Predsednik vlade v primeru potrditve referenduma pravi:
Predsednik vlade v primeru potrditve referenduma pravi: "To bo zmaga ljudi, ki so prevzeli odgovornost." Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek
Pavle Gantat
Gantar je prepričan, da tema referenduma ni bila pretežka za volivce. Foto: Sabina Zonta
Predsedniki koalicijskih strank
Predsedniki koalicijskih strank so izid referenduma proslavili tudi v lokalu. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek
Žbogar za MMC: To je velik uspeh
Predsedniki koalicijskih strank po referendumu
Erjavec za MMC: To je dobra popotnica vladi
Golobič za MMC: Ljudje niso razdeljene, razdeljene so stranke
K. Kresal za MMC: Ljudje so ta problem vzeli za svoj problem

"Da dajo piko na i odgovornosti, ki sem jo sam prevzel kot predsednik vlade in moj kabinet. Zdaj je bilo na ljudeh, da sprejmejo izredno težko odločitev," opozarja premier.

"Verjamem, da ljudem ni bilo lahko"
"Če se bo na koncu izkazalo, da je večina "za", se bo izkazalo, da je večina "za" pri visoki udeležbi, kar daje legitimacijo. Ampak, da je v tej situaciji večina glasovala za, je velik uspeh Slovenije in tega naroda. Moja potrditev, da ni šlo samo za razum, da je šlo tudi za srce in da imamo Slovenci to zgodovinsko intuicijo. Tu ni šlo za podporo vladi, če bi šlo za to, take podpore ne bi dobili. Šlo je za podporo sporazumu," je prepričan.

Premier pravi, da bo zmaga na referendumu zmaga ljudi, ki so prevzeli nase odgovornost in šli na referendumi in zlasti tistih, ki so glasovali za. "Verjamem, da ljudem ni bilo lahko pri tako različnih mnenjih v stroki, v politiki," je dejal.

Pahor je že govoril s hrvaško premierko
"Rad bi izrazil velik optimizem. Ne samo, da smo, če bo to končni rezultat, sprejeli odločitev o novem poglavju odnosov, ampak smo sprejeli neko odločitev, da smo zrel narod, ki sprejema težke odločitve. To pa je nekaj, kar me opogumlja zaradi drugih problemov, ki nas čakajo," zatrjuje Pahor.

Pogovarjal pa se je že s hrvaško premierko Jadranko Kosor: "Rekel sem ji, da sva gotovo izčrpala vso najino moč, da sva prišla do razumne odločitve, sprejemljive za oba naroda in državi. Če bo ta odločitev sprejeta med ljudmi, je to signal iz Slovenije za novo poglavje celotne regije."

"Če bi prišlo do alternative, je jaz ne vidim"
In zakaj so po Pahorjevem mnenju ljudje glasovali za? "Ljudje so opazovali 18 let poskusov, priča so bili izredni zaostritvi, zaupali so, da ne bi storili nekaj, kar bi ogrožalo vitalne interese." "To je za Sslovenijo izredno dober sporazum in sprejemljiv za Hrvaško. Če bi prišlo do alternative, je jaz ne vidim," pravi Pahor.

"Jutri bi šel rad z enakim veseljem v službo, kot sem šel zadnje mesce, ko smo 4. novembra s premierko Kosorjevo podpisali sporazum. Današnji večer, če bo večer uspeha, je lahko en spokojen večer, ki ga lahko vsi ljudje preživijo mirno v zavesti, da je bila sprejeta zgodovinska odločitev, ki jo bomo znali morda v prihodnosti veliko bolj ceniti, kot jo danes," je prepričan.

"Tega dneva se bomo spominjali kot slavnega"
"Mislim, da se lahko še veliko bolj veselimo rezultatov arbitražnega sodišča, kot sem si upal reči med kampanjo, ker nisem želel ljudem vlivati lažnega upanja," trdi.

"Bil sem zraven, ko smo se pogovarjali z vsemi strokovnjaki, za katere smo ocenili, da kaj vedo. Vem, da je to za Slovenijo zelo dober sporazum. To je odločitev, ki je pomembna za prihodnost vas in vaših otrok, tudi mojega in tega dneva se bomo spominjali kot slavnega," je še dejal Pahor.

"To je zmaga prihodnosti"
Predsednica LDS in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal pa je prepričana, da je to zmaga prihodnosti. "Prihodnosti za Slovenijo. To je korak naprej, je dokaz, da nam bo uspelo rešiti spore, ki so nas leta in leta držali nazaj, da se nismo hitreje razvijali in bolje sodelovali. Ves čas sem bila optimistična in danes sem še posebej vesela," pravi ministrica.

