Slovenija
Gregor Golobič, Domen Uršič
Gregor Golobič je bivši politik, Domen Uršič pa strokovnjak za politični marketing. Foto: BoBo, Domen Uršič
Marjan Šarec, Borut Pahor
Kampanja je minila brez večjih ekscesov ali ostrejših obtoževanj med kandidati. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
       Mislim, da je to začaran krog, ki ga tečemo politika, mediji in državljani. Vse slabše dogajanje na političnem parketu pripelje do vse več permanentne kritike in negativizma v medijih, ki se prelije nazaj do javnosti, ki izgublja zaupanje v politiko.       
 Uršič na vprašanje, ali je slovenska politika res vse tako zavozila, ali pa od nje volivci pričakujejo preveč
       Težko bo zmagati. Ker vendarle se tudi SMC ne bo sesedel vase kot Stranka Alenke Bratušek. Tudi podpora SD-ju je stabilna, tako da neki 'prišel, videl, zmagal', kot je to storil Miro Cerar, bo težko izvesti. Prej se lahko zgodi velika razdrobljenost glasov.       
 Uršič
       Državnozborske volitve so izjemno zahtevne. Izid Šarca - če bo šel s svojo s stranko - ali ga bodo ohranili na sceni naslednje pol leta. To ni tako veliko časa. Pomembno bo, ali bo Šarec deležen benevolentne obravnave medijev in ali bo ta avra novega vzdržala.       
 Golobič
Gregor Golobič, Katarina Kresal, Borut Pahor
Gregor Golobič leta 2008, ko je še bil minister v vladi Boruta Pahorja. Leta 2011 je njegova stranka predlagala t. i. paket za deblokado. Med vsebujočimi ukrepi je bil tudi predlog za prestrukturiranje funkcije predsednika republike, pa tudi slabo banko. Zares je na uresničitev teh ukrepov vezal obstanek v vladi. Ti se niso uresničili, in stranka je kmalu zatem izstopila iz koalicije. Foto: BoBo/Bor Slana
Domen Uršič
V tokratni politični kampanji so bili očitni poskusi vezati nasprotnega kandidata na neko politično opcijo, je ocenil Uršič. Tako so Pahorja na stari levici na vsak način poskušali povezati z Janšo. Pahorjevi kampanji pa ni uspelo narediti enačaja med Šarcem in staro levico, kot se je to zgodilo pred petimi leti s Türkom. Foto: Domen Uršič
       Nastaja neki nov prostor, neka nova točka diferenciacije NSi-ja z Janezom Janšo, znamenje neke politične normalizacije. Da so se v NSi-ju zaradi politične računice odločili podpreti Boruta Pahorja, ne pa prakticirajočega kristjana Šarca.       
 Golobič
       Dvomim, da se bodo "opinonmakerji" levice preselili od SD-ja kam drugam. SD je še vedno tisti, ki lahko potegne in ohrani primat na levici. Če bo šlo tako naprej, bomo na naslednjih volitvah priča dvoboju SD-ja in SDS-a.       
 Uršič
       V nasprotju s tem, kar se danes govori, da se predsednik republike zreducira na člen v koalicijski pogodbi, mu je treba ohraniti neposredne volitve, dodati pristojnosti in čez pet let bo ta funkcija dejansko tudi odrešena predsednika, ki se s temi vidiki ni ukvarjal. In postala bolj vredna v očeh ljudi.       
 Golobič

Dodaj v

Golobič: Šarec ni streljal na prazen gol. Uršič: Zmagovalca sta dva.

Politična analitika za MMC o predsedniških volitvah
13. november 2017 ob 06:33,
zadnji poseg: 13. november 2017 ob 12:11
Ljubljana - MMC RTV SLO

Nizka udeležba je vnebovpijoč krik, a legitimnost predsedniških volitev ni vprašljiva, se strinjata politična poznavalca Domen Uršič in Gregor Golobič. Oba v Šarcu vidita tudi precejšen potencial za državnozborske volitve.


Po dveh krogih so volitve za predsednika republike 2017 mimo. Izidi še niso povsem dokončni, a prah se je večinoma polegel, številke so konsolidirane, zmagovalec znan. Na tej točki se je MMC s političnima analitikoma povprašal, kakšno je poglavitno sporočilo teh volitev in - ker je začetek volilne kampanje za naslednje tako rekoč pred vrati - kaj pomenijo za državnozborske. Prejšnja politična analitika (Igor Pribac, Matevž Tomšič) sta namreč dvakrat poudarjala, da so tokratne predsedniške za skoraj vse udeležene bolj vaja za sledeče državnozborske volitve. Še več: kandidat Marjan Šarec, katerega potencial so med kampanjo prevpraševali skoraj vsi komentatorji, je tokrat tudi na glas potrdil, da se bo potegoval za mesta v parlamentu, kar bo zagotovo premešalo politične karte.


Volitve so legitimne in sporočilne

Navkljub rekordno nizki udeležbi se tokratna sogovornika strinjata, da legitimnost volitev nikakor ni pod vprašajem. Predsednik SDS-a Janez Janša je namreč ob čestitki Borutu Pahorju spomnil, da je udeležba "pod mejo legitimnosti, ki jo je sam postavil". "Kar se mene tiče, tudi pri 40-odstotni volilni udeležbi ni nobenega dvoma sploh," je za MMC izjavil nekdanji politik in tudi minister v Pahorjevi vladi, Gregor Golobič. "Čeprav je bila udeležba nizka, neko legitimnost funkciji tudi teh 42 odstotkov volivcev vendarle daje," pa je dodal strokovnjak za politični marketing, Domen Uršič.

