Erjavec je podrobno spregovoril o vseh obiskih v sosednjih državah na začetku njegovega mandata. Foto: EPA
Erjavec je podrobno spregovoril o vseh obiskih v sosednjih državah na začetku njegovega mandata. Foto: EPA
Mladika
Na MZZ-ju bodo 22. maj, dan slovenske diplomacije, obeležili v znamenju 20. obletnice članstva Slovenije v ZN-u. Foto: BoBo
Erjavec o prioritetah zunanje politike

Erjavec je po skoraj stotih dneh na čelu slovenske diplomacije in ob 20. obletnici članstva Slovenije v Združenih narodih pripravil pogovor s slovenskimi novinarji, na katerem je predstavil dozdajšnje delo zunanjega ministrstva pod njegovim vodenjem.

Gospodarska diplomacija ostaja prednostna naloga slovenske diplomacije. "Kot minister lahko rečem, da je vedno manj političnih razprav na srečanjih z ministri, tudi na bilateralnih srečanjih vse zanima gospodarsko sodelovanje, kako se povezovati, tuje investicije," je dejal.

Želimo vlaganja ali ne?
Erjavec se je v zvezi z gospodarsko diplomacijo zavzel za sodelovanje z ministrstvom za gospodarstvo, trgovinsko zbornico, obrtno-podjetniško zbornico in gospodarsko zbornico.

Na spletu bi bilo treba urediti skupno točko za tuje vlagatelje. Izkušnje kažejo, da Slovenija ni najbolj navdušena nad tujimi vlaganji. "Imamo polna usta o tem, kako smo odprti, kako želimo tuje investicije, ko pa pride konkretna investicija, pa je že polno dvomov," je dejal vodja slovenske diplomacije in poudaril potrebo po tem, da se v Sloveniji dogovorimo, ali želimo tuja vlaganja ali ne.

Minister je izpostavil tudi pomen povezovanja s sosednjimi in drugimi državami. Dejal je, da so dobri prijateljski odnosi z vsemi sosedami ena njegovih osrednjih prioritet. Za Slovenijo so izjemnega pomena zlasti odnosi s Hrvaško, zato se je na njegov prvi obisk - in tudi prvi uradni obisk kakega slovenskega zunanjega ministra v več letih - odpravil v Zagreb.

Šest meril za zapiranje DKP-jev
S prioritetami in cilji slovenske zunanje politike se bo moral v prihodnje ukvarjati strateški svet za zunanjo politiko, ustanovljen med njegovim ministrovanjem. Zavzel se je za posodobitev zakonodaje na področju zunanje politike.

Minister se je dotaknil tudi varčevalnih ukrepov na zunanjem ministrstvu, predvsem zapiranja diplomatsko-konzularnih predstavništev (DKP), a ni želel razkriti, za katere države gre. Pojasnil je, da so pri zapiranju DKP-jev upoštevali šest meril, in sicer politično in gospodarsko sodelovanje, znesek, ki se privarčuje, znanstveno in kulturno sodelovanje ter prisotnost Slovencev v državi. Ministrstvo bo z zaprtjem DKP-jev privarčevalo dva milijona evrov, kar bo stalni prihranek od prihodnjega leta dalje.

En opazovalec v Sirijo
Zunanji minister je povedal, da v Sloveniji potekajo dejavnosti, da bi v okviru opazovalne misije ZN-a v Sirijo napotili častnika Slovenske vojske.

Po besedah Erjavca je napotitev enega opazovalca za Slovenijo dovolj, saj nismo mednarodna sila, da bi jih, tudi zaradi varčevanja, lahko poslali več, vseeno pa je pomembno, da pošljemo vsaj enega in tako dobimo podatke, kaj se pravzaprav dogaja v tej državi.

Erjavec meni, da je 300 opazovalcev, kolikor naj bi jih štela trenutna misija ZN-a v Siriji, premalo, saj bi jih potrebovali okoli 2.000. Pojasnil je, da so razmere v državi "zelo slabe", dogodki pa se trenutno ne odvijajo v pravo smer.

Minister odločno nasprotuje vojaškemu posredovanju, ki "ni rešitev" in bi "prispevalo k destabilizaciji" razmer na območju.

Erjavec o prioritetah zunanje politike