Kot pojasnjujejo na ministrstvu za obrambo, SV s praznovanjem ohranja pozitivne vrednote iz slovenske vojaške zgodovine, še posebej vrednote osamosvojitvenih prizadevanj in spomin na čas, ko so slovenski naborni vojaški rok prvič služili izključno v Republiki Sloveniji. Foto: BoBo
Kot pojasnjujejo na ministrstvu za obrambo, SV s praznovanjem ohranja pozitivne vrednote iz slovenske vojaške zgodovine, še posebej vrednote osamosvojitvenih prizadevanj in spomin na čas, ko so slovenski naborni vojaški rok prvič služili izključno v Republiki Sloveniji. Foto: BoBo
Slovenska vojska, dan SV-ja, 15. 5. 2014
Letošnja prireditev je bila posvečena tudi desetletnici članstva Slovenije v zvezi Nato in 140. obletnici rojstva generala Rudolfa Maistra, na njej pa so podelili tudi priznanja ministrstva za obrambo. Foto: BoBo
Slovenska vojska, dan SV-ja, 15. 5. 2014
Po vsem svetu deluje več kot 450 pripadnikov Slovenske vojske. Foto: BoBo
Dan Slovenske vojske

Ob dnevu Slovenske vojske (SV) je v kranjski vojašnici Petra Petriča potekala osrednja slovesnost, ki sta se je udeležila tudi predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek in predsednik državnega sveta Mitja Bervar, zbrane pa sta poleg Pahorja pozdravila minister za obrambo Roman Jakič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu za obrambo, SV s praznovanjem ohranja pozitivne vrednote iz slovenske vojaške zgodovine, še posebej vrednote osamosvojitvenih prizadevanj in spomin na čas, ko so slovenski naborni vojaški rok prvič služili izključno v Republiki Sloveniji.

Letošnja prireditev je bila posvečena tudi desetletnici članstva Slovenije v zvezi Nato in 140. obletnici rojstva generala Rudolfa Maistra, na njej pa so podelili tudi priznanja ministrstva za obrambo.

Pahor opozoril na odgovornost države pri finančnih sredstvih
"Pravočasno, vestno in zelo predano priskočite na pomoč ob naravnih in drugih nesrečah,"
je zbrane vojake nagovoril Pahor in dodal, da bodo vsa ta visoka pričakovanja domače in mednarodne javnosti tudi v prihodnje dosegljiva, če bodo zagotovljena potrebna finančna sredstva za razvoj. "V tem smislu ima država polno odgovornost, da primerno ukrepa," je opozoril.

Tudi članstvo Slovenije v EU-ju in zvezi Nato je po Pahorjevem mnenju smiselno. Kot je poudaril, žal ni nobenega zagotovila za trajnost miru in varnosti, nihče ni izključen iz tega tveganja. Bolj ko je svet povezan, bolj so nevarne utvare o izolaciji, z vojaškim zavezništvom pa je tveganja mogoče vsaj zmanjšati ali omejiti, je na slovesnosti pojasnil Pahor.

Po svetu deluje več kot 450 pripadnikov SV-ja
Tudi načelnik Generalštaba SV-ja Dobran Božič je poudaril, da Slovenska vojska odgovorno izvaja svoje poslanstvo in naloge pri obrambi slovenskih interesov, obenem pa je kredibilna in legitimna partnerica zavezništvu Nato.

Pojasnil je, da je v tujini viden prispevek SV-ja k miru, varnosti in stabilnosti, saj po vsem svetu deluje več kot 450 pripadnikov Slovenske vojske. "V desetih letih delovanja smo zavezništvu postali suveren partner, ki mednarodni skupnosti daje, in ne več samo sprejema," je izpostavil. Minister Jakič je dodal, da po desetih letih članstva uživamo visoko stopnjo varnosti in smo bolje usposobljeni za spopad s kriznimi situacijami.

Pomoč vojske skupnosti
Kljub članstvu v Natu, kot je poudaril Božič, pa ostajajo Slovenska vojska. Tako med drugim zagotavljajo nujno helikoptersko medicinsko pomoč, ob katastrofalni ledeni ujmi pa je 6.200 pripadnikov ljudem pomagalo v domove vrniti svetlobo in toploto. "Smo del skupnosti, iz katere črpamo moč in ki ji vračamo z vestnim opravljanjem nalog," je dejal Božič, ki je prepričan, da državljani vojski zaupajo.

"V teh časih, ki nam ne prizanašajo, je SV močan zato, ker vedno stopimo skupaj in si pomagamo, ker imamo vizijo, ker hočemo, zmoremo in znamo potrpeti, ker držimo skupaj in ker nam je veliko do soljudi," je dejal.

Dan Slovenske vojske