Nekdanji direktor fundacije Drago Balent pojasnjuje, da svet fundacije že pripravlja nova pravila. Foto: BoBo
Nekdanji direktor fundacije Drago Balent pojasnjuje, da svet fundacije že pripravlja nova pravila. Foto: BoBo
Računsko sodišče kritično do Fundacije za šport

Loterijska sredstva, ki jih fundacija v upravljanje dobi iz koncesijskih dajatev od iger na srečo in nameni za razvoj slovenskega športa, se po mnenju Računskega sodišča ne delijo pravilno - subjektivno in netransparentno sta bila namreč razdeljena dva milijona evrov, kaže revizija. Fundacija med drugim "ni utemeljila svojih odločitev glede točkovanja in dodelitve sredstev, ni navedla uporabljenih meril za odločanje o vlogah prosilcev in tisto, kar je tudi pomembno - ni obrazložila načina uporabe teh meril", napake našteva predsednik sodišča Igor Šoltes.

Pripraviti bo treba merila
Natančno določenih pravil in meril za delitev sredstev prosilcem do zdaj fundacija sicer sploh ni imela, kar pa bo morala čim prej popraviti, je jasen Šoltes, zato v 90 dneh pričakuje odzivno poročilo: "Zahtevali smo odzivno poročilo, v katerem mora fundacija pripraviti podrobnejša merila za delitev sredstev za programe, ki jih financira."

"Jaz sem za to zvedel v dvigalu, ko sem se peljal na tole tiskovno konferenco, mnenja še nisem videl. Ko ga bom videl, se bom pogovoril, in takrat vam bom tudi natančnejše lahko odgovoril na vaše vprašanje," pa je očitke o nepravilnostih komentiral minister za šport Žiga Turk.

Balent: Svet fundacije pravila že pripravlja
Nekdanji direktor fundacije Drago Balent, ki je pred kratkim postal v. d. generalnega direktorja direktorata za šport, pa je pojasnil, da svet fundacije že pripravlja nova pravila: "Svet fundacije je tik pred sprejemom dopolnjenih teh pravil, skladno z mnenji revizije. /.../ Toda da začnejo pravila veljati, jih mora sprejeti državni zbor. /.../ Jasno, da jih bo DZ sprejel, ko jim bo pozitivno mnenje izreklo ministrstvo."

Računsko sodišče je sicer v povezavi z delitvijo denarja športu okrcalo tudi delo komisije za pritožbe, kar pa naj bi se kmalu uredilo z novo zakonodajo.

Nuša Baranja, Dnevnik, TV Slovenija

Računsko sodišče kritično do Fundacije za šport