Triglav na pripravah na odhod v Italijo. Foto: BoBo
Triglav na pripravah na odhod v Italijo. Foto: BoBo

Celotni stroški operacije so ocenjeni na okoli 500.000 evrov, pri čemer je minister Roman Jakič poudaril, da bi bilo 180.000 evrov stroškov tudi, če bi Triglav poldrugi mesec ostal privezan v Kopru. Razliko v znesku okoli 320.000 evrov bo prispevala država, v prvi vrsti ministrstvo za obrambo.

Ob tem je minister izpostavil, da Italija že zdaj pomaga Sloveniji pri nadzoru zračnega prostora, za kar porabi na letni ravni nekajkrat več sredstev, kot jih bo Slovenija porabila za omenjeno operacijo. Čeprav minister razume, da smo v času krize posebej pozorni na denar, pa je hkrati poudaril, da smo sosedu dolžni pomagati.
Slovenski kontingent sestavlja 41 članov, od tega je 37 članov posadke, preostali pa so iz vrst nacionalnega podpornega elementa, je pojasnil poveljnik kontingenta Andrej Pečar. V okviru operacije bodo izvajali nadzor nad dodeljenim prostorom, spremljali prihajajoča plovila in v primeru ogroženosti kake ladje ljudem na krovu tudi pomagali.
"Če so v sili, jih bomo sprejeli na krov, jim nudili prvo pomoč in jih nato naprej predajali v obravnavo italijanskim oblastem," je postopke opisal Pečar. Na krov Triglava lahko sprejmejo okoli 80 ljudi, v nujnih primerih pa tudi več. Pri tem pa je meja po besedah Pečarja ta, "da rešiš čim več življenj".