V mandatu Zvonka Fišerja se še ni zgodilo, da bi spoštoval ta zakonsko določen rok, so izpostavili v SDS-u. Foto: BoBo
V mandatu Zvonka Fišerja se še ni zgodilo, da bi spoštoval ta zakonsko določen rok, so izpostavili v SDS-u. Foto: BoBo

Rok se bo namreč iztekel 15. aprila, ko mora vrhovno državno tožilstvo predložiti državnemu zboru (DZ) skupno poročilo o delu državnih tožilstev za preteklo leto. V SDS-u opozarjajo, da se v mandatu generalnega državnega tožilca Fišerja še ni zgodilo, da bi spoštoval ta zakonsko določen rok.

Skupno poročilo o delu državnih tožilcev za leto 2011 je DZ prejel 23. maja 2012, za leto 2012 8. maja 2013, za leto 2013 2. junija 2014, za leto 2014 pa 18. maja 2015, so spomnili v SDS-u. "Zamudo glede priprave poročila na vrhovnem državnem tožilstvu že drugo leto zapored utemeljujejo z neprepričljivim argumentom, in sicer v zvezi s prilagoditvijo informacijskega sistema," so zapisali v poslanski skupini SDS-a, kjer so pred kratkim v vednost dobili dopis vrhovnega državnega tožilca Aleša Butale, s katerim jih je seznanil, da bo zakonski rok ponovno zamujen.

Na neizpolnjevanje zakonskih obveznosti tožilstva je v poslanskem vprašanju, naslovljenem na ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča opozoril tudi poslanec SDS-a Vinko Gorenak. Pravosodnega ministra je namreč vprašal, kako bo ukrepal, da bi zagotovil spoštovanje zakonskih določil.