Kar pa ne pomeni, da volivci niso dali močnega signala politiki. Res je, da je trend že dolgo prisoten in da zato ni mogoče enostavno pokazati na izolirane krivce, a še vedno je skrbi. Politika ni več privlačna ne za volivce ne za potencialno voljene. "Deloma zaradi tega, kar počne, deloma zaradi vsesplošne obravnave politike na način, ki mu jaz rečem tabloiden. Ki politiko definira kot nekaj nevrednega in zavržnega," je kot eno svojih ključnih ugotovitev o tokratnih volitvah izpostavil Golobič.

"Dejstvo, da oba kandidata nista znala nagovoriti velike večine volivcev, kar se kaže v rekordno nizki volilni udeležbi, je vnebovpijoče," pa je kot svojo uvodno in ključno misel izpostavil Uršič. In še zanj drugo ključno sporočilo volitev: "Tokrat imamo mogoče celo dva zmagovalca volitev. Pahor kot novi (stari) predsednik republike, in Šarec, ki je dobil izjemno velik delež in gre s to veliko politično podporo naslednje leto na državnozborske volitve."

Novi obrazi se še niso izpeli
Očitno je, da se fenomen t. i. novih obrazov tudi po skoraj desetih letih še ni izpel. Volilno telo jih očitno išče in Golobič napoveduje, da tega trenda nikakor še ni konec. "Nekaj novih se je že pojavilo in nekaj se jih zagotovo še bo, ki bodo poskušale srečo na volitvah v DZ," je napovedal. "Volilno telo ima še vedno velik potencial v svoji nenasitni želji, da bi z neko radikalno potezo, z resetom, kot se včasih reče, pobrisali mizo in nanjo postavili čisto novo jed. In zgodba z neko odrešeniško politično potezo se bo očitno nadaljevala. Potencial pa je na ravni volivcev, ki imajo iz prej naštetih razlogov zelo enostaven in radikalen pogled na politiko. Ali so v celoti zadovoljni ali v celoti nezadovoljni, zato se jim zdi vredno ... vedno znova poskušati znova," je izjavil.

Pri tem ima neki domet in potencial s hipotetično stranko tudi omenjeni Šarec. Zakaj? Zaradi osebnost, ki pri volitvah v DZ prevlada nad stališči. "Pri nas se pri teh novih strankah žal vedno izvede na eno osebo. Miro Cerar je izvolil vse poslance SMC-ja, nihče od njih ni bil izvoljen kot 'on', ampak kot neki odvod Mira Cerarja. Podobno je veljalo za stranko Zorana Jankovića, deloma za Virantovo. Do neke mere, čeprav je tam šlo za neko drugo, širšo kompozicijo, in ne za tak rez, tudi pri Zaresu. Ampak to sodbo pa prepuščam drugim," je ocenil nekdanji politik.

Uršič pa na tej točki le opozarja, da tako zlahka in triumfalno, kot je s prejšnjimi volitvami opravil Cerar, Šarcu zelo verjetno ne bo šlo. "Težko bo zmagati," je napovedal. SMC se vendarle ne bo sesedel vase, tako kot se je (tedaj tako imenovano) Zavezništvo Alenke Bratušek, in bo relevanten dejavnik; poleg tega je stabilna tudi podpora SD-ju. "Neki 'prišel, videl zmagal', kot je to storil Miro Cerar, bo težko izvesti." Verjetnejša je razdrobljenosti glasov, kjer ne bo nobene izrazite zmagovalke, zato pa več njih med 10 in 20 odstotki, je napovedal. Prvi pogoj za ta "novi obraz" pa je, da se nezaupanje do etabliranih političnih strank zavleče tudi v naslednje leto.

Iskanje odgovorov, zarot in "stricev"
Eden izmed poražencev teh volitev so etablirane politične stranke. Te očitno sploh niso verjele, da je aktiven nastop na predsedniških volitvah zanje "možen v smislu zmage", kar pa je na najboljši možen način demantiral Šarec kot "outsider". Politika bo morala razumeti, da so volitve vedno odprte in da je vedno možnost za presenečenje ter zasuk. Toda del politike se bo vedno zatekal k iskanju zarot ali "stricev", s tem pa bo spregledal dejstvo, da Slovenija nikakor ni tako enostavna, kot si riše ali se tolaži, je dejal Golobič. S tem se tudi še naprej odpira prostor za projekte novih političnih izbir.

Še več, Šarec je nabral 47 odstotkov, čeprav so se proti njemu (ali za nasprotnika) izrekle tako rekoč vse etablirane politične stranke. A obenem si je sam zapravil tistih nekaj odstotkov do zmage, je ocenil Golobič, in to s stališči, ki ali niso bila razdelana ali pa so razočarala, "še posebej glede vprašanj nekega libertarnega konteksta", npr. glede beguncev. Šarec je tako izbral strategijo biti všečen čim širšemu krogu ljudi, iskati najmanjši skupni imenovalec vseh, ampak je s tem marsikoga razočaral. "To je bil glaven problem v kampanji. Imel je velikokrat prazen gol, ob tem kar sem povedal prej, in ni bil pripravljen streljati nanj. Čeprav je bil aktualni predsednik gol."

