Čeprav je Filo novi škof že od junija, bo danes tudi uradno prevzel posle. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Čeprav je Filo novi škof že od junija, bo danes tudi uradno prevzel posle. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Filo je ob umestitvi poudaril, da si bo prizadeval povezati Slovenijo od Hodoša do Pirana, kar po njegovih besedah pomeni tudi vzpostavitev protestantskega centra na Obali, da bi Evangeličanska cerkev na simbolični ravni postala vseslovenska, kajti vsi škofovski uradi do zdaj so bili v Prekmurju.

Sicer pa bo osrednjo pozornost v teh letih namenil Lutrovim dekadam, ko se v luteranskem svetu pripravljajo na 500-letnico reformacije, delu z mladimi in delu na humanitarnem področju.

Nekdanji in zdaj častni škof Erniša, kot je dejal v nagovoru, verjame, da bodo za njihovo Cerkev in slovenski narod naredili še veliko dobrega, za novo vodstvo pa, da se bo pot slovenskega evangeličanstva z njim nadaljevala, saj je škof le prvi med enakimi, vsi pa se moramo potruditi za to, da nam bo bolje.

Na volitvah 28. junija je Filo od 83 navzočih delegatov dobil 47 glasov, protikandidat Leon Novak, duhovnik v soboški gmajni, pa 36 glasov. Triinpetdesetletni Geza Filo iz Ivanovcev v Prekmurju je študij teologije končal leta 1982 v Bratislavi, bil je kaplan pri seniorju Ludviku Novaku v Murski Soboti, za duhovnika ordiniran v Križevcih, od leta 1985 je delegiran za stalnega duhovnika Evangeličanske cerkvene občine v Ljubljani. Filo je poročen, žena Lilijana je gospodinja, starejša hčerka Tadeja je zaposlena v Ljutomeru, mlajša Edita pa končuje študij umetnostne zgodovine.