Med govorniki na srečanju internirank in političnih zapornic je bil tudi pisatelj Boris Pahor. Foto: Iztok Pipan, TVM
Med govorniki na srečanju internirank in političnih zapornic je bil tudi pisatelj Boris Pahor. Foto: Iztok Pipan, TVM
Dvajseto srečanje internirank, političnih zapornic in ukradenih otrok

V kulturnem programu so nastopili tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, orkester Slovenske vojske s solisti, recitatorja Aleksander Valič in Domen Valič ter Silvana Knok.

"V času obilja, preobilja, v katerem ne glede na krizo po večini živimo, si je težko predstavljati vojno črnino, ki je človeka oropala kruha, družine, verovanja, jezika, svobode in miru," je v slavnostnem govoru povedala evropska poslanka Tanja Fajon in opozorila na neprecenljiv prispevek k slovenski zgodovini in identiteti vseh internirank, političnih zapornic in ukradenih otrok, ki so "s solidarnostjo, tovarištvom, neuklonljivim ponosom in trmo ohranjale svojo bit in ne glede na lakoto, bolezni, trpljenje in bolečino razseljenosti ostale trdna skala naslednikom".

Predsednica avstrijskega zveznega sveta Ana Blatnik pa je dodala, da "se moramo spominjati tudi tistih, ki jih ni med nami" in dodala, da je "strahotno trpljenje težko spraviti v besede, kljub temu pa je treba opominjati in spominjati".

Opomnila je še, da je treba spomin na strahotne zločine, ki so jih doživele interniranke in drugi zaporniki po taboriščih, ohraniti in z vsem seznaniti tudi naslednjo generacijo, saj je med nami vedno manj prič časa, kar je označila za izjemno izgubo.

Pisatelj Boris Pahor pa je opozoril na premajhno medijsko pozornost o stvareh, ki so se dogajale tudi v manj znanih, zamolčanih italijanskih taboriščih in v svojem sporočilu mladim poudaril, da vidi upanje v ženski: "Da družbo vodi s sentimentom, to se pravi z odgovornostjo srca. To, kar družba danes ne zna, to, kar zdaj ne zmore, to, kar tehnika ne daje. Brez ljubezni ženske ne bo iz sveta nič, razen sama nesreča."

Dvajseto srečanje internirank, političnih zapornic in ukradenih otrok