Na desnici
Uršič v rivalstvu med političnimi strankami desnice - vsaj v okviru teh predsedniških volitev - ne vidi neke globoke zgodbe, niti nekega posebno slabega stanja. "Ankete pač kažejo, da je del volilnega telesa teh strank glasoval za Pahorja, ker se jim pač zdi bolj sprejemljiv. Jaz tukaj nekih večjih problemov za stranki ne vidim." Izjava se nanaša na NSi in SDS, za kateri je bila kampanja bolj "trening" pred naslednjimi volitvami. Edini pravi poraženki sta tukaj SLS ter Glas za otroke in družine, ki "nista znali ali zmogli mobilizirati volilnega telesa".

Golobič je izpostavil zanimivo razmerje med trojčkom NSI-SDS-Pahor. NSi je namreč - sicer tik pred zdajci - podprl Pahorja, medtem ko je Janša javno nastopil proti njemu. Janša v tem primeru ni tvegal popolnoma nič, je ocenil Golobič. "Zaveda se, da bolj kot bo brutalno in surovo komuniciral z njim, bolj se mu bo Pahor trudil ugoditi, kjer bo lahko." Na drugi strani pa bo NSi kljub podpori ostajal v senci in za to morda celo plačal neko ceno. Ko bo Šarec (verjetno) nastopil na državnozborskih volitvah, bo kandidiral v Kamniku. "In glede na izid, ki ga je tam dosegel tokrat, verjetno Matej Tonin ne bo več izvoljen," je napovedal nekdanji Zaresov politik. Vseeno pa se mu to dogajanje zdi korak naprej na desnici, korak k "normalizaciji".

Na levici
Uršič tudi na levici ne vidi nobenega presenetljivega razkola ali spora. Čeravno je bivši predsednik države Milan Kučan ostro nastopil proti Pahorju, prav tako skupina levosučnih intelektualcev, medtem ko sta Pahorja podprla prav DeSUS in SD - in na dogodkih te stranke se je Kučan pogosto pojavljal. "Kučan je bil tisti, ki je podprl Zorana Jankoviča na poti v nacionalno politiko. In Pahor je bil vedno neki nezaželeni člen leve politike, zato ni čudno, da je stara levica tako ostro reagirala nanj. Skozi zgodovino ga pač niso prenašali, morda zato, ker verjetno ni bil upogljiv kimavček. Gre za zamere iz preteklosti."

SD bo še naprej tista stranka, ki bo lahko levico potegnila in tudi ohranila primat na njej, je napovedal. Medtem bo moral SMC v le nekaj mesecih (kampanja se začne maja) narediti tako piarovski kot vsebinski preboj. Naslednje volitve bodo tako - po besedah Uršiča - še vedno dvoboj SD-ja in SDS-a.

Kaj narediti s funkcijo predsednika
Ob robu kampanje se je pojavilo kar nekaj pobud ali mnenj, da je treba funkcijo predsednika republike v slovenskem političnem sistemu predrugačiti. SDS je pred dnevi predlagal - zaradi problema legitimnosti - da bi na volitvah za predsednika republike uvedli kvorum, tako kot na referendumih. Tomšič in Pribac pa sta bila mnenja, da jo je treba reducirati, denimo tako, da bi bil predsednik republike voljen v parlamentu.

Golobičeva stranka Zares je leta 2011, ko je še bila v vladi, prišla na dan s predlogom v povsem drugi smeri. Prvič zato, ker gre za "slovensko tradicijo, da si ljudje želijo vsaj eno funkcijo izvoliti neposredno (poleg župana)". Če bi to umaknili, bi ljudje izgubili še eno točko identifikacije s politiko. In ker neposredne volitve ustvarijo najvišjo stopnjo legitimnosti, je prav, da je takšna funkcija nagrajena z več pooblastili, je razložil Golobič. Denimo, da bi predsednik republike imenoval mandatarja za sestavo vlade, ministri pa bi bili odgovorni predsedniku. Tako ne bi množili "točk strankarskega merjenja moči in blokiranja normalnega funkcioniranja".

Bolj "normalne" volitve?
Pahor je ob izvolitvenem govoru poudaril, da je kampanja minila brez žaljivk in dostojno, kar bi lahko dobro vplivalo na bodoče politične procese. Je bil tokratni "praznik demokracije" res brez nekih večjih ekscesov in vsaj na neki dostojni ravni? "To, da so bile volitve normalne, je dober znak, znak tega, da postajamo utrjena demokracija, v kateri se ni treba bati, ali bodo volite izpeljane tako ali drugače. To, da ni bilo večjih pretresov znotraj kampanje, pa je predvsem posledica tega, da je bil Pahor všečen obema poloma volivcev in da niti SDS niti NSi nista šla v frontalni napad," je ocenil Uršič.

