Novi in nekdanji predsednik vlade, Borut Pahor in Janez Janša, sta si posle predala že v petek zvečer, dobro uro po potrditvi nove vlade. Foto: Vlada/Kristina Kosec (Bobo)
Novi in nekdanji predsednik vlade, Borut Pahor in Janez Janša, sta si posle predala že v petek zvečer, dobro uro po potrditvi nove vlade. Foto: Vlada/Kristina Kosec (Bobo)
Iztok Jarc in Milan Pogačnik
Iztok Jarc je posle predal svojemu nasledniku Milanu Pogačniku. Foto: MMC RTV SLO
Žerjav ob predaji poslov
Virant ob predaji poslov
Pavlinič Krebsova o načrtih
Vlačič o načrtih
Primopredaja na prometnem ministrstvu
Danes predaja poslov novim ministrom

Svoje posle je prevzelo 17 od 18 ministrov vlade, ki jo vodi Borut Pahor. Primopredaje ni opravil le minister za Slovence po svetu Boštjan Žekš, saj vodi ministrstvo, ki ga pod prejšnjo vlado ni bilo.

V priloženih videih si lahko ogledate MMC-jeve utrinke s primopredaj na ministrstvih za promet in javno upravo:
- predajo poslov prometnem ministrstvu;
- nagovor odhajajočega ministra Radovana Žerjava;
- nagovor novega ministra Patricka Vlačiča;
- nagovor odhajajočega ministra Gregorja Viranta;
- nagovor nove ministrice Irme Pavlinič Krebs.

Kresalova: Čaka nas veliko preizkušenj


Odhajajoči minister za notranje zadeve Dragutin Mate je svoji naslednici Katarini Kresal predstavil nekatera odprta vprašanja in dileme, ki v času njegovega mandata še niso bile razrešene. Mate in Kresalova sta govorila tudi o odnosih s Hrvaško. Katarina Kresal je ob prevzemu poslov dejala, da se zaveda, da gre za pomemben resor in da jih čaka veliko preizkušenj, vendar je izrazila prepričanje, da se da z resnim delom in dobro organizacijo rešiti marsikatero zadevo.

Erjavec: Ministrstvo za okolje vse bolj v ospredju
Odhajajoči minister za okolje in prostor Janez Podobnik je nasledniku Karlu Erjavcu dejal, da mu ministrstvo zapušča v dinamičnem stanju ter mu zaželel uspešno vodenje ministrstva. Dodal je, da je resor poklican, da deluje po partnerskem principu. "Take odnose smo vzpostavili z občinami, ki so sooblikovalke številnih področji, zlasti na področju okoljske komunalne infrastrukture," je še dejal. Erjavec je ob prevzemu poslov poudaril, da bo v prihodnosti dal velik poudarek varovanju narave in zdravemu okolju. Dodal je, da prihaja ministrstvo vse bolj v ospredje, predvsem zaradi aktualne okoljske dimenzije in tudi zaradi prostora, saj tega v Sloveniji ni na pretek.

Žbogar: Gre za velik izziv
Dimitrij Rupel je svojemu nasledniku ob predaji zaželel vse dobro in mu vnovič čestital, Žbogar pa je dejal, da se vodenja MZZ-ja veseli in da zanj to pomeni velik izziv. "To so zanimivi časi za Slovenijo in slovenska diplomacija se bo morala v teh časih, ki prihajajo, vključiti predvsem v prizadevanja za pomoč slovenskemu gospodarstvu," je dejal novi, sedmi zunanji minister. Rupel in Žbogar bosta imela še skupni sestanek.

Križanič napovedal hitre ukrepe
Franc Križanič
, novi finančni minister, je ob prevzemu poslov od Andreja Bajuka napovedal intenzivno in hitro delo, najprej bo na vrsti uredba o poroštvih. Bajuk je izrazil upanje, da se bo Slovenija uspešno razvijala tudi v prihodnje.

Zver obljubil pomoč
Dozdajšnji minister za delo in šport Milan Zver je Igorju Lukšiču simbolno predal leseni ključ in izrazil prepričanje, da bo novi ekipi zaradi dela v prejšnjih mandatih uspelo ohraniti stopnjo kakovosti in zaupanja javnosti v šolstvo. Novi minister je povedal, da mu preteklo delo predstavlja dobro osnovo za naprej, Zverovo pripravljenost na sodelovanje pa je označil za dober obet za delo za dobrobit slovenskega šolstva.

Ploštajnerjeva zagotovila krepitev lokalne samouprave
Ob predaji poslov na ministrstvu za lokalno samoupravo je dosedanji minister Ivan Žagar izrazil zaskrbljenost zaradi duha centralizma, ki izhaja iz koalicijskega sporazuma. Njegova naslednica Zlata Ploštajner je zagotovila, da si bo prizadevala za krepitev lokalne samouprave.

Jelušič: Mandat pod pritiskom preteklosti
V zadnjih štirih letih "smo okrepili obrambni sistem, sprejeli pomembne zakone za razvoj Slovenske vojske ter sistema zaščite in reševanja, uresničevali pa smo tudi zaveze iz dokumentov, sprejetih v mandatu 2004-2008", je ob primopredaji poslov stari obrambni minister Karl Erjavec dejal novi ministrici Ljubici Jelušič. Ta je ob tej priložnost poudarila, da bo mandat, ki jo čaka, "nekoliko pod pritiskom tistega, kar se je dogajalo v preteklosti", zato upa, da bodo uspeli razčistiti tisto, "kar je morda ostalo neopravljeno v preteklosti," hkrati pa tudi "ravnati skladno z novimi okoliščinami, ki nas čakajo v prihodnosti".

Vlačičevi prvi nalogi: Vinjete in koncesije za avtobusne prevoze
Na primopredaji na prometnem ministrstvu je odhajajoči minister Radovan Žerjav ocenil, da je delal dobro, saj je izpolnil svoje prioritete, povezane z avtocestnim križem in železnicami. Patrick Vlačič je pojasnil, da prevzema odgovornost za vse, prvi njegovi nalogi pa sta povezani z vinjetami in koncesijami za avtobusne prevoze. Epilog bosta dobili že ta mesec.

Vizjak zaželel "srečno roko" pri ukrepih
Andrej Vizjak
je svojemu nasledniku Mateju Lahovniku (ki je sicer bil tudi njegov predhodnik) zaželel "srečno roko" pri ukrepih za pomoč gospodarstvu in zagotovil, da bo na tem področju dejaven tudi kot poslanec. Novi minister za gospodarstvo je napovedal tudi posvetovanje z opozicijo, saj je treba v času krize združiti znanje.

Svetlik z delom že seznanjen
Novi minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik se je odhajajoči ministrici Marjeti Cotman zahvalil za dosedanje delo, ona pa mu je simbolično izročila delovno knjižico. Svetlik je poudaril, da bodo gradili na doseženem, Cotmanova pa razložila, da je novega ministra že seznanila z delom, in pojasnila, da so pripravljeni tudi nekateri zakoni, ki jih čaka nadaljnja obravnava.

Miklavčič: Nisem dobil pravih številk
Ob prevzemu poslov na ministrstvu za zdravje je novi minister Borut Miklavčič dejal, da zadeva ni lahka, in opozoril, da ni dobil pravih številk o trenutnem finančnem stanju v slovenskem zdravstvu. Zofija Mazej Kukovič je odgovorila, da je zdravstveni sistem zelo širok in ji je do zdaj uspelo predstaviti le ključne poudarke. Miklavčič je še razložil, da si želi urediti težavo z izgubami v zdravstenih organizacijah in področje naložb.

Jarc: Ministrstvo je v dobri formi
Zdaj že nekdanji kmetijski minister Iztok Jarc je Milanu Pogačniku ob predaji dela dejal, da mu ministrstvo predaja v dobri formi za spopadanje s prihodnjimi izzivi. Pogačniku je tudi že predstavil ključne naloge, ki Pogačnika čakajo. Pogačnik je Jarčevo delo pohvalil, meni pa, da ima ministrstvo dobre pogoje za uspešno delovanje.

Pavlinič Krebsova bo nadaljevala nekatere projekte
Irma Pavlinič Krebs
, nova ministrica za javno upravo, namerava nadaljevati nekatere projekte preteklega mandata, ko je ministrstvo vodil Gregor Virant, obenem pa je Pavlinič Krebsova Viranta povabila, naj s svojim strokovnim znanjem tudi v prihodnjem sodeluje z ministrstvom. Virant je odvrnil, da je za vprašanja vedno dosegljiv, prepričan pa je, da predaja javno upravo z bolj zadovoljnimi uporabniki.

Golobič: Prioritet je veliko
Gregor Golobič
, od petka minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, je dejal, da pričakovanja glede vsebinskih korakov niso majhna in da je prioritet veliko. Njegova predhodnica Mojca Kucler Dolinar meni, da ministrstvo predaja v dobrem stanju.

Gaspari v dosedanjih službah vidi enovit organ
Novi minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari je ob prevzemu poslov dejal, da dosedanji službi vlade za razvoj in za evropske zadeve vidi kot enovit organ in pomemben povezovalen člen v vladi. Gaspari je posle prevzel od dosedanjega ministra za razvoj Žige Turka in Barbre Borota, ki jo je vlada prejšnji teden razrešila z mesta državne sekretarke za evropske zadeve.

Šturm Zalarju zaželel uspešno delo
Dosedanji minister za pravosodje Lovro Šturm je novemu ministru za pravosodje Alešu Zalarju ob predaji poslov zaželel uspešno delo in izrazil prepričanje, da bo Zalar delal dobro. Novi minister pa je poudaril, da je znak za kakovost priznanje za delo ministrstva in dodal, da pričakuje korektno predajo poslov in izmenjavo informacij.

S. Z.

MMC je obiskal primopredaji na ministrstvih za promet in javno upravo. Fotoutrinke si lahko ogledate v galeriji.

Fotografije in video: Marjetka Nared



Žerjav ob predaji poslov
Virant ob predaji poslov
Pavlinič Krebsova o načrtih
Vlačič o načrtih
Primopredaja na prometnem ministrstvu
Danes predaja poslov novim ministrom