Udeleženci so se zbrali na Kongresnem trgu, se nato opravili pred poslopje vlade in državnega zbora, pa pred ljubljansko sodno palačo in stavbo Radiotelevizije Slovenija. Vzklikali so gesla v podporo in dobrodošlico beguncem. Foto: BoBo
Udeleženci so se zbrali na Kongresnem trgu, se nato opravili pred poslopje vlade in državnega zbora, pa pred ljubljansko sodno palačo in stavbo Radiotelevizije Slovenija. Vzklikali so gesla v podporo in dobrodošlico beguncem. Foto: BoBo

Sprehodili so se po prestolnici, prisluhnili nagovorom ter se z žvižgi in vzklikanjem zavzeli za Evropo brez meja, žičnatih ograj in vojne.

Udeleženci so s seboj prinesli zastave s simboli njihovih organizacij in številne transparente. Na njih so bila med drugim zapisana gesla "Brez meje, brez žice, brezmejne pravice", "Stop sovraštvu, zastraševanju, militarizaciji", "Enakost ni cilj, je izhodišče", "Vojna? Ne v našem imenu" in "Ne gremo se vaše vojne".

Za Evropo brez vojske in ograj
Med bolj prepoznavnimi udeleženci shoda je bilo opaziti nekatere poslance ZL-ja. Poslanec Matjaž Hanžek je dejal, da si želi "Evropo brez vojske, brez ograj", Evropo, ki se bo bolj ukvarjala z literaturo kot s tem, kako bi preprečila ljudem v stiski priti sem. "Želimo si miroljubnih politik tako naše vlade kot tudi vseh evropskih," je dodala poslanka ZL-ja Violeta Tomić.

Igralec Andrej Rozman - Roza je poudaril, da je največ, kar lahko Evropa naredi, to, da sprejme muslimane, ki bežijo pred t. i. Islamsko državo. "Vsak prostovoljec, ki pomaga tem beguncem, naredi milijonkrat več kot ves Nato," je pojasnil.

Slovenija ne potrebuje politike rezalnih žic
Organizatorji današnjega shoda so v pozivu na demonstracije sicer navedli, da Evropa drvi v vojno. Tudi slovenska vlada se je vanjo vključila "servilno in brez vprašanj". Sočasno pa na meji s Hrvaško gradi rezalno žico, ki jo straži vojska s policijskimi pooblastili, pišejo.

"Z zločinsko napravo in vojsko, ki lahko po uveljavitvi sprememb zakona o obrambi posega v civilno sfero, se loteva vozla, ki se ga da razvozlati samo z drugačno in pravičnejšo mejno ter migracijsko politiko in spremembo ekonomskega modela, ki sloni na plenjenju šibkejših," poudarjajo.

EU in Slovenija po njihovem prepričanju ne potrebujeta politike rezalnih žic in bomb. Prav tako ne potrebujeta ozračja strahu in terorja. EU in Slovenija potrebujeta mir in drugačno zunanjo, ekonomsko in socialno politiko, ki bo slonela na svobodi in pravicah za vse.

Pozivu na demonstracijo se je pridružilo več kot 50 civilnodružbenih in tudi nekaj političnih organizacij. Med bolj znanimi so Civilna iniciativa izbrisanih aktivistov, Društvo gibanje za trajnostni razvoj Slovenije - TRS, Društvo Kralji ulice, Iniciativa za demokratični socializem, Pedagoški inštitut, Radio Študent, Sindikat Glosa, Slovenska filantropija, Slovensko mladinsko gledališče, Solidarnost, Združena levica, ZRC SAZU in Mirovni inštitut.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.