Slovenija
Zlatko Dizdarević
To, kar imamo danes, je peta faza katastrofalnih napak, ki so bile narejene, da bi destabilizirali svet in do konca izropali vire, ki so še na voljo. Foto: BoBo
       Zgodba o verski vojni je le pesek v oči. Uradni podatek arhiva EU-ja pravi, da je v svetu versko motiviranih le odstotek ali dva vseh registriranih terorističnih dejanj. Drugi, prav tako uradni podatek pravi, da so žrtve vseh terorističnih napadov na svetu v od 86 do 90 odstotkih muslimani. Torej so ti stereotipi medijev popolnoma napačni.       
 Zlatko Dizdarević

Zlatko Dizdarević
Pri geostrateških vzrokih gre za vzpostavljanje dominacije nad energenti, za odpiranje poti za zahodni biznis in zadrževanje tega sveta v neokolonialnih odnosih, da se ne bi mogel odzvati na izkoriščanje, je prepričan Dizdarević. Foto: BoBo
Zlatko Dizdarević
Nekoliko poenostavljeno lahko rečem, da ZDA primarno niso več država, pač pa so primarno korporacija, da pravzaprav funkcionirajo po principih korporacije – torej kot državna organizacija v funkciji interesov, je v intervjuju dejal Dizdarević. Foto: BoBo
       To, kar imamo danes, je peta faza katastrofalnih napak, ki so bile narejene, da bi destabilizirali svet in do konca izropali vire, ki so še na voljo. Prva napaka se je zgodila, ko so v imenu širjenja človekovih pravic in demokracije prišli na Bližnji vzhod z arabsko pomladjo, pri tem pa se je izkazalo, da so razrušili države, ki so sicer bile avtokratske, vendar pa dovolj dobro organizirane, da niso hotele prodati soda nafte za 3 dolarje. Druga napaka je napad na mednarodno ureditev, s katerim so zakonsko dovolili rušenje voditeljev, ki so bili zakonito izvoljeni, rušenje režimov in vzpostavljanje svojih. Tretja napaka je bila uvoz terorizma iz lastnih koristi, četrta napaka, ki ima prav tako številne prvine operacije, ki je vnaprej pripravljena za določen namen, pa zgodba z begunci, ki je okrepila položaj Erdogana. Ta se je zaradi svojih notranjepolitičnih razlogov že izkazal in se bo še izkazal kot zelo resen destabilizirajoči dejavnik za celotno območje.       
 Zlatko Dizdarević
Zlatko Dizdarević
Diplomacija ni več tisto, kar je bila nekoč. Nekoč je bila sestavni del vodenja politike, danes pa je kurirski posel, s katerim se ukvarjajo ambiciozni ljudje, ki so se s tem pripravljeni ukvarjati, je prepričan Dizdarević. Foto: BoBo

"Gre za uvoz terorizma zaradi geostrateških interesov korporacij"

Intervju z Zlatkom Dizdarevićem
28. november 2015 ob 06:00,
zadnji poseg: 28. november 2015 ob 11:04
Ljubljana - MMC RTV SLO

Bistvo nemirov na Bližnjem vzhodu je v popolnem preoblikovanju planeta zaradi interesov, ki jih zagovarja neofašistični imperializem, popoln teror korporacij in bank, ki za svoje interese rušijo mednarodno ureditev, utemeljeno z Listino Združenih narodov, pravi Zlatko Dizdarević.

Dizdarević je novinar, pisatelj in diplomat, ki se že 35 let ukvarja z Bližnjim vzhodom in je tam živel 12 let. Dolgoletni dopisnik Oslobođenja s tega "nevarnega območja" je bil tudi veleposlanik Bosne in Hercegovine v Jordaniji, Iraku, Siriji in Libanonu. Je prejemnik mnogih novinarskih nagrad in avtor devetih knjig, objavljenih v osmih državah. Opozarja, da se premalo zavedamo, da vojna v Siriji traja že več let.

V prvih štirih ali petih letih dogajanja v Siriji so se vsi zgražali, vendar pa je sčasoma tamkajšnje dogajanje, kot se dogaja tudi z vsemi drugimi stvarmi, počasi zdrsnilo v krvavo rutino. V svetu se dogajajo druge stvari in ljudje imajo druge težave in vsaka velika tema se počasi izrabi in pozornost se usmeri drugam.

Tako je bilo tudi v primeru Sirije, dokler se nista zgodili dve pomembni spremembi. Prva se je neposredno prenesla na Evropsko unijo in Evropo – to so ti nesrečni begunci. Zaradi čustev, povezanih s človeškimi tragedijami z utopljenimi, zadušenimi in ubitimi ljudmi, se je pozornost zelo hitro prenesla na Evropsko unijo, kjer so begunci odigrali le vlogo vžigalnika. Drugi dogodek, ki je prikazal sirsko krizo s čisto drugega zornega kota, pa je posredovanje Rusije.

Putin je intervencijo tri dni prej tudi napovedal in zraven povabil tudi druge, a povedal, da bo, če ne bo zanimanja, interveniral tudi sam. Ljudem, ki se s tem resneje ukvarjajo, je bilo jasno, da bo namero izvedel, saj ima tudi Rusija na tem območju svoje interese.

K temu je treba dodati še teroristični dogodek v Evropi, ko je bila javnost znova presenečena, pretresena in zmedena, podobno kot v primeru beguncev, nihče pa se vsa ta leta ob bogati besedni telovadbi o plenicah, ki so jih podarili, in o ograjah, ki bi jih morali ali ne smeli postaviti, ni vprašal, zakaj so ti ljudje sploh begunci, zakaj prav zdaj, zakaj ne že pred tremi leti. Vsi so po mojem globokem prepričanju zelo pazili, da se ne bi dotaknili bistva te zgodbe, ki je privedla do tega dogajanja. Podobno je s terorizmom in, če hočete, tudi s turško sestrelitvijo ruskega letala, je dejal Dizdarević.


