Vsako leto se v Dražgošah zbere na tisoče ljudi. Foto: BoBo
Vsako leto se v Dražgošah zbere na tisoče ljudi. Foto: BoBo
Vratuša: Stopimo skupaj in si sezimo v roke
73. obletnica dražgoške bitke


Po besedah Vratuše današnja slovesnost obnavlja spomin na težke boje, ki jih je bil Cankarjev bataljon, na žrtve med Dražgošani in na zločin okupatorja. "Da se ve in da se ne pozabi. Oprosti se lahko, pozabiti se ne more in se ne sme, da lahko delujemo tako, da se kaj takega nikoli več ne zgodi," je poudaril.

Poudaril je spravo med nekdanjimi sovražniki in njihovo zavedanje skupne odgovornosti za mir in varnost v sodobnih časih ter za povrnitev medsebojnega zaupanja med narodi. "To dolgujemo žrtvam vojnega in drugega nasilja v 2. svetovni vojni in po njej, pa tudi samim sebi in bodočim rodovom," je opozoril.

Želi si, da se tega še zlasti spomnimo letos, ob 70. obletnici osvoboditve domovine. "Stopimo torej skupaj, poglejmo si v oči in sezimo si v roke. Tako bo tudi izhod iz današnjih težav naše družbe lažji, učinkovitejši, saj si ljudje želijo živeti v miru, medsebojnem zaupanju, solidarnosti in dobrem sosedstvu," je prepričan.
Prišel predsednik republike in več ministrov
Vratuši je prisluhnil tudi slovenski politični vrh, ki se je udeležil današnje proslave. Med navzočimi so bili predsednik republike Borut Pahor, ki je položil tudi venec pred spomenik padlim v dražgoški bitki, predsednik državnega sveta Mitja Bervar, podpredsednik vlade Dejan Židan in več ministrov.

V Dražgošah se je v slabem deževnem vremenu sicer danes zbralo precej manj ljudi, kot jih je prireditev privabilo lansko sonce. Kljub temu so se številni v vas na pobočjih Jelovice povzpeli peš, nekateri celo s kolesom ali konjem ter današnjo zgodovinsko in kulturno prireditev izkoristili tudi za rekreacijo.

Kar 560 ljudi se je udeležilo najdaljšega izmed osmih organiziranih pohodov, to je nočnega 36. spominskega pohoda Po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni v Dražgoše. 197 pohodnikov pa je kljub blatu in ledu opravilo še zahtevnejši, 16. Nočno-dnevni rekreativni pohod Železniki-Ratitovec-Dražgoše.

Vratuša: Stopimo skupaj in si sezimo v roke
73. obletnica dražgoške bitke