Aljoša Masten
Prijavi napako
Komentarji
The Matrix
# 13.11.2017 ob 06:49
Ali se je Jani Modeldolfer že pridružil novi stranki karizmatičnega Šarca??
The Matrix
# 13.11.2017 ob 06:51
Anketa:
Koliko poslancev SMC se bo pridružilo novi stranki karizmatičnega Šarca:
(+) več kot 10
(-) manj kot 10
opat
# 13.11.2017 ob 06:53
Zmagovalca sta dva: Nizka volilna udeležba in prazna volišča!
povratnik12
# 13.11.2017 ob 07:26
če smo iskreni je med dvema slabima izbirama zmagala slabša. edina dobra stran te zmage je, da ne more več kandidirat na naslednjih.
M-filter
# 13.11.2017 ob 07:32
je pa zanimivo kako je vsak novi kandidat takoj označena za človeka stricev iz ozadja. te strici vas res preganjajo. dajte dokaze pa bo vse ok. ampak jih ni. ... kot župan se je pa Šarec zelo izkazal
foteljas
# 13.11.2017 ob 06:59
Dozdeva se mi, da so Šarčevi volilci večinoma prišli na volišča in je on dosegel svoj skrajni domet v tem trenutku ...kar je seveda lep rezultat, čestitke !!!
Če bi bila volilna udeležba večja, bi bila najbrž premosorazmerno večja tudi razlika med kandidatoma...?
SamoSamov
# 13.11.2017 ob 08:09
Ja, res ste povprašali dva velika modreca, prav res, hohoho,...
burruchaga1986
# 13.11.2017 ob 07:44
Nonparel: naši so pošteni, njihovi so pokvarjeni.:-)
SamoRes
# 13.11.2017 ob 06:57
Pa glejte Pahorja še 5 let, če ste tako želeli. Gledati ga, to je tudi poanta teh volitev. Pahor si je vas izvolil, ne vi njega. On potrebuje vas.
Tao3
# 13.11.2017 ob 08:55
Kaj jamrate sedaj, tisti ki gredo volit izvolijo. Pa tudi če bi samo trije prišli. Ostali ste izbiro PREPUSTILI drugim in IZGUBILI pravico do jamranja. Jamrači eni slovenčki ... čisto nič vam me paše.
nonparel
# 13.11.2017 ob 07:39
Kdo je vse pokvarjen med slovenskimi politiki? Raje povejmo kdo ni, bo hitreje.
levak
# 13.11.2017 ob 09:35
Upam, da je Pahor dojel to zmago tudi kot opozorilo in opomin. Ni tako zelo priljubljen, kot je sam mislil pred drugim krogom.
MartinI
# 13.11.2017 ob 07:18
Za njih bi bile volitve legitimne tudi, če bi volil 1% volivcev. Tako so si nastavili sistem!

Zato ReSET!
rabelj
# 13.11.2017 ob 07:25
Golobič: Šarec ni streljal na prazen gol.

Zame je ta izjava Zar€s-en dokaz da strici iz ozadja naslednje leto računajo na "novo" levosredinsko stranko na parlamentarnih volitvah. Boj na "levici" se je tako začel.
Vladoska
# 13.11.2017 ob 07:21
Šarcu se je poznala slaba retorika, katero je še dodatno poslabševal s pretiranim mučenjem uporabe knjižne Slovenščine. Žal je neukim, pihal na dušo z "udarjanjem po mizi", vsi pa dobro vemo, da je politika diplomacija in da se vedno vsi problemi rešujejo za mizo. Seveda jih ne rešujeta dva, ampak skupine poznavalcev in predsednik je v tem primeru le avtoriteta, ki te zaključke prenaša nasprotni strani. Čestitke novemu predsedniku, osebno priporočam, da položaju nameni več časti, kot je to počel do sedaj. Fotografije z instagrama pa pospravi v svoj osebni album.
rabelj
# 13.11.2017 ob 08:12
mike1968
Pojdi na volitve, pa nekoga izberi, pa četudi greš za to, da izbereš manjše "zlo".


Jaz pa predlagam naslednje- pojdi na volitve in oddaj neveljavno glasovnico. Si zamislite kako težo bi imelo 300.000 ljudi za Pahorja in 1.000.000 neveljavnih glasovnic namesto 40% udeležbe in 53% zmage Pahorja?
Jakob Mali
# 13.11.2017 ob 07:48
Ali se je Jani Modeldolfer že pridružil novi stranki karizmatičnega Šarca??

Jani je proaktiven. Že ustanavlja parlamentarno skupino za ________________ (vstavi po želji), ki bo v kratkam ugotovila, da je tudi SMC kriv za slabo stanje v Sloveniji, zato so novi obrazi nujni!
KLIPAN
# 13.11.2017 ob 09:00
"Naslednje volitve bodo tako - po besedah Uršiča - še vedno dvoboj SD-ja in SDS-a."

To pa je popolnoma mogoča katastrofa, ki je možna samo v Sloveniji.
Imamo vlado, ki sicer ni ravno čisto po mojem okusu, ampak, ok, imamo končno že nekaj let gospodarsko rast, zmanjšuje se brezposelnost, prihajajo investicije....vlado, ki se ne obremenjuje z partizani in domobranci, ki nima nekih večjih afer in posledic za davkoplačevalce......ampak jo je potrebno takoj zrušiti in spet postaviti na oblast opciji, ki sta krivi za Teš 6, bili sta zraven pri bančni luknji, sumljivih privatizacijah in ki imata obe EDINI povezave in člane iz prejšnjega komunističnega sistema in sta na sceni že 30 let.
Nekateri volilci enostavno prav hočejo nazaj v čase partizanov in domobrancev ter čudno sumljivih poslov, meni je to totalno neverjetno.
tone7
# 13.11.2017 ob 08:09
V 27 letih se na politični sceni menjavakp eni in isti lopovi, nič novega, Zmagovalci so vedno politiki, čeprav bi na volišča prišlo manjk kot 1% volilcev
mike1968
# 13.11.2017 ob 07:47
Iti na volitve je državljanska pravica in dolžnost. Da ne greš na volitve je opravičljiv razlog le bolezen ali kakšna višja sila. Ne razumem pa nergal, ki se stalno pritožujejo, da ta ni dober, pa oni ni dober, pa tretji ni dober. Pojdi na volitve, pa nekoga izberi, pa četudi greš za to, da izbereš manjše "zlo".
Vse skupaj me spominja na ameriške volitve, ko so se in se še vedno pritožujejo nad Trumpom,. najglasnejši pa so vedno tisti, ki niso šli na volitve.
KLIPAN
# 13.11.2017 ob 08:17
@rumalina
"Meni pa se zdi, da je zmagovalec le eden , lopovska tranzicija ki s Šarcem pripravlja teren za nove parlamentarne volitve."