Tudi sami pravite, da se o vzrokih sirske krvave vojne oz. o vzrokih za begunski val v Evropo ne govori veliko. Kje pa vi vidite pravi vzrok za ta konflikt?
Kdor koli se pogovarja o Bližnjem vzhodu in se ne zaveda, da gre tam v 99-odstotkih za geostrateški interes energije, je na napačni poti. Seveda se lahko dan in noč pogovarjamo o raznih prvinah, vendar pa je bistvo v popolnem preoblikovanju planeta zaradi interesov, ki jih zagovarja – danes bom rekel kar naravnost, pred tremi leti še ne bi – neofašistični imperializem, popoln teror korporacij in bank, ki za svoje interese rušijo mednarodno ureditev, utemeljeno z Listino Združenih narodov. Pozabili smo že, da so bile v tej listini kategorije, kot so spoštovanje suverenosti držav, nevmešavanje v notranje zadeve, nedotakljivost meja in tako naprej. V želji uzakonjenja sile, ki bi rada pobrala čim več svetovnih naravnih virov, se to danes ruši.

To, kar imamo danes, je peta faza katastrofalnih napak, ki so bile narejene, da bi destabilizirali svet in do konca izropali vire, ki so še na voljo. Prva napaka se je zgodila, ko so v imenu širjenja človekovih pravic in demokracije prišli na Bližnji vzhod z arabsko pomladjo, pri tem pa se je izkazalo, da so razrušili države, ki so sicer bile avtokratske, vendar pa dovolj dobro organizirane, da niso hotele prodati soda nafte za 3 dolarje. Druga napaka je napad na mednarodno ureditev, s katerim so zakonsko dovolili rušenje voditeljev, ki so bili zakonito izvoljeni, rušenje režimov in vzpostavljanje svojih. Tretja napaka je bila uvoz terorizma iz lastnih koristi, četrta napaka, ki ima prav tako številne prvine operacije, ki je vnaprej pripravljena za določeni namen, pa zgodba z begunci, ki je okrepila položaj Erdogana. Ta se je zaradi svojih notranjepolitičnih razlogov že izkazal in se bo še izkazal kot zelo resen destabilizirajoči dejavnik za celotno območje.

Kako to, da je Erdogan tako pomemben dejavnik (ne)razpletanja bližnjevzhodne krize?
On je bil varuh ključev zapora, v katerem so begunci in potem je te ključe prodal Merklovi in Evropski uniji za dve ali tri milijarde dolarjev – to Evropsko unijo, ki se zaklinja na demokracijo, odprte meje, svobodni trg, svobodo gibanja, je pripeljal v položaj, v katerem je Erdogan ne zadeva v ničemer drugem razen kot varuh zgodbe z begunci. To, da je pod njegovim režimom zaprtih največ novinarjev doslej, to, da mu režim zdrsuje v represivni islamizem, to ne zadeva nikogar več. Peta katastrofalna napaka je sestrelitev ruskega letala, ki je planet na pol koraka približala vojni med Natom in Rusijo. Sam sem vsekakor optimist in kot 90 odstotkov običajnih ljudi gojim skrito upanje, da bo na koncu le zmagal razum, ki tega ne bo dovolil. Vendar pa, ko vidite, kako se vse postopno, korak za korakom pravzaprav dela proti stabilnosti, proti miru, proti varnosti, vse načrtovano in urejeno za ogromne posle multinacionalk, postanete zaskrbljeni.

Mislite, da je bila sestrelitev letala Erdoganova samostojna poteza?
Erdogan je celo javno povedal: "Mi ne moremo dovoliti nikakršne avtonomije Kurdov niti na tujem ozemlju." Na to izjavo se ni nihče odzval. Kaj pomeni danes, če kdo reče v mednarodnem pravu, da česa komu drugemu ne dovoli na tujem ozemlju? Temu jaz pravim rušenje mednarodne ureditve.

Po mojem globokem prepričanju so v torek Turki izgubili živce. Slepo branijo svoje koristi. Oni niso nikoli uresničili svojih zgodovinskih želja in hotenj otomanskega imperija do Bagdada, Damaska in Kaira. Erdogan goji patološko osebno sovraštvo do Asada, ker je računal na to, da se bo razširil prek Alepa do Damaska. To je eden izmed čisto mogočih razlogov, s katerim ima zdaj težave tudi Nato. Predvidevam pa, da v Natu še vedno ne prevladuje ideja, da bi bilo treba iti v vojno z Rusijo. Erdogan je že večkrat kazal nekakšno obsedenost v zvezi z negativno vlogo Rusije in je tvorec teorije, po kateri poseg Rusije v Siriji ogroža Nato in zahodno zavezništvo. Nisem pa prepričan, da je stališče Nata zelo daleč od Erdoganovega.

Drugi razlog, ki zveni kot nekakšna teorija zarote, vendar pa menim, da ga ne bi smeli izključiti iz igre – to je ameriško spoznanje, da je v vsej tej zgodbi in njenem razpletu prek pogajanj in upravičevanja ruskega položaja v njej prišlo do strinjanja nekaterih ameriških zaveznic, da je treba Sirijo in Rusijo upoštevati. Celo Holland se je napovedal na obisk in tudi jordanski kralj je bil tam. Zato gre morda za potrebo Amerike, da onemogoči nadaljnje širjenje ruske alianse. Bo pa zdaj stanje zelo težko vrniti v ravnovesje, pravzaprav ne v ravnovesje, pač pa na raven monocentričnega upravljanja. Do te teorije sem sicer nekoliko zadržan, a je ne izključujem.

