Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.5 od 25 glasov Ocenite to novico!
Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je predstavil prve podatke o uspešnosti dela sodstva v letošnjem letu. Foto: BoBo
Florjančič je med drugim izpostavil, da "v proračunskih pogajanjih mesto slovenskega sodstva ni zagotovljeno kot mesto tretje veje oblasti". Foto: BoBo
VIDEO
Vrhovno sodišče ni zadovo...

Dodaj v

Florjančič: Vrhovno sodišče deluje v nemogočih prostorskih razmerah

Predstavitev dela sodišč v letu 2017
14. december 2017 ob 13:37
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Slovenskemu sodstvu v proračunskih pogajanjih ni zagotovljeno mesto tretje veje oblasti, je poudaril predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič. Zato so pri pogajanjih z ministrstvom za finance dobili zgolj nekaj zahtevanega.

Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je predstavil prve podatke o uspešnosti dela sodstva v letošnjem letu. Pozitivni trendi pri zmanjševanju sodnih zaostankov se nadaljujejo, saj se je število nerešenih zadev od novembra lani do novembra letos znižalo za 14 odstotkov.

Pri sodnih zaostankih je omenil dvoje posebnosti. Povečali so se zaostanki na vrhovnem sodišču za šest odstotkov, na upravnem sodišču pa celo za 60 odstotkov. Poleg tega se je zvišalo število nerešenih pomembnejših zadev na slovenski ravni za 0,3 odstotka.

Med rešenimi zadevami na sodnika so precejšnje razlike med posameznimi sodišči. Gibljejo se od 400 do nekje 700 rešenih zadev.

Okrožno sodišče v Novi Gorici je rešilo 685 zadev na sodnika, kar je največ v Sloveniji. Med višjimi sodišči pa je največ zadev rešilo Višje sodišče v Kopru, in sicer 154 zadev na sodnika.

Sodišče v Murski Soboti, ki nima tako dobrih rezultatov, je izpostavilo, da so njihovi sodniki reševali zadeve tudi v Mariboru in Slovenj Gradcu, kar pomeni, da rešijo manj zadev na svojem sodišču. Pri pomembnejših zadevah je povprečen čas reševanja 7,8 meseca, pri drugih zadevah pa 6,8 meseca.

Veliko pozornost namenjajo tudi reševanju starejših zadev, ki je sicer ustrezno, a ne še optimalno, je dejal Florjančič. Število zadev, starejših od 10 let, se je znižalo, zvišalo pa število zadev, starih med tri in deset let.

Finančne težave sodstva
Florjančič je poudaril, da "v proračunskih pogajanjih mesto slovenskega sodstva ni zagotovljeno kot mesto tretje veje oblasti". Položaj sodstva je po njegovih besedah enak položaju nekih drugih agencij in podobnih institucij.

Premier Miro Cerar se po njegovih besedah o teh stvareh ni želel z njim pogovarjati, zato so se pogajali le z ministrstvom za finance. "Dobili smo le nekaj od tega, kar smo zahtevali, čeprav so naše zahteve v finančnem smislu popolnoma realne," je dejal.

Predsednik vrhovnega sodišča je po obiskih slovenskih sodišč pojasnil, da ni odvisno le od sodstva, koliko in kako rešujejo zadeve, ampak tudi od razmer in okoliščin dela. Na slabe razmere opozarjajo predvsem nižji sodniki.

Zakonodajni postopki po mnenju sodnikov resno vplivajo na delo sodišč, tako da se sodni postopki daljšajo in postajajo zahtevnejši. Sodišča poleg tega dobivajo še nove pristojnosti, vendar ministrstvo za pravosodje za to ne predvideva novih finančnih sredstev.

Nemogoči prostori
Pri delu sodnikov so po njegovih besedah pomembne tudi prostorske razmere, ki bi jih moralo zagotoviti ministrstvo za pravosodje. Glede tega je stanje najbolj kritično na sodišču v Ljubljani, kjer okrožno in okrajno sodišče delujeta na več lokacijah in je tako onemogočena funkcionalna povezanost sodišč, poleg tega je tu še varnostno vprašanje.

Vrhovno sodišče prav tako po mnenju njegovega predsednika deluje v nemogočih razmerah. Zato zahtevajo, da ministrstvo prostorske razmere uredi. Med možnostmi je izpostavil, da bi se poleg novega zapora v Ljubljani zgradili še dve razpravni dvorani, da bi se lahko sojenja organizacijsko in varnostno lažje izpeljala.

