Slovenska premierka Alenka Bratušek je Rasmussena sprejela z vojaškimi častmi, danski gost pa se ji je na začetku opravičil, ker je v Slovenijo prinesel sneg, vendar se je ob tem zahvalil za zelo toplo dobrodošlico. Foto: BoBo
Slovenska premierka Alenka Bratušek je Rasmussena sprejela z vojaškimi častmi, danski gost pa se ji je na začetku opravičil, ker je v Slovenijo prinesel sneg, vendar se je ob tem zahvalil za zelo toplo dobrodošlico. Foto: BoBo
Rasmussena gostil politični vrh

Slovenska premierka Alenka Bratušek je Rasmussena sprejela z vojaškimi častmi, danski gost pa se ji je na začetku opravičil, ker je v Slovenijo prinesel sneg, vendar se je ob tem zahvalil za zelo toplo dobrodošlico.

Slovenijo je pohvalil kot pomembno zaveznico, pa tudi izrazil zaskrbljenost, ker tako kot večina drugih članic ne dosega dogovorov glede obrambnega proračuna. Zato je po njegovih besedah toliko pomembneje, da so sredstva porabljena učinkovito.

Združevanje zmogljivosti
Danski gost je ob tem poudaril predvsem združevanje zmogljivosti članic in gradnjo t. i. pametne obrambe, pri čemer je znova pohvalil Slovenijo, ki sodeluje v več tovrstnih zavezniških projektih z nekaterimi državami članicami, da skupaj razvijajo določene zmogljivosti, ne pa da jih razvija vsaka zase in samostojno.

To bo po njegovih besedah tudi pomembna tema vrha zavezništva, ki bo septembra v Walesu v Veliki Britaniji. Poleg tega se bodo voditelji članic Nata na tem vrhu pogovarjali tudi o raketni obrambi in kibernetski varnosti, je napovedal in dejal, da bo v članicah vendarle moralo priti tudi do premika in povečevanja naložb, "če želimo svoje prebivalce učinkovito zaščititi" pred modernimi grožnjami.

Bratuškova je glede zagotavljanja več sredstev za obrambo dejala, da se Slovenija zaveda te težave. "Želeli bi si, da bi več sredstev namenili za naložbe," je dejala. Hkrati pa zagotovila, da bo Slovenija naredila vse, "da bodo naši fantje na misijah varni".

Pohvale za sodelovanje v zavezništvu
Vodja Nata je pohvalno omenil tudi sodelovanje Slovenije v Natovih operacijah, zlasti zelo pomemben prispevek na Kosovu. Prav tako je izrazil pohvale na račun sodelovanja Slovenske vojske v Afganistanu.

Skupaj s premierko sta spomnila tudi na slovenskega vojaka, ki je bil v sredo ranjen, in mu zaželela čimprejšnje okrevanje. Bratuškova je ob tem še dejala, da se ranjenec počuti dobro.

Pogovori o vseh žgočih temah
Bratuškova je po srečanju povedala, da sta se z Rasmussenom pogovarjala o "vseh aktualnih temah, o katerih tečejo razprave v Natu". Seznanila ga je tudi z obiskom ladje Triglav, ki sodeluje v humanitarni italijanski operaciji Mare Nostrum v Sredozemskem morju, in poudarila, da je Slovenska vojska izjemno pripravljena. "Naloge izpolnjuje uspešno in učinkovito," je poudarila premierka.

Rasmussen se je nato sešel tudi s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Sprejel ga je še predsednik državnega zbora Janko Veber.

Po delovnem kosilu z Bratuškovo pa se je na sedežu Gospodarske zbornice Slovenije v Ljubljani udeležil še okrogle mize na temo Slovenija in Nato - včeraj, danes, jutri. Na njej je Rasmussen znova spomnil na pomen pametne obrambe. "To je zame koncept prihodnosti obrambe in edini način, na katerega si bomo v prihodnje lahko privoščili potrebne vojaške zmogljivosti," je dejal. Kot primera dobre prakse je izpostavil skupen nakup transportnih letal C-17, v katerem je sodelovala tudi Slovenija, ter nadzor zračnega prostora, ki ga za Slovenijo zagotavljata Italija in Madžarska.

"Sodelovanje med EU-jem in Natom nujno"
Kot je poudaril, je sodelovanje med EU-jem in Natom nujno, da bi se izognili potrati virov ter podvajanju zmogljivosti. Izrazil je zadovoljstvo, da so se voditelji EU-ja decembra dogovorili o potrebi po dodatnih evropskih naložbah v določena področja. Posebej so izpostavljene potrebe po opazovalnih brezpilotnih letalih, kapacitetah za polnjenje letal z gorivom v zraku, okrepljeni kibernetski obrambi in satelitski komunikaciji.

Da širitvi Nata
Za Rasmussena je "politika odprtih vrat" ena ključnih v Natu, ni pa še mogel povedati, ali bo septembra v Walesu na dnevnem redu tudi nadaljnja širitev zavezništva, saj odločitev o tem še ni sprejeta. Je pa dodal, da je napredek Črne gore pri približevanju Natu nanj napravil velik vtis.

Generalnega sekretarja zveze Nato Andersa Fogha Rasmussena je prva sprejela premierka Alenka Bratušek. Foto: Bobo

Rasmussena gostil politični vrh