Tretja zadeva je povezana s prvo. Govori o histeriji, ki je za Turčijo popolnoma neproduktivna. Zaradi potencialnih poslov, o katerih se je dogovarjala z Rusijo, bo doživela ekonomske posledice. Gre za naftno in plinsko zgodbo in za pripravljenost Rusije, da bi v Turčiji zgradila jedrsko elektrarno. Na drugi strani obstaja dejstvo, ki ga poznam, saj sem bil takrat v Iraku in v Siriji: IS oskrbuje Turčijo z nafto. Že leta 2013 se je govorilo o tem, da IS prodaja Turčiji sod za 10 dolarjev in da na desetine in stotine, tisoče cistern vozi nafto v Turčijo, kar seveda ekonomskih težav Turčije ne bo rešilo, je pa pomembno. Ne smemo pozabiti tudi pomena družinskih vezi v azijski miselnosti. Erdoganov sin je glavni človek za nafto in energetiko v turški vladi. Rusi so dva tedna pred sestrelitvijo letala v petih dneh uničili okoli pet tisoč cistern, ki so bile iz Iraka in Sirije na poti v Turčijo.

Če se ne bi vsi strinjali, da ste zares dober poznavalec Bližnjega vzhoda, bi vas zaradi tega, kar govorite, bržkone označili za teoretika zarote.
Ali je to teorija zarote, ko Turčija sklati rusko letalo, Nato pa potem v imenu prava in varovanja svojih interesov to dejanje upraviči oz. Turčijo podpre? Če premoremo vsaj malo zdravega razuma, nam je jasno, da je prav vseeno, ali je rusko letalo, ki je bilo brez bomb in se je po opravljeni nalogi vračalo, res za deset sekund kršilo turški zračni prostor. V teh napetih okoliščinah ni imelo nobenega namena povzročati škodo na turškem ozemlju. Mislim, da Turčija z najnovejšo politiko, ki jo vodi Erdogan, nima nobene želje za rešitev sirske krize. Turčija je pomagala pri oboroževanju Iraka in Sirije oz. IS-ja, logistično je podpirala prevoz orožja in se ni odzvala, ko se je zgodila tragedija v Kobaneju. Mislim, da obstoječa turška garnitura z Erdoganom ne more sprejeti umiritve položaja, ne da bi pred tem uresničila svoje namene. Turke pa zanimajo predvsem Kurdi. Kurdi niso več tisto, kar so bili pred petimi leti. Kurdi so se med tem politično uzakonili na volitvah v Turčiji, v vseh teh operacijah so se vojaško uzakonili in ne moremo jih več pomesti pod preprogo. Kurdi so postali pomemben dejavnik tudi zaradi sodelovanja z Američani v boju proti IS-ju. Kurdi v Siriji so dobili, v primerjavi s Kurdi v Turčiji, identiteto, pravico do šolanja in vse tisto, kar potrebujejo za avtonomijo. V Siriji se je vzpostavilo območje, na katerem je mogoča avtonomija sirskih Kurdov vse do turške meje.

Zakaj trdite, da v Siriji ne gre za versko vojno?
Ne, nič ni tako usodno kot svetovni geostrateški interesi, povezani z energijo. Vera je le orodje za doseganje histerije, ki ugodno vpliva na podpihovanje vojn. Popolnoma razumem, da je resnična sekularnost in medreligijsko razumevanje, ki je obstajalo v Siriji, motilo recimo Savdsko Arabijo. Sirija je zares država, v kateri najdete pod kupolo džamije v starem delu Damaska, ki je četrta najpomembnejša džamija v islamskem svetu, grob Janeza Krstnika, grob šiitskega rodoslovca Alijevega sina Huseina in grob sunita in Kurda vojskovodje Saladina. Zgodba o verski vojni je le pesek v oči. Uradni podatek arhiva EU-ja pravi, da je v svetu versko motiviranih le odstotek ali dva vseh registriranih terorističnih dejanj. Drugi, prav tako uradni podatek pravi, da so žrtve vseh terorističnih napadov na svetu v od 86 do 90 odstotkih muslimani. Torej so ti stereotipi medijev popolnoma napačni.
Že od vsega začetka je več kot 50 odstotkov sirske vojske sunitskega porekla.

Damaščanski muslimanski verski vodja je pred nekaj dnevi govoril o odnosih med kristjani in muslimani v Siriji ter o drami kristjanov, ki jo v tem času ti doživljajo tako in s toliko razuma, da si tukaj tega ne bi mogli predstavljati. Po drugi strani je sirski krščanski vodja v velikem intervjuju v osrednjem časniku naravnost in zelo jasno za to, kar se dogaja v Siriji, obtožil Zahod.

Ne vem, ali ste že slišali za svetovni recept ameriškega zgodovinarja Roberta Kagana, ki je leta 1989 definiral prihodnje smeri razvoja ameriške zunanje politike, po kateri bi bilo treba prekrojiti meje na tem območju v tri države; šiitsko, sunitsko in kurdsko. Vse zahodne rešitve težav na Bližnjem vzhodu gredo v smer etničnega in nacionalnega ločevanja oz. v smer rušenja tistega, kar ni postavljeno na ta način. Torej, če me vprašate, ali gre za versko vojno, lahko rečem, da gre, a o tem lahko govorimo le v tem smislu, da je bila taka vojna izzvana zaradi geostrateških koristi, ljudi pa so vanjo porinili. Podobno tudi Jugoslavija ni razpadla zaradi razlik med narodi, pač pa so nemire izzvali z drugimi projekti.

Pri geostrateških vzrokih pa gre za vzpostavljanje dominacije nad energenti, za odpiranje poti za zahodni biznis in zadrževanje tega sveta v neokolonialnih odnosih, da se ne bi mogel odzvati na izkoriščanje.

