Hrvati dezinficirajo mejni prehod Harnica - Rigonce. Foto: BoBo
Hrvati dezinficirajo mejni prehod Harnica - Rigonce. Foto: BoBo
Begunci, migranti, Ljubljana
Iz Logatca se je 130 prebežnikov odpravilo z vlakom do Ljubljane - in naprej. Foto: BoBo
Mejni prehod Obrežje je ponovno odprt za promet. Foto: Goran Rovan
Begunci, migranti, Obrežje
Na Obrežje so popoldne začele prihajati nove skupine prebežnikov, domnevno iz Sirije. Foto: MMC RTV SLO/Boris Vasev

Policisti so enkratni, do zdaj ni bilo nikakršnega nasilja niti grdega pogleda.

Vael Hanuna, prevajalec za arabščino
Begunci, migranti, Obrežje
Šotorišče na Obrežju. Foto: BoBo
Policija, pregled
Policija išče nezakonite prebežnike. Foto: BoBo
Begunci, migranti, Ljubljana
Iz Ljubljane proti Mariboru in Šentilju. Foto: BoBo
Na Obrežju prenočilo 200 prebežnikov
Nov val prebežnikov na poti, kako velik, ni znano

Mejni prehod Dobova še vedno ostaja preventivno zaprt za mednarodni železniški promet.

Po podatkih MNZ-ja je v Slovenijo do danes prišlo več kot 2.700 prebežnikov, položaj pa se umirja in na mejni prehod Obrežje prihajajo le še manjše skupine. Nastanitveni centri se praznijo, saj se večina prebežnikov odpravlja čez mejo v Avstrijo. Za mednarodno zaščito je zaprosilo 23 ljudi, ki prihajajo iz Sirije, Iraka, Irana in Maroka.

S prometnoinformacijskega centra so zvečer sporočili, da je na štajerski, pomurski in podravski avtocesti proti Šentilju promet zaradi pešcev na cesti oviran na več odsekih.

Okoli 20.30 je bilo 263 tujcev, ki so bili nastanjeni v nastanitvenem centru na nekdanjem parkirnem prostoru Integrala v Lendavi, premeščenih v nastanitveni center na sejmišče v Gornjo Radgono. Z območja Policijske uprave Novo mesto pa je bilo pripeljanih in nastanjenih še 115 tujcev. Večinoma gre za državljane Sirije, Afganistana, Irana, Pakistana, Bangaldeša in Iraka, med katerimi je več družin z otroki.

Vseh 387 prebežnikov, ki so bili nastanjeni na Sejmišču v Gornji Radgoni, se je okoli pol dveh odpravilo proti mejnemu prehodu v Gornjo Radgono. Avstrijski varnostni organi so vse sprejeli.

V Center za zaščito in reševanje v Logatcu so sinoči, tako kot že prejšnjo noč, pripeljali približno 130 prebežnikov. Prav vsi so se že odpravili proti Ljubljani z vlakom, v Ljubljani pa kupili vozovnice proti Mariboru, nekateri pa avtobusne vozovnice proti Šentilju.

VEČ O TEMI:
- MMC-jeva reportaža med begunci v Slavoniji
- Javno mnenje (anketa časnika Delo)
- Hrvaška: Tovarnik prazen, vlaki na Madžarsko
- Izredna seja DZ-ja bo v sredo

-----
Z meje poroča MMC-jev novinar Boris Vasev.


Med prebežniki tudi Srbi
Policisti so pri popisu v sprejemnem centru Gruškovje ugotovili, da se je v skupino 51 tujcev pomešal 43-letni državljan Srbije. Policisti so ugotovili, da mu je Nemčija izrekla ukrep prepovedi vstopa na schengensko območje, ukrep pa je razpisala v schengenskem informacijskem sistemu.

Na Obrežju mirno
Hrvaški mediji so poročali, da slovenska policija na mednarodnem mejnem prehodu Obrežje postavlja ograjo. MMC-jev novinar Boris Vasev pa je izvedel, da jo je le prestavila za približno 50 metrov (ograja je že stala). Tiskovna predstavnica PU-ja Novo mesto Alenka Drenik je poudarila, da ograja ne ovira mejnega prehoda, saj je postavljena ob strani, in to "zaradi zagotavljanja nemotenega prometa" ob morebitnem večjem navalu ljudi.

Nočni protest
Na Obrežju so že več dni čakajoči prebežniki ponoči protestirali. Protest so po mnenju očividcev sprožili aktivisti. Policisti so zato prehod za vstop v državo za več ur zaprli. Nastale so dolge kolone vozil, ob pol dveh pa so ga za osebna vozila vnovič odprli.

"Večja skupina okoli sto oseb, ki se je predtem zadrževala v ograjenem prostoru, namenjenem osebam, ki želijo vstopiti v Slovenijo in za to ne izpolnjujejo pogojev, je zasedla vozišče na mejnem prehodu Obrežje. Kršilci so se zadrževali na vozišču, nekateri so se tudi usedli in s tem zaprli promet čez mejni prehod in policistom onemogočali izvajanje mejnega nadzora," so pojasnili policisti. 12 kršilcem, državljanom Slovenije in Hrvaške, so izdali plačilni nalog (neuradno 400 evrov) zaradi neupravičenega zadrževanja na mejnem prehodu.