Sicer so Šarec in njegova ekipa ob tranziciji Slovenije bili stari kakih 13-15 let, ampak ja seveda, vsi so lopovi, samo bivši komunist in ostali, ki so že 30 let v politiki ne.

@The Matrix
"Koliko poslancev SMC se bo pridružilo novi stranki karizmatičnega Šarca"

Zakaj pa vaša opcija nikoli ne kandidira kakšnega karizmatičnega kandidata?
Angelca in Janez pač nista karizmatična in slovenski volilci pač nimamo nič s tem.
Če pa vi raje kandidirate gospe v 80-ih ali pa bivše komuniste, ki so v politiki že 40 let, ste si pač sami krivi in čisto nihče drug.

@5tane
"Kaj se ta pokvarjenec Golobič sploh oglaša."

Kaj konkretno pa je pokvaril??
Bil je edini, ki je bil proti Teš6. Slovenija bi privarčevala miljardo, ampak on je pokvarjen, Janša in Pahor, ki pa sta dovolilia to krajo, pa sta ok, a ne?

@Martinl
"Za njih bi bile volitve legitimne tudi, če bi volil 1% volivcev. Tako so si nastavili sistem!"

Aha, grda prva slovenska vlada, da je tako "nastavila" sistem.
Zakaj pa v ReSET niste predlagali boljšega kandidata in bi prišlo več volilcev, kdo vam je branil?

@rabelj
"Zame je ta izjava Zar€s-en dokaz da strici iz ozadja naslednje leto računajo na "novo" levosredinsko stranko na parlamentarnih volitvah. Boj na "levici" se je tako začel."

Se pravi, če se v Sloveniji pojavi bilo kdo, ki želi kandidirati na volitvah in ni SDS-ovec, so krivi "strici iz ozadja". In to bo trajalo tako dolgo, dokler se Janša ne upokoji.
Naslednjih 30-40 torej v Sloveniji ne sme kandidirati nihče nov iz sredine ali levice, ne da bi bili krivi "strici iz ozadja"??

Vsi bi spremembe, vsi bi mlade, sposobne ljudi, neobremenjene......pa se pojavi en tak, ki kar dobro fura svojo župansko funkcijo......ampak seveda, ga treba zatreti že v kali.
Mi hočemo bivšega komunista Janeza, ki je že 40 let v politiki in nikoli ni delal nič drugega, on je sprememba, on je prihodnost!!
Pa razumi, če lahko......
Miham
# 13.11.2017 ob 08:09
Golobič: Šarec ni streljal na prazen gol. Uršič: Zmagovalca sta dva.

Tako Golobic, veliki kadrovik, oziroma kot ga je poimenoval Slavoj Zizek slovenski Stalin
dela podlago Sarcu, kot novemu obrazu.

Ce ste se sprasevali, kdo je Sarec, vidite po njegovih mentorjih, pa bajdvej, bil je v Pozitivni Sloveniji...

torej se eno preimenovanje LDS/Zares/PS/SMC/...

da je populist, ki se bo sprejel globalisticno agendo za male pare, pa je jasno iz njegovih prizadevanj, za cim lazji azil za ilegalne neidentificirane mlade moske iz neznanokje...
lojal
# 13.11.2017 ob 10:03
Borčita prav dosti ne zanimajo procenti. On je preskrbljen za nadaljnjih 5 let in še potem tudi, ostal pa bo bluzač in samovšečnež kakršen je bil do zdaj.
vranek
# 13.11.2017 ob 09:24
Gr-ega, intervju z Rado Pezdirjem? Tebi pa res dogaja! Tip je pokvarjen kot konzerva okuzena z Botulinom, neveden in pozrten. Za jurja proda zeno in sebe. To je tudi dokazal. vtis naredi, le na sebi enake nakladace, enako kot tisti bivsi financminister, pa Brscic, vsi se pa udinjajo stranki, ki v pokvarjenih rabotah prodaje vsega, kar ni njiihovo, vodi. Tako, da ne ti nam s takimi fantazisti prodajat Stanja na politicni sceni po njihovo". To so vkljucno z Janso ljudje, ki mislijo, da imajo pravico do nekaj let kraje. A ste slisali intervju z Ruplom? Grozno se mu zdi, da zaradi zaslug, niso Bavcarja nagradili, namesto, da so ga poslali v zapor. Po njegovem Bavcar ni enak lopov in skodljivec kot Kordez! Zato, s takimi smetmi nehaj!
burruchaga1986
# 13.11.2017 ob 09:11
Lara Craft

# 13.11.2017 ob 08:56
In zakaj o volitvah sprašujejo Gregorja Golobiča?! Človeka, ki več kot očitno rovari proti demokratični Sloveniji iz ozadja?! Ki je v resnici človek, ki daleč od oči javnosti vpliva na kadrovsko politiko v naši državi?! Grozljivo. Kdaj bo tega konec?!