Leta 2011 smo lahko tudi v slovenskih medijih brali članke o razcvetu turizma v Siriji in o večstrankarskih volitvah. Zakaj se je ta napredek iztekel v vojno?
Kakršen koli je že Asad, dejstvo je, da je bil izvoljen na poštenih volitvah. Leta 2013 je Sirija spremenila ustavo in vzpostavila večstrankarski sistem. Asad je zmagal na legalnih in legitimnih volitvah, ki jih je opazovala misija, sestavljena iz predstavnikov 30 držav, med katerimi so bile štiri države iz Evropske unije in dve iz Nata. Takrat sem bil tudi jaz v Siriji in ta opazovalna misija je takrat oddala uradno poročilo, v katerem je potrdila legitimnost in tehnično pravilnost volitev. Absurdno je, ko se ljudje, ki to slišijo, čudijo, da je bil Asad izvoljen na legalnih volitvah zaradi mantre množičnih medijev, ki ga označuje za diktatorja. Prav tako kot se danes verjame, da je Asad pri Damasku izvedel napad s kemičnim orožjem. Vsi verjamejo, da je to storil Asad, ker jim nihče ni povedal, da je slavni MIT (Massachusetth Institut of Tehnology) napravil neodvisno analizo tehničnih, vremenskih, transportnih in drugih dejavnikov te zgodbe in ugotovil, da Asad s tem nima nobene zveze. Takrat sem bil tam in vem, da se je napad zgodil, ko je ekipa specialistov Združenih narodov, ki se ukvarja s kemičnim orožjem, stopila iz hotela v Damasku in šla na inšpekcijski obhod. Asad bi moral biti res norec, če bi takrat izvedel kemični napad na svoje ljudstvo.

Mislite, da se IS v resnici ne bojuje proti Zahodu in Zahod ne proti IS-ju?
Znova bom poenostavil: menim, da najbolj razdiralne sile fašistoidnega imperializma in novodobnega kolonializma in IS-ja opravljajo isto nalogo. Gre za vzajemno povzročanje sovraštva in panike – poglejte, kaj se dogaja v Belgiji – zato je jasno, da bo v večini evropskih držav dobila volitve najbolj skrajna desnica, saj jim je med ljudi uspelo zasejati histerijo, ustvariti sovraštvo in dati pooblastila represivnim organom, da udarijo po človekovih pravicah, svobodi in zasebnosti. Hkrati kot vir nevarnosti obtožujejo muslimane in celo begunce, tiste, ki živijo med nami. Zelo dobro vem, da IS-ju ni treba uvažati teroristov z begunci. Oni že imajo svoje celice v Evropi. V Evropo pridejo z letali, v srajcah, kravatah in oblekah, pijejo viski in se ne udeležujejo molitev v mošeji. Zato se mi zdi res absurdno, ko najdejo sirski potni list ob samomorilskem napadalcu, ki ga je razneslo do nerazpoznavnosti, da bi ljudi napeljali na idejo, da je to storil eden izmed sirskih beguncev, ne pa pripadnik druge ali tretje generacije priseljencev. Ko se po sedmih dneh zadeva razjasni, si ljudje zapomnijo samo to, da naj bi to storil sirski begunec in veliko laže sprejmejo misel, da je nujno treba zapreti mejo, da bi omejili vstop sirskim beguncem. Tako dosežejo cilj, ki je zelo pomemben za IS, in ustvarijo refleks svetovne obtožbe muslimanov, ki jim terorizem ni padel niti na kraj pameti, pričakovanja, da bi se morali vsi po svetu opravičevati in distancirati od dogajanja. Bil sem v predmestjih velikih bližnjevzhodnih mest in povem vam, da je to najstrašnejše, kar sem sploh kdaj videl. To me je privedlo do razumevanja mladine, ki živi tam in pravi, da je zanjo smrt oz. razstrelitev pravzaprav rešitev.

Po eni strani lahko na Bližnjem vzhodu gledamo rušenje držav z vojaškimi sredstvi, po drugi pa razblinjanje moči zahodnih demokratičnih držav. Kaj se dogaja z državo, kot smo jo poznali?
Nekoliko poenostavljeno lahko rečem, da ZDA primarno niso več država, pač pa so primarno korporacija, da pravzaprav funkcionirajo po načelih korporacije – torej kot državna organizacija v funkciji interesov. Ti interesi so bili včasih razporejeni veliko bolj enakopravno in na veliko več subjektov, danes pa so skoncentrirani v nekaj središčih. To lahko ilustriram s primerom pomembnejših medijev, ki so bili pred 15 leti v lasti 56 velikih korporacij, danes pa so v lasti treh.

To pomeni, da se središča moči, mesta, s katerih se dirigira, krepijo. Iz svoje diplomatske prakse vam lahko povem, da danes v diplomaciji nimamo več močnih osebnosti. Tisti, ki so bili taki, so se preselili v korporacije, ker so tam centri moči in odločanja.

Diplomacija ni več tisto, kar je bila nekoč. Nekoč je bila sestavni del vodenja politike, danes pa je kurirski posel, s katerim se ukvarjajo ambiciozni ljudje, ki so se s tem pripravljeni ukvarjati. Danes je celotni sistem organiziranja planeta izključno v funkciji biznisa, ne pa v funkciji splošno definiranih ciljev za dobro ljudi, tudi za dobro lastnih državljanov, če hočete. To je prešlo že vse sprejemljive meje, saj se je danes okoli 90 odstotkov skupne svetovne proizvodnje preselilo v roke petih ali šestih odstotkov ljudi. To je stanje, ki nas mora kmalu pripeljati do meje, ki ji rečemo rdeča črta. Ta začudenost Evrope po sto letih kolonializma in neokolonializma na Bližnjem vzhodu in Afriki, še zlasti Francozov in Angležev, ki so tam desetletja vedrili in oblačili, je danes malo groteskna. Govori o tem, da ljudem zaradi neke majhne koristi ni mar, kaj se zgodi z nekom drugim, pa tudi, da so politike in vlade dobivale volitve prav zaradi uresničevanja teh ciljev, ne da bi mislile še na kaj drugega. V zadnjih sto letih Bližnji vzhod zaznamujeta dve pomembni komponenti. Prva je ta, da je bil oropan – tukaj mislimo na t. i. sedem sester oz. sedem največjih energetskih korporacij – druga pa, da niso dovolili, da bi se prebivalstvo izobrazilo, osamosvojilo in ustvarilo svoj srednji razred, ki bi bil gibalo sprememb na bolje. Če bi jim to dovolili, bi ustvarili svoj politični sistem in svojo vlado, ki bi se nekega dne vprašala, pod katerimi pogoji bi jim dala svoje blago.

