspelo spraviti na volišča.
tjasham
# 09.06.2014 ob 09:35
Morda Miro ni "odrešenik", gotovo si pa zasluži priložnost. Je pa res zanimivo, kako živčno ga sedaj SDSovci napadajo in mu vse mogoče pripisujejo, od Kučana, murgl do udbašev. Dokončno je konec vašega JJ, sprijaznite se že enkrat in si najdite novega idola ki ne bo skorumpiran od glave do nog in čepel v zaporu. Drugače vas čaka usoda strank ki so zdrsnile iz parlamenta...
Nikec3
# 09.06.2014 ob 09:12
Sicer pa takšen triumpf levice po mojem vseeno ni pričakovan. Želim si, da NSi odščipne SDS-u čim več glasov.
Nikec3
# 09.06.2014 ob 09:10
Ne vem kaj se tako čudite. 15-20% volilnega telesa samo čaka kandidata, ki lahko premaga Janšo. Ta del volilnega telesa je tisti višek SDjevih glasov iz leta 2008 (če vzamemo razliko napram rezultatom prej in kasneje).

Mislim da bo zaradi bedarij, ki jih delata JJ in SDS tudi veliko desničarjev glasovalo proti Janši. Vključno z mano.

Največja grožnja pravni državi bi bilo, da zmaga stranka, ki jo vodi pravnomočno obsojeni. Potrebno se je boriti proti temu, ostale stvari trenutno niti niso pomembne.
modzo
# 09.06.2014 ob 09:46
heh vceraj v 30 straneh referendumskega debakla nisem zasledil toliko desnih kot danes tu v 4ih straneh.

Kje pa ste bili frajerji?

Zdej pa nevem, al so bli revezi na morju namesto da bi dajali "podporo" svoji stranki ali pa jim ni preostalo drugega, da drzijo jezicke za zobmi zdej pa hitro na cerarju zdravit frustracije.

Irglovi dam eno stvar prav, res smo otroski vrtec demokracije, pa ne zaradi vcerajsnjega referenduma, tole brezjajcno skrivanje v jazbinah vceraj in dansasnje brezsramno pluvanje kot da se ni nic zgodilo je prava slika nedorasleza.
zapatist
# 09.06.2014 ob 09:38
Se je pa treba zavedati, da anketa SDS u prikazuje nek relativno stabilno sliko, ki se bistveno ne bo spremenila, medtem ko je podpora Cerarju zelo nezanesljiva. Že naslednji teden, lahko zaradi kakšne nepomembne afere, vendar medijsko podprte s strani njegovih konkurentov, njegovo podporo zmanjša na polovico.
SDS pa prav nobena afera pri njegovih zvestih volivcih ne škodi.

Seveda pa je možno tudi to, da Cerarju podpora še naraste. Če bodo volivci v njem prepoznali potencialnega zmagovalca nad Janšo zna na levici pobrati dodatne glasove.
Kölm
# 09.06.2014 ob 09:18
Ne razumem kako lahko spoh še kdo podpira mafijske stranke kot so SDS, PS itd . Osel gre samo enkrat na led, Slovenec pa dokler se ta ne bo udrl ali kaj?
mtejo007
# 09.06.2014 ob 08:58
Odlično, sem vesel :) SREČNO !!
miroslavm1
# 09.06.2014 ob 08:57
stranka kampanije še začela ni pa je že povozila vse ostale . kaj bo šele na volitvah....
alcatraz
# 09.06.2014 ob 08:57
Jaz se ne čudim!
Ljudje so siti lopovščin, zanikanja pravne države, nespoštovanja organov sodstva, kraj, laži in se presneto dobro zavedajo (Irglca bi rekla da so nezreli!), kako pomembne vrednote so visoka etična in moralna načela, po katerih potem zdrava družba z lahkoto fura demokracijo.
alcatraz
# 09.06.2014 ob 09:23
Jaz bi bil ne samo zadovoljen, pač pa navdušen, če bi v parlament prišli tudi pirati.
SamoRes
# 09.06.2014 ob 09:05
Bravo Cerar!
Valuk_
# 09.06.2014 ob 09:02
Pravilno, dost je bilo strank, ki so nas v 20 letih pripeljale, tja kjer smo.