No pa dajmo.

1. Kako golobič več kot očotno robari proti demokratični sloveniji iz ozadja?

2. Kako golobič daleč od oči javnosti vpliva na kadrovsko politiko v naši državi?

Dajmo kakšen fakt na mizo, da ne bomo samo mlatili prazno slamo.
Rui
# 13.11.2017 ob 08:36
Je pa zanimivo kako "iz nič" je od predsedniškega kandidata Šarec postal kar kandidat za PV.
In to mantro bodo sedaj tako dolgo peljali, da ga bodo mediji umetno nastavili kot favorita na naslednjih parlamentarnih volitvah.

Edino kar bo zanimivo bo opazovati katere podgane se bodo začele zopet seliti iz ene na drugo ladjo.

Mislim da nas po naslednjih volitvah čaka kar kriza. Verjetno nizka volilna udeležba, glasovi pa razpršeni tako na levici kot na desnici......
qwertz
# 13.11.2017 ob 09:27
Desničarji samo jamrajo in bentijo čez volitve.. namesto da bi na svojem polu naredili red odpikali Kučanovega oprodo (J.J.), ki jih načrtno uničuje, strnili vrste in poiskali kredibilne ljudi da jih zastopajo. Tako pa so za njihove neuspehe krivi strici iz ozadja, pa nizka udeležba , stopnja vlage v zraku in dolžina nosu... pometajte pred svojim pragom.
KLIPAN
# 13.11.2017 ob 08:28
@Samo Samov
"Vsaka volilna udeležba je v teh gnilih razmerah očitno legitimna, še tako nizka, vprašanje pa je seveda, če je razumna in smiselna..."
"Ena petina volilcev je izbrala predsednika. Tako je bilo oyiroma še boljše tudi v precej bolj svinčenih časih ..."

V tem sistemu im vsaka stranka oz. vsak posameznik možnost da predlaga boljšega kandidata oz. da kandidira sam. Nihče v Sloveniji ti tega ne more, ne sme in ti tega ne bo preprečeval.
Zato je vsakršno jamranje ne temo kako malo je bilo volilcev, kakšna sta kandidata itd., popolnoma brezpredmetno.
Če kdo ne izkoristi priložnosti, ki mu ga ponuja demokratični sistem, si je kriv popolnoma sam in čisto nihče drug! Ali vam bolj paše diktatura, kjer drugi odločajo namesto vas?

Včasih res ne razumem kaj bi sploh radi-ko imate možnost odločanja, predlaganja....tega ne izkoristite, diktature in enostranskih sistemov pa tudi ne marate.
Kaj bi torej sploh radi?
urle
# 13.11.2017 ob 10:53
Pred nekaj tedni so bile v Nemčiji volitve, kjer je bila 75% udeležba in za ta rezultat so rekli, da je slab... temu jaz pravim zrela demokracija, naših 42% pa je plod NEzrele demokracije!
SamoSamov
# 13.11.2017 ob 08:22
Niso ga našli, on kar sam pride.
nonparel
# 13.11.2017 ob 07:31
Po Pahorju Pahor, čeprav ga ima večina državljanov poln kufer.
Torej za zmagovalca vemo kdo je, kdo pa je poraženec? Ja, to je ponovno desnica, ki se je na veliko zakalkulirala z izbiro svojih kandidatov, še posebej jih je pokopalo preveliko število kandidatov, s čim je vsaka stranka desnice vlekla v svojo smer. Tako pa res ne moreš premagati levice, čeprav menim da v Sloveniji levice ni. No, razen Mesečeve stranke, ki pa ni izkoristila dobrega rezultata na prejšnjih državnozborskih volitvah, tak rezultat bo težko še kdaj ponovila, zato je ne moremo več šteti kot nekega resnega igralca na slovenski levi politični sceni.
rumalina
# 13.11.2017 ob 06:52
Se opravičujem, izjava "Zmagovalca sta dva" je Uršičeva in ne Golobičeva.
pericon
# 13.11.2017 ob 10:07
Nekdo je komentiral, da smo poraženi MI volilci, ni res, poraženi so tisti, ki niso šli volit.
Upam, da na državno-zborskih volitvah ne bo tako in da bomo dojeli, da smo mi tisti, ki omogočamo določene politike, da nam vladajo!
Sicer pa čestitke Borutu Pahorju.
pietetnik
# 13.11.2017 ob 08:25
Kako bo Šarc potencijal na državnozborskih volitvah???
Za parlament je potrebno imeti stranko po vsej državi!