O delovanju koalicije pa je Kresalova dejala: "Mi se že znamo poenotiti v teh točkah, ki so resnično pomembne za Slovenijo. In tukaj smo se. Brez dileme. Vsi smo govorili enako. Lahko, da imamo kdaj različna mnenja, različne poglede, a ko je treba pretehtati, kaj je dobro za državo in kaj za vsakega posameznika, potem se vedno odločimo za državo. In tako bomo delali tudi naprej."

Golobič: Zelo lahko je bilo v tej kampanji biti proti
Predsednik Zaresa in minister za visoko šolstvo Gregor Golobič pa se je odzval na besede Janeza Janše: "Če on razume, da je slovenstvo nerazumno, potem ima prav. Jaz se s tem ne strinjam. Moje mnenje je, da je zmaga enega tipa politike nad drugim tipom politike. Da je zmaga tiste politike, ki razrešuje probleme, ki noče živeti od problemov, ampak jih hoče razreševati. In ne vzdržuje problemov zaradi svojih sebičnih strankarskih interesov."

"Zelo lahko je bilo v tej kampanji biti proti. Zelo lahko je nasprotovati. Politika bi mogla to rešiti sama. Tisti, ki so grozili z referendumom, so potem ljudi poskušali odvrniti od njega. Kljub temu so ljudje dokazali ne samo, da so sposobni, ampak da zmorejo sprejeti pravo odločitev v pravem trenutku," je prepričan Golobič.

"Računam, da bo opozicija ravnala razumno"
"Tega sem zelo vesel in to sem tudi pričakoval. Stranka DeSUS ni sodelovala v kampanji, smo pa v zadnjih dnevih zelo jasno povedali, da podpiramo arbitražni sporazum, ker smo za razum in za mirno rešitev sporov s sosedo. Upamo na pravično rešitev meje. Upam, da bo konec teh sporov in napadov s strani opozicije. Ljudje so svoje povedali in opozicija bi morala to tudi spoštovati," pa je prepričan predsednik DeSUS-a Karl Erjavec.

Kaj pa se bo v zvezi z arbitražnim sporazumom dogajalo zdaj? "Računam, da bo opozicija ravnala razumno in podprla to, kar so ljudje povedali na referendumu. Pomembno pa se mi zdi, da je s tem koalicija še močnejša in bo kos izzivom, ki nas čakajo v prihodnosti. Ne samo meja s Hrvaško, so gospodarske težave, finančna situacija v državi. Mislim, da je danes pomemben prelom v sredini mandata, ki lahko zaznamuje to koalicijo, da lahko uspešno opravi vse naloge, ki so ji jih ljudje zaupali leta 2008," pravi Erjavec.

Gantar: Tema ni bila pretežka
Predsednik DZ-ja Pavel Gantar je za MMC dejal, da so ga prvi izidi referenduma in volilna udeležba prijetno presenetili. "Vesel sem." je dejal Gantar.

Gantar pa se je odzval še na besede Lojzeta Peterleta: "Tema ni bila pretežka, odločitev je bila zelo enostavna, za ali proti. Imeli smo veliko nesmiselnih referendumov, ta pa ni bil." Poudarja, da so se kljub nesoglasjem med nasprotniki in zagovorniki sporazuma vsi skupaj odločili, da za mnenje vprašajo ljudi. Kakršno mnenje bodo podali volivci, takšno bo obveljalo, še pravi.

Zunanji minister Samuel Žbogar pa je o prvih neuradnih delnih izidih povedal:: "To je dober znak, je pa še prezgodaj, da bi slavili. Danes je bil en krasen dan, ki se je zelo lepo začel in verjamem, da se bo tudi zelo lepo ali pa še lepše končal." Zadovoljen je z volilno udeležbo, ki je po njegovem mnenju dobra, še posebej za referendum. "Vsi skupaj smo lahko zadovoljni z vsem tem," meni minister.

Foto in video: Ana Svenšek

Žbogar za MMC: To je velik uspeh
Predsedniki koalicijskih strank po referendumu
Erjavec za MMC: To je dobra popotnica vladi
Golobič za MMC: Ljudje niso razdeljene, razdeljene so stranke
K. Kresal za MMC: Ljudje so ta problem vzeli za svoj problem