Kmetijski minister Franc Bogovič je obiskal primorske kmete, ki imajo zaradi suše hude težave. Foto: BoBo
Kmetijski minister Franc Bogovič je obiskal primorske kmete, ki imajo zaradi suše hude težave. Foto: BoBo
Suša bo vplivala tudi na cene hrane

Minister za kmetijstvo Franc Bogovič je obiskal Vipavsko dolino in slovensko Istro, ki ju je močno prizadela suša. Ob tem je obljubil, da bodo na njegovem ministrstvu poskušali kar najhitreje pomagati tistim kmetom, ki jih je suša najbolj prizadela. Tako naj bi prednostno dobili subvencije za kmetijsko pridelavo, da bodo lahko kupili krmo za živino.

Bogovič je omenil, da poleg prednostnega poplačila subvencij obstaja še nekaj drugih manjših ukrepov, ki bi lahko pomagali najbolj prizadetim kmetom, kot so delni odpisi najemnin za kmetijska zemljišča, ki so v lasti države, zmanjšanje prispevkov kmetov ter hitro izplačilo odškodnin. Zato je prisotne župane pozval, naj občine začnejo čim prej popisovati nastalo škodo.

Namakalni sistemi bi omilili težave
Suša je po nekaterih ocenah samo na Primorskem povzročila že za 35 milijonov evrov škode. Direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda (KGZ) Nova Gorica Branimir Radikon je ob tem poudaril, da bi bilo lahko letošnje sušno poletje bolj brezskrbno za kmetovalce, če bi imeli možnost namakanja.

"Gradnja namakalnega sistema bi bila bistveno cenejša kot vsakoletno plačevanje odškodnin po suši kot naravni nesreči. Ni nujno, da bi povsod gradili le velike zadrževalnike, marsikje bi pomagali kmetom že manjši zadrževalniki vode ali dovoljenja za namakanje z uporabo vode iz vodotokov," pa je delegacijo kmetijskega ministrstva opozoril svetovalec pri KGZ-ju Nova Gorica Ivan Kodrič.

Zato je minister Bogovič obljubil, da se bo še letošnjo jesen začel prvi del sanacije zadrževalnika Vogršček, prihodnje leto pa se bo obnova tudi končala. Pripraviti pa bo treba tudi projekte za nadaljevanje gradnje namakalnega sistema v celotni Vipavski dolini.

Kmetje so ministra opozorili tudi na druge težave, s katerimi se srečujejo. Veliko težav imajo z zaraščanjem površin z ambrozijo, zaradi povečevanja škode zaradi divjadi, vse višjih cen pogonskih goriv za kmetijske stroje in tudi s tem, da se poljske poti vse bolj uporabljajo kot kolesarske poti.

Suša bo vplivala tudi na cene hrane