Razen, če bo v vsaki občini dobil enega komedijanta in bodo vsi kandidirali za stranko SMŠ= Stranka Marjana Šarca, ki bo postala Stranka Modernega Šova.
Yanez
# 13.11.2017 ob 07:47
Po moje je etablirana politika med ljudmi tako na slabem glasu, da je bil od vseh starih politikov edino Pahor (kljub nekaterim napakam) zmožen v tem trenutku ponoviti mandat. Pa še to komaj za las...
Že dvajset let ponovitve mandata nobenemu predsedniku države ni uspelo. Tudi na parlamentarnih volitvah je bil Drnovšek zadnji, ki je ponovil mandat. Pa še to ne neposredno, ker so vmes pustili pol leta Bajuku, da se je navlekel vseh grehov, ki jih sam ni bil kriv.
Tako je pač v dolini šentflorjanski. Zato pa so novodobni politiki le za enkratno uporabo (Zares, Janković, Virant, Bratuškova, Cerar), preden jih odpihne na smetišče zgodovine.
Ne vidim nobenega razloga, da tudi s Šarcem ne bo enako...
slovenski-zet
# 13.11.2017 ob 12:45
Domen Uršič ... strokovnjak za politični marketing ...

Dajte MMC nehat zavajat... Uršič je faliran študent, ki ni dokončal niti dopilomskega študija, piše diplomo že 6 let, tukaj pa ga proglašate za strokovnjaka za politični marketing... na podlagi česa... ker je to poslušal pri enem predmetu na FDV tekom študija?

Očitno je pri nas lahko strokovnjak za karkoli kdorkoli... samo da prave strokovnjake ignoriramo in jih rinemo v tujino, a ne?
Binder Dandet
# 13.11.2017 ob 10:28
"Ze danes se tako enostavno VE, da bo Sarec brez programa, brez ljudi pri naslednjih parlamentarnih volitvah zmagal. Dvolicnezi ga bodo zagotovo volili."

Vsi, ki tiste, ki so drugače obkrožili kot vi, imenujete z dvoličneži in drugimi žaljivkami, ste daleč od razumevanja koncepta demokracije. Glede na množičnost tega početja bi rekel, da gre za nek simptom.
Voly
# 13.11.2017 ob 10:21
Mene res zanima, koliko tistih, ki ste nezadovoljni nad izidom volitev, je sploh šlo na volitve!
Po vsakih volitvah je namreč isto, eno samo jamranje in nezadovoljstvo, volilna udeležba je pa manj kot 50%!
Šarec je na teh volitvah dosegel res neverjeten rezultat, praktično iz nič na 47%! Sedaj mu vsi podtikajo strice iz ozadja, kar je bedarija na kubik. Je pa nevarno, da se bodo sedaj nanj (mislim na bodoče parlamentarne volitve) res prilepili kakšni strici iz ozadje in to z ene ali druge opcije.
Upam, da jih bo Šarec znal pravočasno odgnati in da bo na volitvah nastopil brez teh priveskov. Je pa seveda v majhni državi, kot je naša v primeru zmage na volitvah težko zbrati "nekontaminirano" ekipo, ki bi se "vrgla" v delo in prevetrila našo politično srenjo, ki je tega dejanja močno potrebna. Tisti, ki bi to storil, bi lahko res dolgo vladal.
velenjcan
# 13.11.2017 ob 09:20
In Pahor je bil vedno neki nezaželeni člen leve politike, zato ni čudno, da je stara levica tako ostro reagirala nanj. Skozi zgodovino ga pač niso prenašali, morda zato, ker verjetno ni bil upogljiv kimavček.

Ta 'analitik' ima pa čudne vire. Da niso iz Polja?
ZVONKO
# 13.11.2017 ob 09:07
Zmagala je NE-sprememba (status quo), poraženci smo državljanke in državljani, nezadovoljstvo nevarno narašča. Seveda je to nezadovoljstvo le delno eksplicitno in je večji del potlačeno, pod preprogo spravljeno, a toliko nevarnejše je. Ni to več nezadovoljstvo do levice ali desnice (smo čez to!), pač pa do obojih in tudi centra še zraven. Še več, gre za nezadovoljstvo do celokupne sistematike, v katero smo se ujeli in ne znamo/zmoremo ven.

Prav ta sistematika je tista, ki postaja nelegitimna, a ne več v ozkem, volilnem oziru (kot se to običajno komentira): ne gre pri tem za število tistih, ki so prišli na volitve, pač pa za veliko večje število tistih, ki so izgubili vsako upanje v to, kar fake-imenujejo »demokracija« in torej v videz soodločanja (češ da državljanke in državljani odločajo…). V zadnjih četrt stoletja – prav to je realna podlaga sklepanja, saj ljudje NE sklepamo kar tako in na pamet! – je postalo jasno, da pri tem očitno NE gre za demokracijo, saj se ne bi kar tako odrekli svojim sanjam, za katere so številni bili pripravljeni tudi umreti.

Tukaj gre za stvar in hkrati simptome, ki bistveno presegajo govorjenja obeh komentatorjev, ki o tem nista rekla niti enega ustrezno namerjenega stavka. Abstraktno rečeno: gre za enormne količine »javne« in JAVNO IZRAŽENE DEPRESIJE in nečesa več kot je apatija med državljani in državljankami. Temu ni moč streči ne po Pahorjevo in ne Šarčevo: prvi je soodgovoren za obstoječe, drugi pa je popolni marginalec (kot so to bili tudi ostali, ki so sodelovali v tem - le na videz ne-nevarnem - medijskem cirkusu tehno-mehanizirane PRIVOLITVE).