Tudi Evropa je zanimiva; po eni strani kot celota sploh ne deluje kot država, po drugi pa tudi njene najmočnejše članice vojsko združujejo v Natu. Kaj se dogaja z Evropo?
Če smo realni, moramo priznati, da tudi evropski voditelji niso preveč razmišljali o odnosih znotraj Evropske unije. Prepričan sem, da begunci niso ustvarili evropskega problema, pač pa so Evropi in Evropejcem le odprli oči, da lahko vidijo, kako neorganizirana je Evropska unija. Unija oz. njene zahodne države so prav tako obsedene z ekonomskimi cilji in načinom razmišljanja in vzporedno z urejanjem ekonomskih želja so pozabile utrditi tudi politično organizacijo Evropske unije. Potem pa se zgodi, da Evropska unija ne more asimilirati milijona beguncev. To je farsa. Evropska unija je konservativna, sebična in klavstrofobna. Njen prvi odgovor na težave je zapiranje v svoje meje in ščitenje svojega denarja. Analitiki in poznavalci z Bližnjega vzhoda so bili zgroženi. In Evropske unije na Bližnjem vzhodu sploh ne doživljajo več kot ene od vodilnih političnih struktur in sil, od katerih je odvisno dogajanje na planetu. Na Vzhodu je Evropska unija kot nova ideja, moč in vplivna sila šele na tretjem ali četrtem mestu v primerjavi z vsemi ostalimi.
Evropska unija je dovolila, da je v zgodbo z begunci med drugim prste izdatno namočila Turčija in s tem bogato zaslužila, si pridobila status in napravila dober posel. Žal se pri tem ne bo ustavila. Zgodbe s sestrelitvijo letala še ni konec.

Evropska unija ima tako slab sistem, da ni sposoben odgovoriti na problem nekaj sto tisočih beguncev, ne zna se enotno odzvati na vprašanje beguncev in prišla je v položaj, v katerem ni sposobna soglasno sprejeti pomembnih odločitev. Prišlo je tudi do zakasnitve sprejemanja nekaterih držav v EU, tudi Bosne in Hercegovine, ki je na zadnjem mestu. Zdaj se vsi čudijo znanemu mednarodnemu dejstvu, da v politiki ne more biti praznega prostora. Če v neko evropsko državo ne bo vstopila EU, bo prostor prepustila nekomu drugemu. Bosna in Hercegovina je bila pred 15 leti institucionalno veliko močnejša od Bolgarije in Romunije, edino merilo za njun vstop je bila namera o graditvi plinovoda po njunem ozemlju, zdaj pa se vsi čudimo zaradi močnega prodiranja Turčije na področje izobraževanja, medijev in kulture. Vidim, da se dogaja islamizacija in da se številni mladi ljudje, ki iščejo svojo identiteto, naslanjajo na Turčijo. Imamo islam in histerijo, ki ga ta prinaša s seboj. Podobna zgodba je v primeru Turčije, ki je bila pred 15 leti povsem dostojen partner za članstvo v EU-ju. Takrat je niso sprejeli, zdaj pa se že odmika od posvetne države in se približuje nečemu, kar je daleč od Evrope in kar prav gotovo nekomu ustreza.

Ali sploh vidite rešitev tega zapletenega položaja?
Do rešitve teh nasprotij lahko pride, če bodo Evropejci in prebivalci Bližnjega vzhoda oz. njihovi voditelji našli dovolj modrosti, razuma in moči in začeli iskati vzroke in korenine terorizma in vojn. Bojim se, da so politiki in politika nasploh zaradi koristi, ki so povezani z vsemi temi multinacionalkami in bankami, že žrtev teh interesov. Nisem pristaš teorije zarote, moram vam pa povedati, da govorim o stvareh tako, kot jih vidim. Politiki starega kova pa so na žalost preteklost.

Cirila Štuber, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
MADERA
# 28.11.2015 ob 06:23
Tako dobrega članka pa res že dolgo ni bilo. Vsa čast gospodu Zlatku Dizdareviću za pogum in pronicljivost.
Pomembnost teme, ki jo gospod obravnava, je za obstoj na planetu važnejša od vseh navideznih znanstvenih odkritij !
tetka
# 28.11.2015 ob 06:40
Zelo zanimivo branje, kljub dolžini sem brez težav prebral, kar ni vedno slučaj...manjka nam daljših, resnejših analiz, vedno se zatekamo k stereotipom,...tudi jaz priporočam.
75xxsn
# 28.11.2015 ob 06:45
Žal se lahko z većino navedb v članku samo strinjam.
firtoh
# 28.11.2015 ob 06:49
Podpišem
Sklonjen
# 28.11.2015 ob 07:15
Končno nekaj berljivega!
aristotel
# 28.11.2015 ob 07:22
Zelel bi da ta clanek objavijo tudi anglosaksonski in drugi evropski mediji. Zal ga ne bodo, ker so v rokah tistih, ki netijo vojne na bliznjem vshodu.
uizzi
# 28.11.2015 ob 07:08
Problem je v človeku samem.

Dolgo časa sem mislil, da je sistem pokvarjen in da ga je treba podreti ter ga na novo postaviti. Vendar sem dojel, da bi bil tudi nov sistem delo nepopolnih človeških rok, zato bi tudi ta bil nepopoln in bi kmalu prišli na isto, kot je zdaj. Dokaz za to je komunizem, ki je bil postavljen z najboljšimi nameni, pa je vseeno neslavno propadel.

Če bomo hoteli kdaj živeti v pravičnem sistemu, bomo morali biti na višjem miselnem nivoju, kjer nas korupcija ne bo mogla doseči. Čeprav sem doživel marsikatero razočaranje, v meni še zmeraj tli upanje, da pa enkrat vseeno bomo prišli do tja, verjetno bez mene, ampak s svobodno informacijo in novimi energetskimi viri, ki so vsepovsod okoli nas, nam lahko uspe.

