Predsednik republike Danilo Türk je že takoj po potrditvi nove vlade v parlamentu pozdravil izvolitev. Foto: BoBo
Predsednik republike Danilo Türk je že takoj po potrditvi nove vlade v parlamentu pozdravil izvolitev. Foto: BoBo
Janez Janša in Danilo Türk
Vlada je po ustavi "ključen del slovenske izvršilne oblasti", kar je poleg velike časti tudi velika odgovornost, je dejal Janša. Foto: BoBo
Predsednik Türk sprejel novo vlado

Predsednik je priredil tradicionalni sprejem za novoizvoljeno vlado, ki ji je čestital ob izvolitvi. Vladi je zaželel uspešno delo in dodal, da je sodelovanje z njegove strani zagotovljeno. Janša pa se je zahvalil predsedniku, ker se je držal tradicije in pripravil sprejem in dodal, da tudi nova vlada računa na dobro sodelovanje.

"Pomembno je vedeti, kam gremo"
V govoru je predsednik Türk povedal, da živimo v zanimivih, a težkih časih, zahtevnejših od tistih iz bližnje preteklosti. Gre za čas, ki ga številni ljudje razumejo kot obdobje, v katerem so potrebne resne in temeljite spremembe. Zato je pomembno, da vlada dela dobro in da delajo vsi skupaj. Türk si resnično želi, da bi bila vlada uspešna, sam pa je zagotovil sodelovanje, tako s predsednikom vlade kot z ministri. "Verjamem, da se bo delalo dobro in da bomo naposled imeli dobre rezultate."

Najpomembnejša naloga vlade bo po njegovem mnenju konsolidacija javnih financ, ob tem, ko se vsi sprašujemo, kako naprej, pa je pomembno vedeti tudi, kam gremo, je za TV Slovenija poročala Mojca Š. Pašek.

Prav tako je potreben boljši socialni in družbeni dialog, pa tudi boljša politična kultura, je prepričan. "Vemo, da potrebujemo državo, v kateri bo vladavina prava zagotovljena, v kateri bomo računali na dobro delo pravosodja in v kateri bodo vsi organi spoštovali avtoriteto pravosodja," je dejal predsednik.

Institucije naj delujejo v skupno korist
Novi premier Janez Janša je odgovoril, da vlada za vse ni odgovorna, temveč je odgovornost tudi na pravosodju. Sicer pa je poudaril, da bo nujno dobro sodelovanje med državnimi institucijami, kar ima nova koalicija poudarjeno tudi v svoji pogodbi. Zatrdil je, da bo vlada storila vse, kar je v njenih zakonskih možnostih, da bo to sodelovanje tudi zares dobro in v skupno korist. "Vsi smo prisegli, da bomo delali za blaginjo Slovenije in naša vlada to misli resno," je povedal.

Ministrska ekipa se zaveda izzivov, ki jih čakajo, pravi Janša. Trenutno stanje je takšno, "da hitrega izboljšanja kljub temu, da bi si tega vsi želeli", ne more napovedovati, saj bi bilo to tudi neodgovorno. Najtežje bo prvo leto, saj nas po njegovem mnenju čaka še dodatno znižanje bonitetnih ocen naše države. Po besedah premierja ima vlada jasne prioritete ter tudi ve, kaj je treba storiti takoj in kaj bi bilo treba storiti v celem mandatu.

V prihodnjih mesecih bo zelo pomembno, da stanje opišemo takšno, kot je, je še dejal Janša. Pri konsolidaciji slovenskih javnih financ, ponovnem zagonu gospodarskega razvoja in predvsem ustvarjanju novih delovnih mest pa se bo po njegovem mnenju treba zanesti na to, da bodo ukrepi, ki jih bo treba sprejemati, izvedeni pravično in bodo "posamični deli slovenske družbe enako obremenjeni".

Preberite tudi:
Ministri prevzemajo posle

Janši čestital tudi Obama
Je pa novi predsednik vlade dobil čestitko ob potrditvi tudi iz ZDA. Čestital mu je ameriški predsednik Barack Obama in zapisal, da je konstruktivno sodelovanje med državama v tem trenutku pomembnejše kot kdaj koli prej.

"Združuje nas reševanje številnih skupnih odprtih vprašanj, med drugimi svetovna gospodarska kriza ter zagotavljanje dolgoročne stabilnosti na Zahodnem Balkanu in v Afganistanu." Prav zaradi tega je, kot je v čestitki še izpostavil Obama, konstruktivno sodelovanje med ZDA in Slovenijo v tem trenutku pomembnejše kot kdaj koli prej.

Predsednik Türk sprejel novo vlado