Prišli so protestniki vseh generacij. Foto: BoBo
Prišli so protestniki vseh generacij. Foto: BoBo
Protest v Ljubljani, 21. 12. 2012
Na Trgu republike se je zbrala nepregledna množica protestnikov. Foto: BoBo
Protest v Ljubljani, 21. 12. 2012
Eden izmed protestnikov se je oblekel v kostum žirafe in nosil transparent z napisom: "Vaši prsti so daljši kot moj vrat!". Foto: BoBo

Protestniki so se že zgodaj popoldne začeli zbirati na na Kongresnem trgu in Trgu republike, nazadnje pa so se vsi zbrali pred državnim zborom, ki ga je tokrat varovalo še precej večje število policistov in članov posebne policijske enote kot na drugih dozdajšnjih protestih.

Na vseslovenski vstaji v Ljubljani se je zbralo staro in mlado, ljudje so s seboj prinesli številne slikovite transparente, nekateri pa so se odločili za še "nazornejše" prikaze svojega mnenja. Eden izmed protestnikov se je tako oblekel v kostum žirafe in nosil transparent z napisom: "Vaši prsti so daljši kot moj vrat!", druga skupina pa je uprizorila "živalsko bitko" - slovenski narod je upodabljala kokoš, ki je lovila prašiča v kravati, ta pa je ponazarjal skorumpirane politike.

Glasba in hrup
Zbrane protestnike je navdušil tudi nastop skupine Dubioza kolektiv in njihovo sporočilo: "Tudi Balkan je vami!". Tudi sicer je petkov protestni shod minil v znamenju petja, saj so po Trgu republike odmevale številne pesmi - od Zdravljice in Internacionale do Imagine Johna Lennona in Pesmi upora kombinatk ter Hej, brigade in Od Vardara pa do Triglava.

Protestniki so velik hrup povzročali tudi v žvižgi, vzkliki, piščalkami, trobljami in z igranjem na improvizirana glasbila, nekateri pa so zvonili z zvonci.

SDS: "Vstaja zombijev"
Na protest so prišli tudi predstavniki veteranskih organizacij; Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Združenja Sever, ki pravijo, da je zanje protest edina možnost, ki jim je še ostala za komuniciranje z oblastjo. Okoli sto veteranov je sporočalo, da se za takšno državo niso borili. Nosili so prapore in transparente, z njimi sta bila tudi oba predsednika zvez, Ladislav Lipič in Miha Molan, ki ju je vlada obtožila organizacije protestov.

Kot odgovor na to obtožbo so nekateri protestniki na rokavih nosili trakove z napisi "organizator". SDS, največja vladna stranka, pa proteste na Twitterju označuje za "vstajo zombijev".

Pohod po mestu
Okoli 18.00 se je nekaj sto protestnikov odpravilo na pohod po mestu. Najprej so zavili na Tivolsko in tam povzročili precejšen prometni kaos v smeri proti središču mesta, vozniki iz nasprotne smeri pa so jim trobili in mahali. Nato so zavili na Gosposvetsko in najprej na Slovensko, kjer so nadaljevali pot po sredini ceste do križišča s Šubičevo. Tam jih je pričakala skupinica protestnikov z belimi papirnatimi maskami, ki so jih držali pred obrazi, kar je kolona protestnikov sprejela z navdušenimi vzkliki: "Solidarnost!".

Med svojim pohodom so sicer najpogosteje vzklikali "Vsi na ulice!" in "Ulice so naše!". Nato so se mimo Drame vrnili pred parlament, na Trgu republike zbrana množica se jim je spoštljivo umaknila in jih pozdravila z glasnim aplavzom.

Policija pridržala štiri protestnike
Policija je priprla štiri protestnike, od tega tri mladoletne. Poškodovanih ni bilo, protestniki pa so nekaj časa ovirali promet na ljubljanskih ulicah. Počilo je nekaj petard, v policiste pa so prileteli baloni z barvo, so še sporočili s policije.