Do takrat pa hodite naokoli z odprtimi očmi, dvomite v vse (doubt everything), do ljudi bodite takšni kakršni hočete, da so oni do vas in mogoče najpomembnejše izobražujte, izobražujte, izobražujte...
royayers
# 28.11.2015 ob 07:32
Uf, odličen intervju, bravo! Boleča dejstva, ki bodo vsakega prislila v premislek. Jaz sem že zdavnaj sam pri sebi. Moja resnica ni MMCjeva, 24ur, leva, desna, Janezova, Mirotova...

In to bi moral vsak s sabo razčistit, kajti dokler se mi tukaj gor kregamo, kdo je boljši, Janša ali Cerar, USA ai Rusija, Turčija ali Iran, nam uničujejo svet, tudi našim otrokom, ki pa se bojim da bodo videli tisto, česar se vsi bojimo.
vse-ved
# 28.11.2015 ob 07:43
Obvezno branje! To je to! Gospod zna na lep način povedati stvari, ki jih večinoma že vemo, a jih ne znamo prav povedati. Poleg vsega pa še malo razširi obzorje. Iskreno hvala za tak intervju in analizo. To pa predvsem zato, ker si marsikdo tega ne upa ali pa noče priznati. 100% resnica, katere naši hlapčevski politiki ne priznavajo. Vsi vemo kje vse je to zlo združeno. Mi pa se temu udinjamo in slavimo tak način življenja. Neofašistični imperializem!
mircek007
# 28.11.2015 ob 07:43
Bravo Zlatko,s teboj se strinja veliko ljudi,kar ni slucajnost ali teorija zarote,kar eni pisejo..
mikitr
# 28.11.2015 ob 06:56
Kot sem že večkrat trdil,da tu gre za igro velikih,IS pometejo v tednu ,če jo hočejo.Danes je denar vse,ljudje skoraj nič,razen ko je treba reči žalovanje,žalujejo pa le tisti ,ki so izubili bližnje,gogatini pa veselo štejejo pridobljene denarce.Teroristi me bodo prepričali šelo,ko bo sniper ali voden istrelek zadel Obamo,Erdogana,Merklovo ali Putina,ter bližnje vodstvo.Pa še tu ne čist,saj nekatere ne poznamo ,mislijo pa, da so bogovi.
royayers
# 28.11.2015 ob 07:54
...dobro jutro RTV.....kdo vam je dovolil tako nestrpno naravnan in proruski clanek....?

No, si se prepoznal v intervjuju vidim. Ti in tebi podobni ste vse kar je narobe na tem svetu.
Druga Švica
# 28.11.2015 ob 08:54
Če še niste spregledali - to ni boj levice proti desnici temveč 1% svetovne populacije proti 99%.
tsinamuh0
# 28.11.2015 ob 07:44
Razumljivo in jasno povedano, brez dlake na jeziku, po bosansko, s celo zgodbo od Bližnjega vzhoda do razpada Juge, vse se zelo dobro ujema. Nobene teorije zarote ni tukaj, le uporaba možganov in prava vprašanja. Dajmo se streznit, preden bo prepozno, pred 3. SV.

In kaj nam vsakodnevno pripovedujejo drugi ''raziskovalni'' novinarji o beguncih in teroristih, o Siriji, kaj delajo naši mediji, naši politiki, naši pronicljivi intelektualci=klovni? Same pravljice... poročajo kot po naročilu korporacij, važno je, da bo sprejet TTIP in bomo imeli ''liberalni'' trg in svobodo...Hahaha.
sosman
# 28.11.2015 ob 07:39
Se večinoma strinjam, le da mislim, da tu ne gre za napake, ampak za načrtna in dobro premišljena dejanja, zamišljena že mnogo let poprej.

Večina politikov ni preveč bistra in jih je lahko podkupit tako ali drugače (z denarjem ali z obljubo za kak stolček kasneje), tako da niti ne vedo za kaj točno gre.
DrMinistr
# 28.11.2015 ob 08:36
Em sem se uščipnil, da najprej vidim, če še sanjam...pa zgleda da ne...RTV je dejansko objavil tak članek...
Hijena
# 28.11.2015 ob 07:41
Dober članek, ki izpostavi bistvo problema
kosič
# 28.11.2015 ob 08:09
Bravo Radio Slovenija ! Končno prispevek iz naših medijev ,ki je javno povedal resnico, ki jo sicer nekateri poznamo že dolgo. "Stic Sam in ostali janičarji pa že navsezgodaj v jok!
1jaka1
# 28.11.2015 ob 08:21
Bravo, čestitke, da končno nekdo pove po resnici. !!!!!!!!!!!!!!!!
Ivo Lola
# 28.11.2015 ob 07:37
Končno ne članek, vreden tega imena!
KLIPAN
# 28.11.2015 ob 08:16
Čeprav sta Amerika in Nato v zadnjih letih napadla izključno in samo tiste države, ki so bogate z nafto (Irak, Libija, Sirija), uvedla sankcije proti državama ki sta bogati z nafto (Iran, Rusija), najbolj pa sodelujeta z državami, ki so najbolj nazadnjaške na svetu, ampak imajo nafto (šeriatska Savdska Arabija in vahabitski Katar), članica Nata Turčija pa kopuje nafto od Isis-a, nas nekateri še vedno hočejo prepričati, da ta vojna ni zaradi kapitalističnega neoliberalizma in nafte???
Sigurno so te vojne zato, ker si Amerika, Nato, Savdska Arabija, Turčija ipd, želijo miru, demokracije in spoštovanja človekovih pravic, a ne? Ha, ha, ha.......
Naivnost nekaterih je prav neverjetna.
generacija56
# 28.11.2015 ob 08:31
Potem, ko se mi je že skoraj strgalo zaradi enostranskosti pisanja tega medija, končno članek, ki pove bistvo!
Ker sem tudi sam med arabci preživel približno isto let, pa ne v salonih hotelov, temveč z njimi delal, lahko potrdim, da ima človek prav...
Žal je to le glas vpijočega v puščavi. Civilizacija je že umrla. Ljudje so od znotraj mrtvi...

