Grabus je v središče postavil strpnost do drugih. Foto: BoBo
Grabus je v središče postavil strpnost do drugih. Foto: BoBo

Ramazanski bajram, ki sledi mesecu posta, je za muslimane priložnost, da pozabijo in se osvobodijo morebitnih zamer ter po mesecu dni posta in duhovnega napredovanja podelijo radost s svojo družino, prijatelji, sodelavci, sosedi.

Molitev na osrednji bajramski slovesnosti v Športni dvorani Slovan na Kodeljevem je vodil mufti Nedžad Grabus, ki je poudaril, da božja svetloba greje in osvetljuje vse ljudi, ne glede na njihovo barvo kože ali etnično pripadnost, saj da je Bog stvaritelj vseh ljudi. To velja tudi za pripadnike različnih ver, saj bi Bog vse ljudi ustvaril kot pripadnike iste vere, če bi to želel, a tega ni storil, je zatrdil mufti.

Zato se Grabusu zdi čudno, da nekateri verniki želijo druge prisiliti v menjavo vere ali jih preganjajo zaradi druge veroizpovedi. "To je gnusno in nesprejemljivo ravnanje. Muslimani, kristjani, Judje in vsi ljudje ne glede na njihovo etnično ali versko pripadnost so božja stvarjenja. Samo s spoštovanjem pluralnosti, ki jo je ustvaril Bog, lahko razumemo božjo modrost in sporočila islama," je povedal Grabus.

"Vztrajanje pri nasilju otežuje položaj velikega števila muslimanov"
Ob tem je kritiziral samooklicane vernike, ki so egoistični, oholi, nestrpni in nasilni ter delujejo zunaj splošnega interesa verske skupnosti. "Nasilje je v popolnem nasprotju z islamskim konceptom življenja. Ni opravičila za nasilje v imenu vere. To je nasilje proti veri sami. Tisti, ki neko nasilje imenujejo islamsko, ne razumejo osnovnih načel islama. In vsako vztrajanje pri tem imenovanju otežuje položaj velikega števila muslimanov," je zatrdil Grabus

Mufti se je dotaknil še položaja islamske skupnosti v Sloveniji, ki da je pred velikimi izzivi in se iz nevidne spreminja v vidno skupnost. Spomnil je, da se gradi džamija v Ljubljani, zato bo prisotnost skupnosti v tem mestu večja, kar je Grabus označil kot izziv.

"Naša naloga mora biti jasna - pomagati vsakomur, biti blizu ljudem, poudarjati vrednote, ki povezujejo ljudi, in strpno sprejemati različnost," je pozval mufti in zbranim vernikom zaželel še bajram poln radosti in družinske topline.