"Ocenjujemo, da so bila dejanja aktivistov na mejnem prehodu Obrežje ob trenutno zelo povečanih obremenitvah policistov na meji vsaj nekorektna in neodgovorna do vseh tam vpletenih oseb," dodajajo policisti. Delo policije na Obrežju je v imenu prebežnikov pohvalil prevajalec za arabščino Vael Hanuna: "Policisti so enkratni, do zdaj ni bilo nikakršnega nasilja niti grdega pogleda."

Velik nastanitveni center na Vrhniki
V nekdanji vojašnici na Stari Vrhniki od nedeljskega popoldneva deluje nov, velik nastanitveni center, a primeren zgolj za začasno namestitev. Prostore so sicer temeljito očistili in v njih uredili 970 postelj. A ker je bil ta del vojašnice že dolgo prazen, je brez tekoče pitne vode in delujočih WC-jev. Zato so center opremili z montažnimi, tamkajšnja komunala pa bo na prostem uredila priključke za pitje in umivanje. Kdaj naj bi prve prebežnike pripeljali tudi na Vrhniko, sinoči ob našem obisku še niso vedeli, imajo pa že pripravljeno popolno zdravstveno ekipo, prostovoljce iz različnih organizacij in društev.

To jutro bodo za vsak primer začeli zbirati tudi najrazličnejšo pomoč, pravi poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Viktor Razdrh: "Predlagam pa, da le počakamo in vidimo, kaj je potrebno, pripravimo seznam in potem bi prosil ljudi, da se na to odzovejo."

Predvidevajo, da bodo ob morebitnem prihodu večjega števila prebežnikov najbolj potrebovali ustekleničeno vodo, konzervirano hrano, a ne svinjine, odeje, spalne vreče, sanitetni material, higienske potrebščine ter zlasti hrano za dojenčke in mlajše otroke.
Zeleni gaj pri Novi Gorici
Goriška občina je sklenila pripraviti nastanitev za od 250 do 300 prebežnikov, in sicer pri plesišču Zeleni gaj pri Dornberku. Tam je ob manjših pomožnih objektih veliko prostora za postavitev šotorov. Tudi potrebna infrastruktura - od pitne vode in elektrike do sanitarnih prostorov - je že urejena, je povedal višji svetovalec za zaščito in reševanje v novogoriški mestni občini Bogdan Zoratti.
Na terenu tudi vojska
Oskrbovanje prebežnikov v nastanitvenih centrih poteka nemoteno, je povedal poveljnik civilne zaščite (CZ) Srečko Šestan. Na terenu je med sto in dvesto pripadnikov CZ-ja, ki jim pomaga tudi Slovenska vojska neposredno s 25 pripadniki. Ti sodelujejo pri težjih opravilih, kot so tovorni prevozi, in opravilih, kot so postavljanje objektov, nakladanje in razkladanje. Posredno SV sodeluje še s 35 pripadniki, ki pripravljajo hrano in skrbijo za logistiko. Kot je pojasnil Šestan, pri oskrbovanju beguncev sodelujejo tudi Rdeči križ, Karitas, taborniki, skavti in struktura CZ-ja. Gasilcev so vključili v zelo malo.
Sproščanje blagovnih rezerv
En topli obrok dnevno pripravlja Slovenska vojska, dva suha obroka pa zagotavljata Karitas in Rdeči križ. V soboto je CZ nakupil dodatne količine hrane, med drugim konzervirano hrano in energijske ploščice. Po Šestanovih besedah so nekaj hrane pridobili tudi iz državnih blagovnih rezerv, kjer so zagotovili tudi zdravila in nekaj opreme. Če toplih obrokov ne bodo mogli razdeliti, ker so prebežniki odšli iz centrov, jo bodo skušali nato razdeliti policistom in prostovoljcem.

Na Zavodu za blagovne rezerve so doslej sprostili 5040 litrov mleka, 500 kilogramov mleka v prahu in 99.750 litrov vode. Izdali so tudi 1.636 kompletov terenskih postelj in 2000 respiratorjev. Iz rezerv so sprostili tudi približno 135.000 medicinskih pripomočkov za enkratno uporabo, kot so prevleke za odeje in higienske brisače. V skladu z zahtevo ministrstva za zdravje so izdali tudi več kot sto različnih drugih medicinskih pripomočkov in 46 različnih artiklov zdravil. Postelj jim je zmanjkalo, drugih proizvodov pa imajo še veliko.







Policisti so enkratni, do zdaj ni bilo nikakršnega nasilja niti grdega pogleda.

Vael Hanuna, prevajalec za arabščino
Na Obrežju prenočilo 200 prebežnikov
Nov val prebežnikov na poti, kako velik, ni znano