Ponovno povečanje števila sodnikov?
Družinski zakonik je sodiščem naložil še nove pristojnosti in obremenitve, zato bi bilo po njegovem mnenju treba povečati število sodnikov. Od leta 2008 se je njihovo število zmanjšalo za 200, s tem pa je bilo po njegovih besedah doseženo dno.

Florjančič je kot težavo izpostavil tudi problem s sodnimi izvedenci, primanjkuje namreč kliničnih psihologov, izvedencev za ekonomijo in bančništvo ter medicinskih izvedencev.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
tone7
# 14.12.2017 ob 13:55
Kako sodišče deluje, je še to predobro
Altknight
# 14.12.2017 ob 14:04
Mogoce bi pa tista sodnica iz Pirana zrihatala kake prostore. Ima izkusnje kako zgraditi na hitro brez gradbenega dovoljenja. Al pa tista iz Slovenj Gradca, ki ima po gursu vilo ocenejno na 51,000€.
lahk
# 14.12.2017 ob 14:16
Glede na njihove "rezultate" so prostori, ki jih imajo še predobri. Blamaža na blamažo, "napaka" na napako -> preveč napak, da bi bilo res.
apollo11
# 14.12.2017 ob 14:38
Pa kdo še vam sploh kaj verjame. Ni slabše stvari v državi kot naše sodstvo. Dno dna.
kefej1
# 14.12.2017 ob 14:25
Glede na kvaliteto odločb tega organa, bi si po načelu sorazmernosti zaslužili, da delujejo v vlažni kleti med ščurki in brez dnevne svetlobe.
Eska
# 14.12.2017 ob 14:01
Zmanjšati število zaposlenih na sodiščih, da bo več prostora za zaposlene in tudi naslovov za prekladanje papirjev bo manj, storilnost pa višja.
SamoRes
# 14.12.2017 ob 15:44
Zakonodajni postopki po mnenju sodnikov resno vplivajo na delo sodišč, tako da se sodni postopki daljšajo in postajajo zahtevnejši.

To si si poslanske barabe tako nastavile že od leta 1991 naprej, nekdo se lahko pritožuje desetkrat na isti postopek, zadeve zastarajo in taka jajca. To se da spremenit le da nikomur ni v interesu ker jim prav pride.
marelnd
# 14.12.2017 ob 14:28
Sodišče ustvarja nemogoče razmere, v slovenskem prostoru.
cairns
# 14.12.2017 ob 14:35
Florjančič: Vrhovno sodišče deluje v nemogočih prostorskih razmerah

Naj sodišča začnejo delati dobro pa bodo dobili svojo marnorno palačo. Dokler pa na prostost izpuščajo pokvarjene politike, tajkune in vodje organiziranega kriminala, zapirajo pa kurje tatove imajo še preveč dobre pogoje za delo.

Sodišča so izgubila vso kredibilnost in avtoriteto.

P.S.
Klemenčič bi lahko popravil tudi kakšen zakon. Npr. v delu ki vrača sojenje nazaj na začetek. Nobenega vračanja nazaj. Po hirarhiji navzgor in samo navzgor. Naj višji in vrhovni sodniki zaslužijo svojo plačo, ne pa da se gredo pink-ponk gore-dole in izgubljajo leta in leta.
Skippy
# 14.12.2017 ob 15:59
Pri nas sodišče ni tretja veja oblasti, ampak podaljšana veja drugih dveh oblasti. Nesmiselno.
svabo
# 14.12.2017 ob 15:16
Ko za krajo oz. poneverdbo 6000€ tožilka zahteva 6 let zapora, na drugi strani pa dobijo vikend zapor in obsodbo 5 let ljudje, ki poneverijo milijone je dejstvo, da ima sodstvo veliko težav. Ko pa še na koncu ustavni pravniki napr. brez kančka sramu napišejo citiram: da je vrhovni sodnik "nadčlovek" torej nedotakljiv, potem pa je več ali manj vsakemu državljanu, ki razmišlja zdravorazumsko jasno, da se je snelo vsem. Predstavnikom vseh treh vej oblasti. Namreč da ne pozabim nekje zelo na začetku ustave RS jasno piše, da smo državljani pred zakonom enaki. Zatorej nek za začetek skromen razmislek o tem, da se ne glede na pregovorno in zakonsko "neodvisnost" sodnikov vendarle velja se zamisliti in morda le poskrbeti, da se deviantne sodbe (sodniki) ali pač že same kazenske ovadbe (tožilci) in seveda tudi nerazumno zavlačevanje in nesprejemanje raznih pošt (odvetniki), javno označijo kot nespodobne. Na ta način se morda le zgodi samoočiščenje znotraj cehovskih organizacij. Ker v nasprotnem primeru to lahko reši le avtoritarna oblast ali pač direktna demokracija z popolnim resetom in novo nastavitvijo državnih institucij.
rangerno1
# 14.12.2017 ob 14:34
Glede na to kako slabo deluje vrhovno sodišče, koliko škoda je že naredilo od osamosvojitve in kako koruptivno je, bi bila za njih ustrezna tudi greznica, bi vsaj stvar dobila nek smisel. Slovenija brez pokvarjenih politike, bančništva, sodstva, zdravstva bi dejansko bila druga Švica. Še sreča, da smo kot narod sposoben in deloven in da naša podjetja z velikim izvozom višajo BDP v naši državi - oni so praktično skoraj edini, ki v tej državi delujejo v dobrobit države, seveda pa se v realnem sektorji plače ne dvigujejo v javnem sektorju pa se, pa je slednji zgolj servis oz. bi moral biti servis, s svojo birokracijo pa dela samo škodo.

Čist nič boljše si ne zaslužijo, vsaj večina ne!
Jole88
# 14.12.2017 ob 17:46
Glede na uspešnost vašega dela ,si lahko postavite šotor.
25kur
# 14.12.2017 ob 17:29
Sodnica v Piranu Tina Benčič, ki je odrejala deložacije, sama pa si je sezidala črno gradnjo bo dobila povišico.

BANDA meče ljudi iz hiš za 200e dolga, namest da bi jim bicikel vzeli jim vzemejo hiš.
dego47
# 14.12.2017 ob 16:02
Mehanik če je strokovnjak lahko "šraufa" v "šupi",če je pa "butl" mu pa lahko daš vhrunske pogoje pa ne bo nič od njega,tako ja s sodstvom.
RJSlo
# 14.12.2017 ob 15:30
No ja. "Založene" oporoke?
democenzus
# 14.12.2017 ob 16:48
pejte u penzijo do 500 evrov
dost vas mamo, pa ne san dost poln kur4c vas mamo
henodarling
# 14.12.2017 ob 16:02
Aja, pa še malo izpraznite omare polne nerešenih in zastaranih primerov, pa boste imeli takoj več prostora.
pa še smrdelo ne bo naokoli...
25kur
# 14.12.2017 ob 16:00
marš delat banda podmazana
henodarling
# 14.12.2017 ob 15:58
Ja uboščki, ubogi!
Pojdite malo naokoli pogledat, v kakšnih pogojih delajo ljudje!!!
A še vedno živite na luni?

in kdo bo plačal vse vaše zafurane sodbe, ki padajo na evropskih sodiščih???
jakosol
# 14.12.2017 ob 15:24
Kaj, če bi razpravne dvorane spremenili v savne, potem bi bile obravnave in s tem postopki hitro končani.
Sklonjen
# 14.12.2017 ob 17:08
"Vrhovno sodišče deluje v nemogočih prostorskih razmerah"