Podcenjuje le eno dejstvo. Tudi človek, ki ni religiozen, ki ne moli, ne dovoli žaliti Mohameda.
Ker je to žalitev njegove kulture.
To je isto, kot če črncu rečeš "nigger". . .
anity
# 28.11.2015 ob 08:17
Tezko verjeti, da so se ljudje na svetu, ki vidijo stvari kot so in presenecenje, da je to dobilo objavo v nasih medijih.
tru-bar
# 28.11.2015 ob 08:39
Dizdarevič je povedal to, kar je že dolgo znano: korporacije vodijo zahod. Politiki so samo lutke korporacij. Mogoče je v Rusiji nekoliko drugače, kjer je politika še vedno tako močna, da si ljudje iz politike lahko prisvojijo korporacije, Kitajska pa je nekje v sredi. Nad vsemi pa so velebankirji tipa Rotschild. Oni so dejanski gospodarji zahoda, oni postavljajo pravila igre in agendo, ki ji sledijo politiki.
soncece
# 28.11.2015 ob 08:23
Uau. Ni kaj dodat.
BBreg
# 28.11.2015 ob 07:22
Vsi ki delamo v gospodarstvu nam je kristalno jasno kakšni so interesi zahodnjakov v Siriji, Libiji, Iraku... Gnili kapitalizerm vsebuje računsko formulo koliko mora lastniku podjetja, komporacije, banke..., ostati letnega dobička. Dobiček mora biti vsako leto večji 3 do 5% ampak lastniki hočejo vsaj 8 do 10% več denarja, da nam bo jasno.
Sedaj mi pa pokažite kmeta, ki mu bo vsako leto zraslo na isti njivi 10 % več pridelka (koruze, pšenice, krompirja), ja negre. In ker je zahod zasičen se je kapitalizem spravil na države bogate z naravnimi viri. problem teh držav je v tem, da imajo enostransko vodene režime. Prvi takšen poskusni zajec v evropi je bila JUOSLAVIJA, ki je imela relativno veliko tržišče.
komsomolec
# 28.11.2015 ob 08:50
To je interviju stoletja in si zasluži deset Pulitzerjevih nagrad!
Lepo se vidi kako zagovorniki Nata in Zda javno podpirajo teroriste. To je dokaz, da je terorizem islamske države v resnici skupni projekt ameriške in evropske politične desnice in korporacijskih kapitalistov. Vse skupaj je že stanje popolne iztirjensosti zaradi profita.
Ne-odvisen
# 28.11.2015 ob 08:31
Gospod Dizdarević že od nekdaj "promovira" resnico. Lepo je videti takšen članek na
tem portalu, še lepše pa strinjanje komentatorjev z vsebino intervjuja.
Kekec99
# 28.11.2015 ob 08:21
Čestitke za pogum, obema.
Druga Švica
# 28.11.2015 ob 08:26
Drugače pa ta gospod trdi, da je tudi Jugoslavija bila namerno razbita od zunaj s pomočjo notranjih izdajalcev. Hmmm ..... le kdo bi to lahko bil iz Slovenije ...
Druga Švica
# 28.11.2015 ob 08:36
Zbrisan je bil spisek držav katere Centrale banke so v lasti družine Rotschild. Skoraj cel svet - nazadnje je padla Libija, Sirija pa (zaenkrat) še ne. To ni teorija zarote temveč preverljivo dejstvo. Poiščite podatke na spletu.
jonathan-archer
# 28.11.2015 ob 08:25
Dejansko, ko razgledan človek razmišlja o vsem kar se dogaja zadnje desetletje in pol se vpraša ali smo že prestopili mejo po kateri ni več povratka. Če sem iskren imam zelo visoka moralna načela in to kar se dogaja v EU in okolici me močno frustrira. Kot posameznik lahko naredim samo to, da ozaveščam nerazgledane o tem kaj se v resnici dogaja ampak na koncu ne moremo nič spremeniti. Smo potrošniška družba, ki so jo z leti mediji razvili v egocentrične riti, ki gledajo le na lastno dobro oziroma dobrobit ožje družine za vse ostale se nam po domače je.. . Torej bolj in bolj, ko vse skupaj analiziram prihajam samo do enega zaključka. Po poplačilu kredita in po tem, ko se uredijo določeni dokumenti oziroma pridobi dodatna izobrazba ter na stran spravi nekaj denarja se definitivno kaže opcija zapustitve tega območja EU. IN kot edina opcija kjer imajo visoka moralna načela in nepokvarjen sistem NO VSAJ POL MANJ oziroma 90% manj kot pri nas se mi poraja zamisel odpotovati v Avstralijo, Novo Zelandijo oziroma eno od urejenih držav Južne Amerike. To kar se dogaja pri nas je resnično prestopilo vse meje razuma. Kako dolgo tiščati glavo v pesek in se pretvarjati , da v osnovi tako več ne gre naprej!
KLIPAN
# 28.11.2015 ob 08:05
"nič ni tako usodno kot globalni geostrateški interesi, povezani z energijo."

Dragi neoliberalni desničarji, dobro jutro.
V tem stavku je vsa žalost tega sveta. Miljoni mrtvih, begunci, teroristični napadi.....vse zaradi nafte.
Ker če zahodu nekdo pripre pipico, bo začelo trpeti gospodarstvo, ki bazira na nafti.
Če bo začelo trpeti gospodarstvo bodo elite začele izgubljati.
Elite pa nočejo izgubljati, ampak hočejo bogateti iz leta v leto.
In storili bodo vse, oz. delajo vse, da bo tako tudi ostalo.
Ne glede na vse.
Toliko o krivdi humanistov, kulturnikov, pisateljev in "skrajnih levičarjev" na to svetovno krizo.
Anves
# 28.11.2015 ob 08:02
Zelo pronicljivo razmišljanje gospoda, ki ve o čem govori.
KLIPAN
# 28.11.2015 ob 08:40
@brehme
"In ta Zlatko ima denar ravno v teh bankah, in joj ojoj uporablja unternet , čisti ameriški produkt."

