V delovno skupino bodo po besedah ministra Jerneja Pikala poleg stroke povabili tudi vse parlamentarne stranke. Foto: BoBo
V delovno skupino bodo po besedah ministra Jerneja Pikala poleg stroke povabili tudi vse parlamentarne stranke. Foto: BoBo

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je v izjavi za javnost pojasnil, da bodo pozvali različne deležnike, da skupaj oblikujejo delovno skupino, ki bi prišla do usklajenih izhodišč glede vsebine zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja.

Ker je v dozdajšnjih poskusih reševanja problematike "zmanjkal" politični konsenz, bodo k sodelovanju poleg strokovnjakov in predstavnikov tako javnega kot zasebnega šolstva pozvali tudi vse politične stranke in predstavnike poslanskih skupin. Pikalo si namreč želi, da bi delovna skupina pripravila predlog, ki bo ne samo strokovno usklajen, ampak bo imel tudi vnaprej zagotovljeno politično podporo.

Delovna skupina, ki jo bo vodil sam, po njegovih besedah na mizi ne bo imela že pripravljenega predloga, saj želi, da bi do usklajene rešitve prišla sama. Kot je dodal, nimajo zagotovila, da jim bo to tudi uspelo, kljub temu pa je to "vsaj nekakšen korak naprej, da to zadevo uredimo". "Upam, da bo tako ta zgodba, ki se definitivno vleče predolgo, s tem končana," je še dodal Pikalo. Kdaj bi lahko prišli do rešitve, pa minister še ni mogel napovedati.

Sorodna novica SDS z novelo zakona za enako financiranje javnih in zasebnih šol

Kot je še pojasnil, je bilo do zdaj na mizi že veliko predlogov za uresničitev ustavne odločbe, da je bilo vsem bolj ali manj jasno, da nobeden ni užival zadostne politične podpore. Po njegovem mnenju tudi nima smisla vlagati "zakon na zakon", še posebej, če nima jasne politične podpore.

Poskusov, da bi uredili financiranje zasebnega šolstva v skladu z odločbo ustavnega sodišča, je bilo namreč v preteklosti več, zadnji je bil predlog ministrstva za izobraževanje, po katerem bi država obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah financirala 100-odstotno, razširjenega dela javnega programa pa ne bi več financirala.

Novela je bila v DZ-ju sicer sprejeta, a ob ponovnem glasovanju po vetu državnega sveta julija letos ni dobila zadostne podpore. Za novelo so glasovali v koalicijskih strankah LMŠ, SD, SAB in DeSUS ter v Levici, podprla pa sta jo tudi poslanca narodnih skupnosti. V SMC-ju so se vzdržali, v SDS-u, NSi-ju in SNS-u pa so bili proti.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Prvi odzivi poslanskih skupin
Podobno so zadržani ali odklonilni tudi današnji prvi odzivi poslanskih skupin na Pikalovo napoved. Večina strank še ni pojasnila, ali bodo v delovno skupino predlagale svoje predstavnike, prav tako še niso prejele ministrovega povabila.

V SDS-u so tako spomnili, da so vložili predlog novele zakona, s katero bi v celoti uresničili odločbo ustavnega sodišča. Tudi pravniki so se po njihovih navedbah že izrekli glede ustavne odločbe, zato v stranki menijo, da gre pri Pikalovem predlogu za zavlačevanje. Sodelovanje v tej skupini se jim ne zdi smiselno.

V NSi-ju pa so pojasnili, da se bodo v torek po seji poslanske skupine sešli z ministrom Pikalom, ki so ga za sestanek prosili na začetku avgusta. Na srečanju bo priložnost tudi za pogovor o delu delovne skupine za uresničitev ustavne odločbe.

V poslanski skupini največje vladne stranke, LMŠ, se bodo o Pikalovi napovedi predvidoma pogovorili na torkovi seji poslanske skupine, podobno tudi v DeSUS-u.

Pričakovati je, da bo svojega predstavnika v delovno skupino predlagal SD, medtem ko so ostrejši v koalicijskem SMC-ju.

Prepričani so, da "za implementacijo ustavnih odločb ne potrebujemo širokih delovnih skupin, temveč zgolj voljo in zavedanje o pomenu pravne države, žal tega do zdaj ni bilo". Ob tem so poudarili, da imajo na ministrstvu več kot dovolj strokovnjakov, da pripravijo zakon, ki ga bodo potrdile tudi zakonodajne službe in bo na koncu odpravil neustavno stanje.

V Levici se po besedah vodje poslanske skupine Mateja T. Vatovca glede Pikalovega poziva še ne morejo opredeliti, saj ga še niso prejeli. Ali bodo predlagali predstavnika v delovno skupino, se bodo odločili organi stranke. Je pa Vatovec spomnil, da je glede koncepta financiranja zasebnih šol stališče Levice ves čas enako. Če že, bi po njihovem mnenju morali iskati pol konsenz o tem, da v ustavi jasno definirajo, da je javno šolstvo tisto, ki ga je država dolžna financirati, medtem ko je zasebno šolstvo odločitev posameznika in tako je tudi plačilo njegova odgovornost.

V SNS-u bodo o tem, ali bodo predlagali svojega predstavnika, še razmislili. Po mnenju predsednika stranke Zmaga Jelinčiča Plemenitega pa je način, ki ga uporablja Pikalo, takšen, kot "so ga komunisti vedno uporabljali – debata, debata, potem pa se odločijo tako, kot oni mislijo, da je prav". Jelinčič je prepričan, da jih bodo poskušali žejne pripeljati čez vodo, za kar "potrebujejo sodelujoče občinstvo". Spomnil je še, da je bila odločitev DZ-ja glede Pikalovega zakona jasna, zato ne ve, kaj bi se še morali pregovarjati.

V SAB-u se za zdaj še niso odzvali.