Slovenija
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.1 od 138 glasov Ocenite to novico!
false
Policisti so preprečili stik med obema skupinama protestnikov. Foto: Borut Živulović/BoBo
false
Žvižgi in vpitje z obeh strani. Foto: Borut Živulović/BoBo
VIDEO
Napeto snidenje protestni...
VIDEO
Shoda v Ljubljani brez iz...

Dodaj v

Foto: Shoda na Kotnikovi ulici v Ljubljani potekala v napetem vzdušju, a brez izgredov

Prebežniki po novem nastanjeni na Kotnikovi ulici
27. februar 2016 ob 10:41,
zadnji poseg: 27. februar 2016 ob 19:32
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Pred samskim domom na Kotnikovi ulici v Ljubljani, kjer so nastanjeni prebežniki, sta se okoli 17. ure končala shod Begunci, dobrodošli v podporo nastanitvi prebežnikov v Ljubljani in shod protestnikov proti nastanitvi prebežnikov.

Na shodu Begunci, dobrodošli se je po podatkih policije zbralo okoli 1.000 ljudi, na protestu proti namestitvi prebežnikov pa po ocenah policistov okoli 600.

Na Kotnikovi ulici je po novem izpostava azilnega doma, kamor je država prvih 90 prosilcev za mednarodno zaščito nastanila v torek. Shod Begunci, dobrodošli, ki se je začel ob 14. uri, je organizirala Protirasistična fronta brez meja, nasprotni shod, ki se je začel ob 15. uri na Trgu republike, od koder so udeleženci krenili na Kotnikovo ulico, pa je organizirala skupina s Facebooka z imenom Ljubljana je proti migrantskemu centru.

Med skupinama je vladalo napeto vzdušje, drug na druge so kričali, se zmerjali in vzklikali gesla. Udeleženci protesta proti namestitvi prebežnikov so vpili gesla, kot so Cerar odstop, Za Slovenijo, Nočemo migrantov. Na drugi strani je bilo slišati vpitje No pasaran in Antifašisti smo. Številni policisti so udeležence ločili z barikadami.

Protestniki proti nastanitvi prebežnikov so bili opremljeni s slovenskimi zastavami, nekateri so imeli tudi zastave s karantanskim panterjem, spet drugi transparente, na katerih je pisalo Stop islam, Proti migrantom itd. Med njimi je bilo opaziti Zmaga Jelinčiča, Jerneja Pavlina in Bernarda Brščiča.

Udeleženci protesta Begunci, dobrodošli so na shod prišli opremljeni s transparenti, na katerih je med drugim pisalo Sovraštvo do beguncev je fašizem, Ograje na mejah so ograje v glavah, Nihče ni ilegalen, Smrt fašizmu, svoboda ljudstvu in Kapitalizem v zadnji fazi na domoljubje pazi.

Med udeleženci so bili številni kulturniki in politiki, med drugim poslanci ZL-ja Matej Tašnar Vatovec, Miha Kordiš, Franc Trček in Matjaž Hanžek, nekdanji predsednik republike Milan Kučan, evropska poslanka Tanja Fajon in sindikalist ter član TRS-a Branimir Štrukelj. Med kulturniki pa so se shoda udeležili med drugim Veno Taufer, N'Toko, Suzana Koncut, Zoja Skušek, Jadranka Juras in Žiga Kariž. Podporo prebežnikom je prišel izrazit tudi ljubljanski župan Zoran Janković.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

A. Č., T. H., B. R. Foto: Borut Živulović/Bobo
Shod Begunci, dobrodošli
protest, kotnikova, prebežniki
Ljubljana
false
Shod protestnikov
false
false
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo