Na območje Roga je zgodaj zjutraj prišel tudi bager, ki pa le ni začel rušiti. Uporabniki Roga so ga že pobarvali z rožnato barvo. Foto: BoBo
Na območje Roga je zgodaj zjutraj prišel tudi bager, ki pa le ni začel rušiti. Uporabniki Roga so ga že pobarvali z rožnato barvo. Foto: BoBo
Rog
Rogovci so postavili barikade. Foto: MMC RTV SLO/Boris Vasev
Rog
Uporabniki in podporniki Roga so se zbrali v protest proti rušenju stavbe. Foto: BoBo/Borut Živulović
Rog
Vidne poškodbe na vratu Rogovca, ki naj bi jih povzročili varnostniki podjetja Valina. Foto: MMC RTV SLO/Boris Vasev
false
Janković je pojasnil, da bo MOL iskal svojo pravico na sodišču. Magistrat pa varujejo številni policisti in varnostniki. Foto: BoBo
Ob poskusih rušenja Roga zapele pesti
Zaradi rušenja Roga zavrele strasti
Uporabniki Roga se upirajo rušenju
V Rog ponoči vdrli varnostniki

Rogovci so se odločili, da bodo "s svojimi telesi pred gradbenimi stroji" poskušali preprečiti, da bi Rog postal še ena gradbena jama. Rušenje bi se po napovedih občine moralo začeti 14. junija, a malo po tretji uri zjutraj so varnostniki družbe Valina vstopili na območje Roga, prišel pa je tudi buldožer, s čimer so se začele napetosti med uporabniki na eni strani ter občino in izvajalci rušenja na drugi strani.

Ljubljanski župan Zoran Janković je po neuspešnem sestanku prejšnji ponedeljek z uporabniki Roga napovedal, da bodo stavbe na območju nekdanje tovarne začeli rušiti 14. junija ob 14.00.

Protestniki na ulici
Varnostniki so zgodaj zjutraj onemogočili vhod na območje tovarne z zaprtjem večjih kovinskih vrat na Trubarjevi ulici. Pred njimi se je zbrala gruča protestnikov. Vmes je uporabnikom Roga z notranje strani uspelo vrata odpreti, mednje pa so postavili ovire, da se jih ne da spet zapreti.
Vztrajanje v stavbi
Znotraj stavbe tovarne je še do sto ljudi, ki bodo, kot so navedli, tam ostali, "dokler bo treba". "Ne bomo pustili, da županova trma uniči enega od dveh avtonomnih prostorov v mestu," so dejali. Gibanje med posameznimi prostori tovarne so pred odprtjem vhodnih vrat ovirali varnostniki. Uporabniki Roga so še pred odprtjem vrat pozvali ljudi, naj - če podpirajo avtonomno cono - na MOL pošljejo pisma podpore, njim pa hrano, saj jim je bilo takrat onemogočeno premikanje noter in ven iz Roga.

Pred odprtjem vrat varnostniki v Rog niso spuščali niti novinarjev, pri čemer niso pojasnili, zakaj. Policisti, ki so prisotni na zunanji strani Roga, torej na Trubarjevi ulici, so nam dejali, da se moramo glede vstopa na območje Roga dogovoriti z varnostniki.

Medtem so vsi varnostniki, ki so bili na območju Roga, to območje zapustili, s Trubarjeve ulice pa je odšla tudi policija.

Janković: Gremo na sodišče
Janković je v izjavi za medije pred zastraženim Magistratom pojasnil, da je s tem, ko so pripeljali buldožer v Rog, tam vzpostavljeno gradbišče, s tem pa naj bi preprečili, da bo zapadlo gradbeno dovoljenje za rušenje in prenovo objektov na področju tovarne Rog. "Označeno je, da je gradbišče, in upam, da bo upravna enota to upoštevala," je dejal Janković.

"Stroji bodo ostali notri. Uporabili bomo vsa pravna sredstva in šli na sodišče ugotavljat, kdo ima prav. Zaščititi moramo interes vseh Ljubljančanov," je še razložil in dodal, da si nekateri protestniki v Rogu po njegovem mnenju zaslužijo kazenske ovadbe.

Jankovć se je tudi razgovoril o vseh stikih, ki jih je imel z uporabniki prostorov v Rogu, in da so se že leta 2007 strinjali, da bodo ostali zgolj do začetka prenove. Nekaterim je bilo ponujeno, da ostanejo v Rogu oz. naj bi sami naredili sezname, kdo naj bi ostal in kdo naj bi se izselil. Ena takšnih je premestitev skejtparka na novo lokacijo.

Janković ni obširneje komentiral nasilja varnostnikov, saj naj bi to po njegovih besedah razčistila policija. "Pri nobenem nasilju nisem bil zraven in obratno. Naj rešijo tisti, ki so bili zraven," je dejal.

Rog bo zvezda Ljubljane
"Vem, da bo Rog čez dve leti zvezda Ljubljane," je sklenil svojo izjavo ljubljanski župan in pred tem razložil, da bo prenova Roga stala 15 milijonov evrov, financirana bo iz proračunskih sredstev MOL-a za leto 2017-2018 in bo končana v dveh letih. "Govorimo o Rogovi stavbi, preostale stavbe se rušijo," je pojasnil.

Varnostnik rogovcu poškodoval sapnik
Varnostniki podjetja Valina so v Rog vstopili nekaj po tretji uri zjutraj. Po trditvah uporabnikov so uporabili "izredno nasilna sredstva", pri čemer je bilo več poškodovanih. Večina se jih še zadržuje v tovarni, medtem ko je moral en rogovec, Andrej Erjavec, pomoč poiskati na urgenci, ker ga je, kot je dejal, "varnostnik davil do nezavesti". Kot je za MMC dejal Erjavec, ki govori le s težavo, so se ob prihodu varnostnikov pasivno upirali, nato pa so jih začeli vleči enega po enega. Njega je davil en varnostnik, medtem ko so bili trije varnostniki na njem. Okoli je stalo še več varnostnikov, je pojasnil.

"Ko sem bil na tleh, mi je varnostnik s kolenom pritiskal na trebuh, s pestjo mi je pa pritiskal na sapnik," je dejal. Na priloženi fotografiji so vidne poškodbe v predelu sapnika. Ko so ga varnostniki izpustili, je odšel na urgenco, kjer so naredili zapisnik, dogodek pa je prijavil tudi policiji. Policisti napada varnostnikov nanj, čeprav naj bi bili v bližini, niso preprečili. "Policija ni bila daleč stran. Ne vem, ali so videli dogajanje, gledali so stran, a slišali so gotovo. Takoj zatem so dobili ukaz, da ne smejo varovati dvorišča, ampak da morajo varovati zunaj, zato so vsi odšli. Nato so tudi varnostniki nehali biti nasilni."

Uporabniki in podporniki Roga, ki je postal uporaben pred desetimi leti, ko so ga začeli samoiniciativno urejati prejšnji in zdajšnji uporabniki, bodo po napovedih vztrajali, dokler bo treba.

Policisti preučujejo morebitna kazniva dejanja
Na PU-ju Ljubljana pojasnjujejo, da so se sprva odzivali na varnostne dogodke in prijave oškodovancev, niso pa neposredno izvajali aktivnosti na območju Roga.

"Nekaj po 11. uri je prišlo do prerivanja med varnostniki in predstavniki Roga, zaradi česar so posredovali policisti, ki so med obema stranema postavili kordon ter tako preprečili neposredni stik ter hkrati omogočili varen odhod varnostnikov iz območja. Pri tem je bil poškodovan en policist (opraskanine po rokah). Policisti prisilnih sredstev niso uporabili," so poznejšo intervencijo opisali ljubljanski policisti.

Obveščeni so bili tudi o dogodku, v katerem je bila poškodovana varnostnica (lahke telesne poškodbe), ter o poškodovani osebi v objektu, ki je bila po uporabi ukrepa varnostnika odpeljana na preventivni pregled v klinični center. Policisti zdaj zbirajo obvestila zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe.

Valina: Varnostniki so ravnali zakonito
Na incidente v Rogu se je odzvala tudi varnostna služba Valina. Pojasnili so, da so v jutranjih urah opravili varovanje gradbenih strojev in opreme, namenjene za opravljanje gradbene dejavnosti v varovanem območju, in gasilskega vozila.

Hkrati navajajo, da je nekaj neznancev preskočilo ali preplezalo zid, ki omejuje varovano območje, in s fizičnim oviranjem vožnje gradbenega vozila poskušalo vozilo poškodovati.

Kljub opozorilom varnostnikov, da kršijo red na varovanem območju ter ogrožajo življenje in premoženje, so neznanci po navedbah Valine plezali po gradbenem stroju in onemogočali vožnjo.

"Ker osebe niso prenehale s kršitvami in niso upoštevale zakonitih odredb varnostnikov, prav tako pa so nadaljevale z ogrožanjem življenja in premoženja in so se pasivno in aktivno uprli varnostnikom, so varnostniki uporabili ukrep fizične sile izključno za zavarovanje ljudi in premoženja in ker drugače niso mogli izvršiti zakonite naloge in vzpostaviti reda in javnega reda in miru na varovanem območju. Pri uporabi ukrepov varnostnika je bila ena varnostnica poškodovana in je bila hospitalizirana. O vseh ukrepih je bila sproti obveščena tudi policija, ki je kršitelje prevzela v nadaljnji postopek," so zapisali.

V Valini pa tudi zanikajo, da so varnostniki vstopali v objekte in na silo odstranjevali osebe, ki so bile v teh objektih.























Ob poskusih rušenja Roga zapele pesti
Zaradi rušenja Roga zavrele strasti
Uporabniki Roga se upirajo rušenju
V Rog ponoči vdrli varnostniki