V ustavi zapisano fiskalno pravilo bi morali poslanci že zdavnaj zapisati v zakon. Foto: MMC RTV SLO
V ustavi zapisano fiskalno pravilo bi morali poslanci že zdavnaj zapisati v zakon. Foto: MMC RTV SLO

V omenjenih treh strankah so po sestanku s premierjem Mirom Cerarjem in finančnim ministrom Dušanom Mramorjem nakazali, da bodo morda podprli zakon, za sprejetje katerega vladajoča koalicija potrebuje dvetretjinsko večino. A hkrati so dodali, da bodo o podpori zakonu dokončno odločili organi strank prihodnji teden.

Ohlapnost zakona
V izvedbenem zakonu se bo določilo uresničevanje v ustavo zapisanega fiskalnega pravila, v skladu s katerim morajo biti prihodki in odhodki proračunov države uravnoteženi brez zadolževanja ali v presežku. Glavni očitek opozicije se je doslej nanašal na ohlapnost zakona. A kot kaže, se je vlada z novim dopolnjenim zakonom približala zahtevam opozicije.
Predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak je po sestanku ocenila, da je nov vladni predlog dovolj zavezujoč: "V njem je zapisana formula - vsaj v obrazložitvi, ne v samem členu. Tudi zato, ker je mogoče, da se bo tudi v Evropi nekaj spremenilo v povezavi s tem."

Zapis fiskalnega pravila utegne biti mehkejši tudi na evropski ravni, je dodala Novakova in ob tem pojasnila, da zaradi težav, s katerimi se pri fiskalnem pravilu spopadajo tudi druge članice Unije.
Tako kot NSI je tudi Jani Moderndorfer iz Zavezništva Alenke Bratušek ocenil, da je nov vladni predlog dovolj velika zaveza za katero koli vlado. "Kateri koli finančni minister, tudi če tega zakona ne bi bilo, si kakšne druge poti sploh ne more privoščiti. Bistveno je to: da, absolutno, so določene zaveze in je tudi manevrski prostor za normalno pot."

Janša: Ne korak, le polkorak
Zanimivo bo opazovati tudi, kako se bodo glede podpore zakonu na koncu odločili v SDS-u. Njegov predsednik Janez Janša je sicer poudaril, da nov vladni predlog uzakonja tisto, kar mora Slovenija že spoštovati, torej evropske zaveze, in je kot takšen povsem v nasprotju od SDS-ovega, ki v celoti upošteva zapisano v ustavi. Kljub temu bodo o podpori zakonu še razmislili.

"Zgolj s tega vidika, da ocenimo, ali je v trenutku, ko je politično razmerje v koaliciji takšno, da se nekega resnega koraka naprej ne da narediti, pametno podpreti polovični korak," je komentiral predsednik SDS-a Janez Janša.

V Novi Sloveniji in Zavezništvu AB je dokončne odločitve pričakovati v ponedeljek, v SDS-u pa se bodo odločili do srede, ko bo državni zbor zakon obravnaval na svoji redni seji.