SDS-ov poslanec Vinko Gorenak (v drugi vrsti na levi) je napovedal uporabo vseh pravnih sredstev proti vrhu pravosodja zaradi razpleta v zadevi Patria. Foto: BoBo
SDS-ov poslanec Vinko Gorenak (v drugi vrsti na levi) je napovedal uporabo vseh pravnih sredstev proti vrhu pravosodja zaradi razpleta v zadevi Patria. Foto: BoBo
Pravosodni minister Goran Klemenčič je besede Gorenaka o uporabi vseh pravnih in siceršnjih sredstev označil za "prazne politične besede". Foto: BoBo
SDS nad pravosodni sistem

Tako je napovedal poslanec te stranke Vinko Gorenak, ki je v izjavi novinarjem dejal, da v tem primeru ne gre le za ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča in predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo, ampak tudi za premierja Mira Cerarja. "Gre za trojico velikih, ki zaokrožujejo sistem in zakonodajo tako, da ščitijo drug drugega. V tem primeru tako Cerar kot Klemenčič ščitita Maslešo," je prepričan Gorenak.

Gorenak je dejal, da bo SDS proti Klemenčiču, Masleši in generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju uporabil vsa zakonita sredstva. S tem odgovarja tudi na vprašanje, ali to vključuje interpelacijo zoper Klemenčiča. "Poslanska skupina bo sproti dozirala in odločala, kaj bo storila," je dodal.

Klemenčič: Gre za prazne politične besede
O napovedi SDS-a je Klemenčič dejal, da se strankini uporabi zakonitih sredstev najbrž ne bo mogoče izogniti. Kot je poudaril, je v vsakem trenutku pripravljen na bitko za krepitev neodvisnost sodne veje oblasti, toda na pravi način. Besede o uporabi vseh pravnih in siceršnjih sredstev so po njegovem mnenju "prazne politične besede".

Če bi šli v spremembo zakonodaje, bi se Klemenčič zavzemal, da se uveljavi z naslednjim mandatom. "Nevaren precedens je, da bi se spreminjala zakonodaja zato, da se politično razreši enega človeka, čeprav za to obstajajo razlogi," je še poudaril.

Glede odločitve, da ne predlaga Masleševe razrešitve, je danes povedal, da z njo ne ščiti Masleše, pač pa slovenski pravosodni sistem. "Slovenska pravna država se ne more lomiti na plečih enega človeka, politika, ki je v kazenskem postopku," je poudaril minister.

Poleg tega v ničemer namreč ni izkazano, da bi predsednik vrhovnega sodišča kršil naloge pravosodne uprave, o čemer govori zakon, je dejal Klemenčič.

Ustavno sodišče po njegovih besedah predsednika vrhovnega sodišča tudi ni obtožilo velike malomarnosti ali naklepnega dejanja, pač pa je odločilo v enem izmed številnih primerov, v katerih je razveljavilo sodbo vrhovnega sodišča.

Klemenčič je še dejal, da ne želi biti "prvi minister v samostojni Sloveniji, ki bi predstojnika pravosodne veje oblasti zaradi enega procesa vrgel na dno političnega odločanja v DZ-ju". Za to namreč, kot je dejal, nima pristojnosti, hkrati pa bi s tem potegnil potezo, ki bi po njegovem mnenju še dodatno ohromila že tako neoptimalno zaupanje v slovensko pravno državo.

SMC na strani ministra
V SMC-ju se strinjajo s Klemenčičem, da ni razloga za razrešitev Masleše. O zadevi Patria je namreč odločil celoten senat vrhovnega sodišča, ki ga sestavljajo vrhunski sodniki, je pojasnila poslanka SMC-ja Jasna Murgel.

Ljudmila Novak za odstop Masleše
Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak pa je prepričana, da bi moral Masleša prevzeti odgovornost in odstopiti ali pa bi moral njegovo razrešitev predlagati pravosodni minister. Navsezadnje mora nekdo prevzeti odgovornost za stroške, ki jih bo verjetno imela država pri plačevanju odškodnin, je pojasnila. Če razrešitve res ne bo predlagal, pa bi bila po mnenju NSi-ja primerna tudi interpelacija Klemenčiča.

Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han si, kot je dejal, kot politik ne bi dovolil, da bi začel odstavljati sodnike oziroma predstavnike druge veje oblasti. Izrazil je upanje, da bosta Fišer in Masleša kljub očitkom delala kakovostno, kaj je dobro za njuno kakovostno delo, pa morata po njegovih besedah razčistiti sama pri sebi.

"Pozivi k odstopu niso naloga politikov"
Predsednica ZaAB-a Alenka Bratušek je spomnila na to, da določeni organi bedijo nad delom sodnikov in tožilcev, in ti morajo po njenem mnenju najprej opraviti svoje delo. "Ni naloga politikov, da kar vse povprek pozivajo k odstopanju," je dejala.

V ZL-ju se v odločitev pravosodnega ministra ne bodo vmešavali, je povedal vodja poslancev Luka Mesec. O morebitni podpori razrešitvi Masleše pa se bodo v ZL-ju odločali, če bo tak predlog prišel v DZ.

V DeSUS-u Klemenčičeve odločitve, da ne predlaga razrešitve Masleše, za zdaj še niso komentirali.

SDS nad pravosodni sistem