Dudi delavci v Savi pa cestarji, gasilci in drugi delajo v nemogočih razmerah pa ... ??
misterij1234
# 14.12.2017 ob 17:03
Kriza,kriza,beseda,ki jo ti sodniški voluharji ne poznajo.Združba teh kriminalcev,ki so celo hujši od zaprtih in priprtih,tudi nedolžnih.
dego47
# 14.12.2017 ob 16:04
RJSlo,to pomeni,da imajo še preveč prostora,ker ne vedo kam so kaj založili.
neviden
# 14.12.2017 ob 22:40
Ne vprašajo rudarje , zidarje in ostale fizikalce v kakšnih pogojih morajo delat , pa še za zelo manjše denarčke. Lahko jih je sram , sodničke.........................
Forex
# 14.12.2017 ob 21:44
Nekdo od sodnikov je izjavil,da mu ne bo varnostnik govoril,kaj bo moral naresiti ob prihodu na sodišče. Kdo pa je ta gospod,a je sodnik na zuljih davkplacevalcev,a ga placuje kdo drug. A je stavba njegova in bo on govoril kaj bodo delali tam zaposleni. Na vhodu kot pravijo za suznjicad,pa lohk delajo kar hocejo. Sramota spet se nam s. Koreja klanja. Kot mafijakovicu,pred protesniki. Se spomnite 2012. Redko kateri protestnnik je imel nezakrit obraz,kot drugo pa kdo pa je ta serif,da komurkoli go ori,kaj bo imel oblečeno. Zakaj on nima rdeče kravate na trenerki,če je tak jack. Sramotno obnašanje cloveka,ki ga plačujemo vsi mi. Kim jon un se klanja cerarju,mafijakovicu,ter drzavi sloveniji. Bravo tovariši. Sramota, in napuh,ki se mu smeji cel svet. Diktaturi,kot jo izvajajo v svetu ni primere.
misterij1234
# 14.12.2017 ob 17:45
Tovariš Florjančič dobro prodaja sebe in svoje sotrudnike.Toliko delomrznežev kot jih je v sestavi sodišč ne najdeš v nobeni državni infrastrukturi.
democenzus
# 14.12.2017 ob 16:48
pes vam brado lizal
Lešnik
# 14.12.2017 ob 15:40
Iz osebne izkušnje izpred let, ko sem nastopil kot priča zoper upokojenega policaja, ki je pijan ogrožal ostale soudeležence v prometu, povzročil prometno nesrečo nato pa pijan kot mavra zletel s ceste, s sodišča pa odšel nekaznovan niti najmanj ne verjamem v pravno državo.

Pri pričanju sem imel občutek, da sem sam obdolženec in ne priča, skoraj vse navedbe je sodnica obrnila na glavo, ko je narekovala tipkarci.
Sodišče je odločilo, da pijan ni bil, čeprav je pred menoj komaj stal, ter zmerjal svoje bivše kolege, nesreče tudi ni povzoročil, da je pa sam zapeljal s ceste v rečno podrastje je bila pa kriva divjad. Taka je bila sodba v imenu ljudstva.
crtomirjansa
# 14.12.2017 ob 15:18
Uau, povecuje se delez resenih primerov. Ampak pravo uprasanje je KAKO se jih resi in ne KOLIKO.
To j nekako tako kot da bi imeli 2 ekonomista, ki prodajata kitaro.
Ekonomist A jo pridaja za 1€, ekonomist B pa za 100€. Seveda bo obcutno vec kitar prodal ekonomist A, a ce ne pokrije vsaj stroskov, ta prodaja nima pomena..
molodec
# 15.12.2017 ob 07:35
Gledal včeraj izjavo enega sodnika glede pregleda na vhodu. Pa teli sodniki, ne da niso sposobni, niti obnašat se ne znajo.
g1n3k
# 14.12.2017 ob 16:32
Itak, da so nemogoči prostori. Vsak sedi v svoji pisarni stare energetsko neprimerne zgradbe na neprimernih lokacijah, kjer promet ne deluje. Potrebujejo en skupen prostor z mizami (t.i. open space) za vse, da bo delovala tudi neposredna izmenjava izkušenj, pa sodne dvorane (meeting rooms) za posamezne obravnave. Nekam ob obvoznico, da bo vsem lažje dostopat. Stavim, da bi dovolj denarja lahko dobili iz obstoječih nepremičnin.
dego47
# 14.12.2017 ob 16:44
g1n3k,dokler bo to sodstvo politično,jim lahko daš karkoli ne bo nič od njih.Sodišča so za nas male ljudi,ki nimamo denarja,drugače jim pa večina obsodb pade ali zastara.
Tao3
# 14.12.2017 ob 14:54
@Apollo11, no tukaj se ne morem strinjati s tabo, dno dna so stranke in poslanci od osamosvojitve naprej, ki so sprejemali takšne zakone. Sodišča na koncu sodijo po teh luknjastih zakonih. Politika je glavni krivec za stanje, ampak oni nas vedno znova prepričujejo kako niso nič krivi. Radi so žrtve ... in se delajo žrtve. Žrtve koga?
Grešnica
# 15.12.2017 ob 10:02
Riba smrdi pri glavi:

https://www.youtube.com/watch?v=61-cwFvJk5Y
AMFIBIJA
# 14.12.2017 ob 16:04
KDO NI SODAR

Od sodov služi si denar,
sam sode izdeluje nove,
ko veže hrastov les v okove,
tak mož poklicni je sodár.

Sodárjev dom pač ni sodišče,
delavnica mu je sodarna,
primerjava prav bizarna,
podobnost naj se tu ne išče.

