Na vrhu Slovenske vojske se je zgodila menjava. Foto: BoBo/Bobo
Na vrhu Slovenske vojske se je zgodila menjava. Foto: BoBo/Bobo

Brigadirka Alenka Ermenc se je rodila leta 1963 v Ljubljani. Diplomirala je na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani in pridobila naziv diplomirane politologinje. Teritorialni obrambi se je pridružila leta 1991. Bila je aktivna udeleženka vojne za Slovenijo in odlikovana z bronasto medaljo generala Maistra z meči, piše na spletni strani Slovenske vojske, kjer dodajajo še, da je leta 2008 je končala šolanje na Kraljevi akademiji v Londonu (Royal College of Defence Studies). Podiplomsko izobraževanje je zaključila leta 2009 na kolidžu King's College University of London in pridobila magistrski naziv iz mednarodnih študij.

V SV je opravljala poveljniško dolžnost na taktični ravni in štabne dolžnosti na operativni in strateški ravni. V čin brigadirke je bila povišana 13. maja 2011. Ermenčeva je prejemnica številnih priznanj MORS-a, SV, Natove medalje za sodelovanje na mirovnih operacijah in reda za zasluge pro merito Melitensi v stopnji komendatorja z meči. Med priznanji MORS-a in SV je dobitnica bronaste medalje generala Maistra z meči, srebrne in zlate medalje generala Maistra, bronaste, srebrne in zlate medalje SV, medalje v službi miru ter drugih. Z družino živi v Kamniku, so še pojasnili na MORS-u.

Kot je znano, je Geder v ponedeljek na mestu načelnika generalštaba nasledil generalmajorja Andreja Ostermana, ki ga je vlada pretekli teden razrešila kot objektivno odgovornega za neuspeh bataljonske bojne skupine na preverjanju pripravljenosti.