Tisto osrednje pri vsem tem danes je CINIZEM do obstoječega in v celoti. Koliko slabše je – toliko bolj cinični so ljudje, kar je samo drugo ime za to, da so nemočni in toliko bolj nezadovoljni. V tem smislu zadeva postaja tudi eksplozivna pa naj se nam še tako zdi, da je vse skupaj zgolj »serpentiškovo« in Radio Ga-Gajevsko. Pa ni! Nasprotno.
MADERA
# 13.11.2017 ob 08:17
Politični marketing pri nas odlično deluje, politika pa še vedno bolj kot ne šepa.
oliva
# 13.11.2017 ob 14:35
Skrajni desničarji ste res bili poraženi pred tedni, a desničarji so imeli kar oba končna kandidata.
Pahor je neliberalec, z levice se je pomaknil na desno sredino, Šarec pa je nekakšen krščanski socialist, na vsak način konzervativen in z vodolj desničarskimi pogledi, da sama tudi njega vidim kot v bistvu desničarskega kandidata.

Dokaz: Pahorja volijo desni, levi pa niso izvolili Šarca.
oliva
# 13.11.2017 ob 12:53
"zmagovalci smo tisti , ki nismo šli na volitve ..."

Mogoče.
In vsekakor najbrž pri sebi, zase, kot moralni zmagovalci.
Ampak ker ste vi zmagal, bomo vsi dobili Pahorja še pet let. :\
nanokiller
# 13.11.2017 ob 10:00
Demokratični način izbiranja kandidatov je ravno tako podel, kot če bi jih nastavili sami.

Ljudje nimajo pojma, koga volijo.

Večina jih gre po sistemu simpatičnosti in Pahor to dobro unovčuje.

Šarec pa roko na srce, ni primeren za predsednika rs.
luka101
# 13.11.2017 ob 08:04
Vse je nateg, vse je fake news, vse v službi globoke države, da bo na naslednjih volitvah spet izvoljena njihova marioneta. Samo primer: ta portal z odebeljenimi črkami povzema "globokoumno" razmišljanje Golobiča, da ima Šarec šanse na parlamentarnih volitvah, samo če bodo mediji benevolentni do njega ... kakšno norčevanje iz zdravega razuma! Pa kaj so mediji - vsi po vrsti, razen parih opozicijskih - če ne benevolentni do Šarca? Kje pa bi bil Šarec, če ga mediji od samega začetka kampanije ne bi orkestrirano do onemoglosti bildali v višave? In kaj mediji počnejo že vse od 19 ure včeraj? Nabijajo in nabijajo, kako da bo Šarec resen igralec na naslednjih parlamentarnih volitvah! Kdo pa je Šarec, za božjo voljo, da je kar naenkrat resen kandidat na naslednjih parlamentarnih volitvah??! Serpentinšek, ki mu bo politično infrastrukturo (politični program, občinski odbori, kandidati, denar itd.) zagotovila globoka država, katere pomemben del je tudi Golobič. In rtvslo pri tem pridno sodeluje.
ZVONKO
# 13.11.2017 ob 12:10
kapljač
Sedaj vidimo kako sami akademiki , intelektualci opravljajo svoje funkcije. Za koketiranje še za boljše službe , po možnosti kje v Bruslju!
------------
Kaj pa si pričakoval? A si to šele prvič videl pri akademikih in strokovnjakih!? Se ti ne zdi, da je akademija in da so strokovnjaki STEBRI obstoječega in da delujejo v smeri ohranjanja in ne spreminjanja...
KLIPAN
# 13.11.2017 ob 12:03
@sharkyslo
"Kdo je to Golobič?"

To je tisti EDINI politik v Sloveniji, ki je že pred gradnjo Teš6 jasno in glasno povedal, da bo to totalen polom in da noben izračun ne pokaže rentabilnosti delovanja Teš6.
In imel je prav, Janša in Pahor pa narobe.
ZVONKO
# 13.11.2017 ob 11:35
oliva
mislim, da te razumem, a tisto, kar se odpira - v pomenu vrhunske dileme - pri zadevi volitev v post totalitarni dobi, je vendarle zadeva PRIVOLITVE.

Gre, med drugim, za vprašanje kako - s pomočjo volitev- izdelaš, naštancaš RITUAL privolitve, ki učinkuje tako rekoč ne glede na udeležence (tistih tvoji "pet", ki pridejo ali ne).

To, da sedaj VIDNO UPADA LEGITIMNOST - to se je že zdavnaj pripetilo v ZDA, tukaj gre veliko hitreje - ne kaže na to, da "demokracija učinkuje" ali da "demokracija je"... To je - če dovoliš in po moje - bistveno NAPAČNO sklepanje, ki je DEL same procedure PRIVOLITVE (ki se oblikuje skozi medijsko nabildane rituale "soočenj"...).

Nasprotno velja: to upadanje legitimnosti je "nedvomno" (po moje) znak, DA NIMAMO OPRAVKA Z DEMOKRACIJO. V tem smislu se odpre vprašanje, ki se glasi: s čem potem takem sploh imamo opravka?

In še - to je odločilno: če to ni demokracija, potem je, nujno vprašanje: kako se do tega, kar je NE-DEMOKRACIJA, postaviti...
Kaj porečeš?
oliva
# 13.11.2017 ob 11:12
Tisti, ki niste šli na volitve, ste vedeli, da s tem pomagate izvolit Pahorja.
V bistvu ste ga pasivno izvolili.
qwertz
# 13.11.2017 ob 10:04
@guverner.... a imaš kakšne trdne dokaze za to ali je to....rekla -kazala?
Kazalo