Sodárstvo časten je poklic,
sodár med častivredne sodi,
v družbe slabe mož ne hodi,
ker etike ga vodi klic.

Sodar ve, kaj je hektoliter,
spoštuje vselej mere prave,
to del njegove je narave,
pošten pri delu, dober, hiter.

Mu mera vedno je enaka,
saj zanj pravičnost je vrlina
in ne glede na barvo vina
enakovredna sorta vsaka.

Naj naročnik bo kdor si bodi,
volumen soda bo enak,
o tem prepričan bodi vsak,
pravilnih mer prav vsi so sodi.

Če namreč kakšen bi sodár
poljubno merico prikrajal,
če manjše sode bi prodajal,
bi rekli kajpak mu: slepar.

Sodár-slepar ravna zavestno,
da dvojna v rabi so merila,
poklicna kršena pravila,
a zanj je to le »delo vestno«.

Umesten je zatorej glas,
da takšen mož pač ni sodár,
je le goljuf, capin, slepar,
potreben zanj je drug izraz.

Sodár se več mu ne prilega,
je za sodarstvo to žalitev,
primeren bo izraz bolj plitev.
Kako naj reši se zadrega?

Potreben tu ni učeník,
da bi ponudil nam razlago,
v slovarju najdemo podlago,
to je izraz: gospod sodnik.
Lešnik
# 14.12.2017 ob 15:25
Vrhovno sodišče deluje v nemogočih prostorskih razmerah

Ni pri nas nič drugače. Poleg tega se vsa nesposobnost vodstva podjetja, ki ni sposobno omogočit delavcem normalne pogoje dela, predvsem delovna sredstva, da človek sploh lahko dela v tej norišnici prelaga na delavce v obliki mobinga.

Čisto po domače. Bajta razpada pri temeljih, medtem ko vodstvo flika zaplato strehe, ki se bo tako ali tako sesula in potem se čudijo, da v takih pogojih, ter pri takih plačah ne dobijo novih delavcev stara garda pa počasi odhaja drugam.
Če dodam, da gre za z lažno fasado obdano Pošto Slovenije bo napisano cenzurirano.
Tao3
# 14.12.2017 ob 14:16
A to pravite zato, ker je zadnjič en izgovor od človeka želel obravnavo nadčloveka? Kako zleze v glavo ljudem pozicija, da si začnejo dejansko domišljati da so nekaj več in da pravil za njih ni. Takšen človek s tako bednimi in užaljenimi besedami bi moral spoznati lastno zmoto, se positi s pepelom in odstopit iz vseh funkcij ker je nekredibilen. Kakšen bruh vse skupaj ...
groman
# 14.12.2017 ob 16:56
Lepo se vidi po komentarjih kako so sprali politiki glavo raznim gostilniškim pametnjakovičem. Seveda, nižat plačo sodnikom, da bodo ostajali samo nesposobneži - ker bodo ostali šli privat, služit petkrat več kot odvetniki. Nižat plače, da bo jurja podkupnine izgledalo kot zadetek na lotu, ne slaba šala. Višat kvote in zmanjševat podporni kader, da bodo številke lepe, kvaliteta dela bo seveda ostala enaka. Kvote samo po številkah obdelanih primerov, ali rešuješ spis s 10 ali 100000 stranmi seveda ni važno, potem se pa čudit da so veliki, zahtevni primeri šlampasto obdelani.
Dobiš kar plačaš, tudi v javnem sektorju ni nič drugače. Strokovnjaki bodo prej ali slej šli za denarjem.
Seveda še častna omemba policije, kjer moraš v današnjem času bit sposoben pravnik da lahko po črki zakona obdelaš karkoli bolj zahtevnega od plačilnega naloga. Seveda pravna pomoč policistom ne obstaja, potem pa spet gostilniško čudenje od kje toliko primerov pade in zakaj se policisti nočejo izpostavljati.
kotzi
# 14.12.2017 ob 16:33
kaj je to uspešnost sodstva...cim vec obsodilnih sodb...ali cim vec kvalitetnih sodb...a
ZZK-1c
# 14.12.2017 ob 14:03
Glede na število zadev, ki jih Slovenci letno sprožimo na sodiščih (smo v vrhu EU kar se tiče pravd), bi prej rekel, da je zaupanje v sodišče le ni tako slabo kot ga želijo prikazati.
Kazalo