Lukič ima še vedno dvome o zmožnosti ZSSS-jevega prilagajanja. Foto: BoBo
Lukič ima še vedno dvome o zmožnosti ZSSS-jevega prilagajanja. Foto: BoBo
Lukiča omenjajo kot možnega naslednika Dušana Semoliča. Foto: BoBo


Po njegovih besedah si je premislil po zadnjem napredku na področju organizacije zveze. "Verjamem v ZSSS. Mislim, da ima vsakdo, ki razmišlja o organizaciji, ki ji pripada, in je ta zanj več kot organizacija, ki mu da redno plačo, pravico, da dvomi o njenem delu. Meni se je ta dvom pojavljal, a sem, ko sem v zadnjih mesecih gledal korake, ki smo jih začeli delati na področju notranje organizacije, dobil upanje, da se bo situacija izboljšala," je pojasnil Lukič.

Junija je v javnost namreč pricurljala presenetljiva novica, da zvezo zapuščata sekretar Milan Utroša in izvršni sekretar Lukič, ki se je kljub mladosti uveljavil kot eno osrednjih imen ZSSS-ja. Prvi je odstopno izjavo uradno podal zato, ker je izpolnil pogoje za upokojitev, drugi pa o razlogih ni želel govoriti. Tako je bilo tudi avgusta, ko je odhod zaradi delovnih obveznosti prestavil na 1. januar 2015. A zdaj si je premislil, je potrdil.

Po njegovih besedah je bilo tudi v tem času veliko pogovorov in analiz o tem, kako naprej, saj so časi za sindikalne organizacije zelo težki, soočene so s pritiski z vseh strani. "Na eni strani imamo delodajalce, ki so vse bolj agresivni, poglejte samo, kakšne zadnje čase govori (predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo) Hribar Milič, samo še malo, pa bo rabil sindikalni megafon, ko toliko hodi po ulicah, na drugi strani pa vse več delavcev, ki imajo občutek, da so zapuščeni. In tu imamo sindikati zelo težko nalogo, odgovornost, da ta občutek pri delavcih zmanjšamo. To je tisti dvom, ki sem ga imel. In priznam, da ga v neki manjši meri zagotovo še imam," je občutke opisal Lukič.

ZSSS načrtuje bolj agresiven nastop
V ZSSS-ju zdaj ne iščejo le odgovora na vprašanje, kako vključiti nove člane, članstvo je namreč v zadnjih letih strmo upadlo, temveč tudi to, kako se organizirati, da si bodo ti upali izpostaviti v boju za svoje pravice, je pojasnil. Zdaj je namreč vse več delavcev, ki se zavedajo svojih pravic, a o njih ne upajo govoriti, je povedal.

V največji sindikalni centrali v državi po njegovi oceni vsi skupaj ugotavljajo, "da ne moremo več le reagirati, gledati, opazovati ali se umikati, temveč moramo biti veliko bolj agresivni v smislu terenskega dela in nastopanja ter zahtev". Lukič bo prednostno nadaljeval delo na področjih migrantske politike in mladih oz. vključevanja "atipičnih" delavcev v sindikalno organiziranje ter prilagajanje ZSSS-ja novim razmeram.

Lukiča zaradi njegove prizadevnosti mnogi vidijo kot naslednika sedanjega predsednika zveze Dušana Semoliča, a sam pravi, da te ambicije nima. Semolič ima mandat še dve leti, za novo imenovanje na čelu svobodnih sindikatov pa se, je zatrdil, ne bo potegoval. Na vprašanje, ali že govorijo o njegovem nasledniku, je Lukič odgovoril, da doslej na to temo še ni bilo posebne razprave. Semolič je razkril še, da njegova bruto plača po pogodbi o zaposlitvi znaša 3.491,77 evra.