Gasilci so bili med najdejavnejšimi pri odpravi posledic žleda. Foto: Romana Ozebek
Gasilci so bili med najdejavnejšimi pri odpravi posledic žleda. Foto: Romana Ozebek

Jakša je povedal, da bodo nekaj nastale škode povrnile zavarovalnice, z donacijami pa so že zbrali okoli 460.000 evrov, ki jih bodo namenili za nakup nove opreme.

Postopki za razpis za novo opremo že potekajo. Ko bo oprema kupljena, bo predstavljena tudi javnosti, nato pa po določenem ključu razdeljena med gasilce.

Jakša poudarja, da si gasilci večino opreme kupijo z lastnim denarjem, del denarja pa prispevajo lokalne skupnosti, "pri čemer pa vemo, da je v teh časih povsod manko".

Kot pravi Jakša, se je v zadnjih 20 letih oprema gasilcev izjemno izboljšala, pri čemer ima v mislih tako osebno zaščitno opremo kot tehniko. "Smo na primerljivi ravni z drugimi evropskimi državami," pravi.

Recesija je opremljanje gasilcev nekoliko zavrla, kljub temu pa po besedah Jakše s prostovoljnim delom in donacijami uspevajo nadomeščati izpadlo opremo ali jo celo dopolnjevati.

Ob tem dodaja, da je vzdrževanje in nadgrajevanje opreme potrebno, saj so pred gasilci vedno bolj zahtevne naloge. "In vse, kar se vloži v opremo, se mnogokrat povrne tako v obliki preventive kot takrat, ko rešujemo življenja in premoženje," še dodaja Jakša.