Tožilstvo v Ljubljani bo preverjalo, ali je Janša z izrazom
Tožilstvo v Ljubljani bo preverjalo, ali je Janša z izrazom "opankarski žurnalizem" kršil slovensko zakonodajo. Foto: BoBo

Vašo zadevo bomo obravnavali kot prijavo in jo dodelili pristojnemu tožilcu v proučitev.

Tamara Gregorčič, vodja Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani
SDS
Spomnimo, pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami so se na spletni strani SDS-a v zapisu "Tomaža Majerja" žaljivo izražali glede volivcev njihovega konkurenta Zorana Jankovića. Foto: BoBo

Kar je zelo pomembno poudariti, je, da gre za sramoto in javno ponižanje ne samo srbske skupnosti, ampak vseh državljanov Republike Slovenije. Ta izjava bi morala vplivati na počutje vseh prebivalcev Slovenije, ne samo prebivalcev srbske narodnosti.

Dr. Biljana Žikić (Srbski kulturni center Danilo Kiš)

Janša je z izrazom "opankarski žurnalizem", s katerim je označil delo novinarke Stojiljković, sprožil presenetljivo malo odzivov domačih medijev. Društvo novinarjev Slovenije je vendarle izdalo izjavo, v kateri Janševo dejanje "najostreje obsoja". "Ne gre le za neprimerno in politično vulgarno izjavo, pač pa je besedna zveza 'opankarski žurnalizem' žaljiva in nevarna, ker ima močan izključevalni, nacionalistični oziroma šovinistični ton," so zapisali v DNS-ju.

Kazenski zakonik vsebuje najmanj dva člena, ki se potencialno nanašata na Janševo izjavo. "Kdor koga razžali, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh mesecev," pravi prvi odstavek 158. člena. Tretji odstavek sicer navaja, da se ne kaznuje, "kdor se o kom žaljivo izrazi pri izpolnjevanju politične dejavnosti," a v nadaljevanju pojasnjuje, da je žalitev nekaznovana le, "če se iz načina izražanja ali iz drugih okoliščin vidi, da tega ni storil z namenom zaničevanja".

Razpihovanje narodnostne nestrpnosti?
Opanke so del narodnih noš na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Makedoniji, predvsem pa v Srbiji. Ker je Janša z izrazom "opankarski žurnalizem" del narodnega izročila nekega naroda uporabil kot instrument žaljenja, je morda relevanten 297. člen, ki pravi: "Kdor javno spodbuja ali razpihuje narodnostno, rasno, versko ali drugo sovraštvo, razdor ali nestrpnost,… se kaznuje z zaporom do dveh let." Takšno dejanje prepoveduje tudi ustava v 63. členu: "Protiustavno je vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti."

Tožilstvo bo vzelo izjavo pod drobnogled
Z vprašanjem, ali je Janša z izjavo kakor koli kršil slovensko zakonodajo, smo se obrnili na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, kjer nam višja državna tožilka in vodja tožilstva Tamara Gregorčič na zastavljeno vprašanje ni mogla odgovoriti, a je dodala: "Vašo zadevo bomo obravnavali kot prijavo in jo dodelili pristojnemu tožilcu v proučitev."

"Ponižanje vseh državljanov"
Kako Janševo izjavo doživljajo državljani, pripadniki srbske narodnosti? Dr. Biljana Žikić iz Srbskega kulturnega centra Danilo Kiš v Ljubljani meni, da gre za "nekaj, s čimer se politika njegove stranke identificira že vrsto let". Kot je dejala za MMC, "vsekakor gre za izjavo, ki širi nestrpnost, sovraštvo, ki je ksenofobna, ima elemente rasizma in še bi lahko naštevali, ampak predvsem gre za to, da ni to nič novega in ni nekaj, kar ni značilno za Janeza Janšo. Kar je zelo pomembno poudariti, je, da gre za sramoto in javno ponižanje ne samo srbske skupnosti, ampak vseh državljanov Republike Slovenije. Ta izjava bi morala vplivati na počutje vseh prebivalcev Slovenije, ne samo prebivalcev srbske narodnosti."

Premalo za satiro ali ironijo
Meni, da ostri medijski odzivi niso dovolj, saj ti Janše ne ustavijo pri širjenju takšnega diskurza. Primernejša je sodna pot, meni Žikić, saj to ni prva takšna izjava. "Pred tem smo imeli udbaše, leve fašiste, trenirkarje, zombije, zdaj so opankarji. To traja že nekaj časa in očitno je to, da se preko medijev vsi tako ostro odzivamo, kontraproduktivno. Janez Janša ponovno dobi medijsko pozornost, ki je nikakor ne zasluži." Ob vsem tem pa Žikić dodaja: "To je že tako utrujajoče in dolgočasno, da ga je težko sploh resno obravnavati. Ob trenirkarjih smo se zabavali, zdaj pa to izgublja pomen. Ni več inspiracija niti za satiro ali ironijo, ker so postale izjave preveč predvidljive in klišejske."

Vašo zadevo bomo obravnavali kot prijavo in jo dodelili pristojnemu tožilcu v proučitev.

Tamara Gregorčič, vodja Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani

Kar je zelo pomembno poudariti, je, da gre za sramoto in javno ponižanje ne samo srbske skupnosti, ampak vseh državljanov Republike Slovenije. Ta izjava bi morala vplivati na počutje vseh prebivalcev Slovenije, ne samo prebivalcev srbske narodnosti.

Dr. Biljana Žikić (Srbski kulturni center Danilo Kiš)