Naj dobi priložnost, manjka mu edina dobra ekipa ekonomistov.
mkrebs
# 09.06.2014 ob 12:17
Tako pa komentira dogajanje pri nas dr.Matej Lahovnik:

Celo v Jugoslaviji komunistom ni prišlo na misel, da bi se poimenovali Stranka maršala Tita.

Danes je že peti dan, ko v Sloveniji ni bila ustanovljena nobena nova stranka. Minule dni so bile ustanovljene kar tri. Nekaj dni imajo zainteresirani še čas, da pravočasno pred državnozborskimi volitvami ustanovijo Stranko blejske kremšnite. Le kdo je ne bi volil? Program tako ali tako ni pomemben, ekipa tudi ne. Dovolj je, da tako kot denimo Cerar ali Bratuškova omenite nekaj privlačnih stavkov. Na primer, čas je, da prekinemo s korupcijo in klientelizmom. O tem, kako nameravate to storiti in s katero ekipo, pa vas garantirano ne bo nihče spraševal. Tudi Cerarja niso. Od ustavnega pravnika bi seveda pričakovali, da predstavi konkretne časovno opredeljene ukrepe, kako bo povečal učinkovitost pravosodja. V slovenskem okolju mu tega seveda ni treba, saj ima forma prednost pred vsebino. Zainteresirani državljani bi lahko denimo razmislili tudi o ustanovitvi stranke SLP – Slovenskih ljubiteljev piva, ki se lahko po potrebi marketinško preimenuje tudi v Slovensko ligo za pravičnost. Gotovo bi presegala ideološke delitve in delovala povezovalno na razdeljeni politični sceni. Slovenija je sicer edina država v EU, kjer so pravi modni hit stranke, ki se imenujejo kar po imenih predsednikov.
krank
# 09.06.2014 ob 11:34
Nikoli vec Janše. A ja, kaj še ni na Dobu?
zeitgeist
# 09.06.2014 ob 11:22
Delo, kako to da ste pozabili v anketi o volitvah omeniti ZL, Združeno levico, ki je na evropskih volitvah dosegla 5,6% medtem pa imate v anketi stranke, ki so dosegle manj kot 1% ali pa takšne, ki so bile ustanovljene včeraj. Oprostite, ampak to je zame bolj kreiranje javnega mnenja kot pa anketa. Razumem pa, da so pritiski lastnikov medija veliki...
MIRNČAN
# 09.06.2014 ob 09:51
Modzo jaz sem desničar pa ne bom volil SDSa. :)
Nikec3
# 09.06.2014 ob 09:48
Po moje je edina prava rešitev, da desnica te volitve bojkotira.
Volivci so naklonjeni levi politični opciji in desnica nima nobene možnosti za zmago, klub temu da je padla že druga nesposobna leva vlada.


Prava rešitev za desnico je popoln umik JJ (izbris twitter računa) in normalizacija v smislu, da bo na desnici še kaj več kot stranka kmetov, stranka katolikov in stranka kriminalcev.

Ampak to bo vzelo čas. NSi bi lahko bila normalna desna stranka, ampak so si zaprli vrata za večjo podporo s svojim preimenovanjem (krščanska). Če želi desnica zmagati potrebuje tudi liberalen pol in ne samo tranzicijskega.
Vladoska
# 09.06.2014 ob 09:43
Kaj dodat kot to, da je ljudem zadosti bleferjev in ideologije brez meja in haska. Naj ponovim iztrošeno frazo; Zgodovino zgodovinarjem, prihodnost ljudem kot je Dr. Miro Cerar.
Kazalo