Ne nasedajte, opozarja Filli. Foto: MMC RTV SLO
Ne nasedajte, opozarja Filli. Foto: MMC RTV SLO
Politika ima prevelik vpliv na javno televizijo
Generalni direktor RTV SLO odgovarja na pobudo

Generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli je v oddaji Dobra ura poudaril, da dopis nima osnove, in prosil ljudi, naj dopisu ne nasedajo, saj s tem povzročajo stroške tudi RTV SLO, ki se mora ukvarjati z zavrnitvami. Pojasnil je, da RTV-prispevek ni plačilo za storitev, temveč je dajatev za javno storitev, enako kot npr. za zdravstvo, vojsko, policijo … Izpostavil je tudi, da imajo zaradi neplačevanja gledalci in gledalke lahko še dodatne stroške zaradi izterjave.

Prav tako je poudaril je, da ima RTV SLO tudi javno poslanstvo, in sicer da proizvaja vsebine in opravlja funkcije, ki niso tržno zanimive. Če pa ljudje ne želijo plačevati prispevka, se morajo odpovedati vsem napravam, ki omogočajo spremljanje televizijskih in radijskih programov, plačila pa so oproščeni tudi socialno ogroženi. Spodaj si lahko preberete uradno izjavo RTV SLO na temo dopisa.


Izjava za javnost
"Plačnike RTV-prispevka obveščamo, da zahtevek, ki izhaja iz omenjenega dopisa, nima nobene pravne podlage, da bi ga bilo mogoče realizirati; še več – gre za zavajanje plačnikov, ki bo tistim, ki bodo tovrstni dopis posredovali na RTV Slovenija in hkrati ne bodo plačali RTV-prispevka, povzročilo dodatne stroške. Služba za obračun RTV-prispevka sicer vse tovrstne dopise uradno zavrača.

Po 31. členu Zakona o Radioteleviziji Slovenija mora namreč plačevati prispevek za opravljanje radijske in televizijske dejavnosti, tj. RTV-prispevek, kdor ima radijski ali televizijski sprejemnik oziroma drugo napravo, ki omogoča sprejem radijskih oziroma televizijskih programov na območju Republike Slovenije, kjer so zagotovljeni tehnični pogoji za sprejem vsaj enega programa RTV Slovenija. Šteje se, da ima sprejemnik vsaka pravna ali fizična oseba, ki je registrirana kot odjemalka ali odjemalec oziroma plačnica ali plačnik električne energije v javnem električnem omrežju.

Če gospodinjstvo ne izpolnjuje zakonsko natančno določenih pogojev za oprostitev plačila RTV-prispevka, ga je po veljavni zakonodaji dolžno plačevati; v nasprotnem primeru ga je RTV Slovenija dolžna prisilno izterjati. Hkrati pozivamo naše gledalce, poslušalce in spletne uporabnike, da tovrstnim pobudam, ki nimajo nobene zakonske osnove, ne nasedajo."

Služba za odnose z javnostjo

Politika ima prevelik vpliv na javno televizijo
Generalni direktor RTV SLO odgovarja na pobudo