Poslanice pred 1. januarjem je pred 48 leti začel 262. papež Pavel VI., izročilo pa nadaljuje Frančišek, 266. papež. Foto: Reuters
Poslanice pred 1. januarjem je pred 48 leti začel 262. papež Pavel VI., izročilo pa nadaljuje Frančišek, 266. papež. Foto: Reuters
Stanislav Zore
Poslanico škofje po državah predstavijo skozi lokalne razmere, kar je za Slovenijo storil nadškof Zore. Foto: BoBo
Nadškof opozoril na prisilno beračenje v Ljubljani

Katoliška cerkev svetovni dan miru praznuje 1. januarja. Papeževo poslanico sta predstavila ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore in urednik zbirke Cerkveni dokumenti Rafko Valenčič. Njen srž: ljudje z vsega sveta, ki vsak dan prihajajo v Evropo in iščejo zatočišče.

"Suženjstvo odnosov"
Poslanica obravnava nove oblike suženjstva, ki ga papež imenuje suženjstvo odnosov. "Ni je dežele, tudi med najbolj razvitimi ne, v kateri ne bi bilo celo veliko več oblik suženjstva, tistega v družini, v odnosih, v tem, da človek izrablja sočloveka v svoje namene," papeževo poslanico povzema Valenčič.

Po njegovih besedah papež izhaja iz tega, da je vsak človek vreden spoštovanja in ima dostojanstvo človeka, ker je ustvarjen kot razumno in svobodno bitje. "Če ga mi ne spoštujemo, dejansko ne spoštujemo niti sebe, ker ne odkrivamo tega dostojanstva v sebi," je pojasnil.

Poslanica skozi slovenske oči
Zore ob tem poziva, da papeževe besede beremo v svojem prostoru in ne kot presojanje širokega sveta. Tako naj po njegovih besedah ob papeževih nagovorih preverjamo razmere, kakršne so pri nas: "Kakšno je stanje spoštovanja človekovega dostojanstva v našem političnem, gospodarskem, kulturnem prostoru? Kakšno je spoštovanje človekovih pravic v tem našem času, koliko je morda oblik ali pa senc suženjstva v našem okolju?"

Ob tem je Zore omenil ljudi, ki po Ljubljani beračijo. "Kolikokrat gremo mimo teh ljudi, ne da bi nam prišlo na misel, da tam na tleh sedi sodobni suženj, ki ga je neki gospodar prisilil v beračenje in ki mu pobere ves zaslužek," se je vprašal nadškof.

Nakup kot ekonomsko in etično ravnanje
Po njegovih besedah moramo biti na človekovo dostojanstvo prav tako pozorni pri nakupovanju. "Vsi smo v skušnjavi, da dobimo čim več za čim manj denarja ne glede na to, ali so to delali otroci, mladoletni, odrasli delavci - eni in drugi izkoriščani. Takrat, ko kupujemo na takšen način, postanemo člen v verigi izkoriščanja. Papež pravi, da nakup ni nikoli samo ekonomsko dejanje, ampak vedno tudi etično dejanje," opozarja Zore. Če kupujemo s premislekom, ali je tisti, ki je izdelek naredil, dobil svoje človeka vredno plačilo, po Zoretovih besedah postanemo občutljivi tudi na oblike izkoriščanja in zasužnjevanja v našem prostoru.

48 dni miru
Prvi dan prihodnjega leta bodo sicer v Katoliški cerkvi praznovali 48. svetovni dan miru. S poslanicami ob svetovnem dnevu miru je po Valenčičevih besedah začel papež Pavel VI., ki je želel mir v svetu, in sicer v ljudeh, v državah in med državami. Poslanice spadajo v katoliški družbeni nauk. Cerkvi sicer zaradi tega očitajo vtikanje v politiko in družbeno življenje, toda Cerkev ima vso dolžnost govoriti o pravičnosti kot temeljni kreposti posameznika ter zlasti meddržavnih in medčloveških odnosov, je še pojasnil Valenčič.



Nadškof opozoril na prisilno beračenje v Ljubljani