Komaj sem čakal tak intelektualni izpad.
Po tvoji logiki torej moramo vsi, ki dobivamo plače na trr, uporabljamo internet in vozimo avto, biti lepo tiho, niti približno ne smemo podvomiti v pravilnost zahodne politike, čeprav imamo begunce na mejah, miljone mrtvih na BV, svetovno bogastvo pa je iz leta v leto v rokah manj ljudi???
Ti kar bodi tiho še naprej in se lepo klanjaj zahodnim "pridobitvam", nekateri pa imamo pač drugačno mišljenje. Se pač ne strinjamo, da morajo zaradi teh pridobitev drugi umirati in trpeti.
Nekateri imamo vest, drugi je nimate, zato pa je kot je.
komsomolec
# 28.11.2015 ob 08:31
Točno to kar je povedal Dizdarević! In med nami živijo desničarski skrajneži in politiki, ki so za nore cilje kapitalističnih blaznežev pripravljani tudi začeti pobijati ljudi zato, da bi imeli večji dobiček. Vsi ki tu navijajo za zahod, za teroriste v Siriji, bi v vsaki normalni državi morala policija takoj aretirati in zapreti za 10 do 20 leta zaradi terorizma. Tu se vidi, da je terorizem in vojne koordinirana akcija mednarodne desnice, ki je povezana v globalno mrežo zla in deluje preko političnih desničarskih strank. Takih iztirjencev se je resno za bati, ker so patološke osebe, ki jih mika sla po uničevanju in ubijanju.
kefej1
# 28.11.2015 ob 09:28
Sploh se ne spominjam, da bi kdaj kje prebral tako dober in realističen oris aktualnega stanja v svetu. RTV jevci ste s tem intervjujem prekosili sami sebe, pa še komentarje dovoljujete, ko jih marsikatera konkurenca budno cenzurira ali pa kar briše, če niso v skladu z dovoljenim uradnim mnenjem.

Skratka, odlično g. Dizdarević!!!
spinlad
# 28.11.2015 ob 08:54
Odličen članek. Se strinjam z mišljenjem Dizdareviča. Sedaj se lahko samo vprašamo kdo so pravi svetovni teroristi ? ....Se jih bojite ?!
Dajana_B
# 28.11.2015 ob 09:34
Vsak, ki je ohranil razum in ni popolnoma hipnotiziran od medijev ve, da je to, kar pravi Dizdarević čista res. Povedal nam je samo brutalno resnico, ki jo mediji nočejo ali ne morejo povedati, ker so sami v službi širjenja panike in v službi mednarodnih korporacij.

Edini odgovor je ven iz EU, ven iz Nata, pa nasloni se na zdravo pamet, ki obstaja v ljudeh.

In ugasnit medije, ki širijo hipnozo in strah.
Druga Švica
# 28.11.2015 ob 08:38
Sicer pa o teh stvareh piše že cel svet, samo slovenski hlapčevski mediji ne (vsaj do danes ne).
borut-blas
# 28.11.2015 ob 08:18
naš kacin in pahor in sploh večina slovenske politike pa ližejo rit temu sistemu - podkupljeni ali zaslepljeni ?
KLIPAN
# 28.11.2015 ob 08:17
@pas normal

Ko boš povedal kaj v prispevku ni res, bi se mogoče še kdo pogovarjal s tabo.
KLIPAN
# 28.11.2015 ob 09:25
@lukey90
Tudi tebe pozivam, da nam konkretno poveš kaj ni res.

Če smo že pri pravljicah-za kaj se ima rec. Amerika?
Za državo, kjer spoštujejo človekove pravice, demokracijo, svobodo....??
Super.
Kdo pa je njihov največji zaveznik na BV?
Šeriatska Savdska Arabija!
Toliko o pravljicah in tistih, ki še vedno verjamejo vanje.
KLIPAN
# 28.11.2015 ob 09:22
@G.Bruno
"Sicer pa je gospod Dizdarević na turneji s svojimi predavanji, kjer čisto po kapitalistično promovira svoje knjige. Manjkajo mi pravzaprav še samo teorije o 9/11 in pristanku na Luni."

Kako pa jih naj promovira ne-kapitalistično??
Da bi pa povedal, kaj recimo ni res, pa seveda od tebe ne bomo dočakali.
KLIPAN
# 28.11.2015 ob 08:33
@7up
"Sedaj so teoretiki zaror že prišli v prvi plan? He he ni čudno, da ga forumski komentatorji obožujejo - v bistvu je skrajno (pre)nostaven"

Aha, čeprav se dogaja ravno to, kar govori. Ampak ne verjamemo v to kar vidimo?
Verjamemo pa seveda politikom in elitistom, ki so napadli države tisoče kilometrov vstran od svojih mej (vse bogate z nafto), ker so se jim zasmilili Iračani, Libijci, Sirijci....ki so taaaako trpeli pod svojimi gospodarji, a ne?
Iračani so se recimo Američanom zasmilili tako močno, da so jih kar miljon pobili ob svojem napadu. Sirijci pa se jim tudi tako smilijo, da so kar dve-tri leta gledali zraven, kako jih Isis masakrira iz dneva v dan.
Ker pa ima Amerika in zahod tako rada človekove pravice, pa so letos v odbor za varovanje le-teh pri UN spravili še predstavnika Savdske Arabije, ki je znana po varovanju le teh. Tako so samo letos obglavili več ljudi kot Isis, borca za človekove pravice pa so obsodili na tisoč udarcev z bičem in večletno zaporno kazen.
Ampak seveda, to je vse levičarska propaganda.........
Mislim, v Parizu imamo napade, vojsko v Bruslju, ograje in begunce na mejah, Bližnji vzhod gori.......kaj še komu ni jasno?
Wasabi
# 28.11.2015 ob 08:17
A to so urednika na rtvju zamenjali, se mi zdi, da zgornji intervju najbolj ne paše v vašo politiko;)
el CARTEL
# 28.11.2015 ob 09:09
Nekoliko poenostavljeno lahko rečem, da ZDA primarno niso več država, pač pa so primarno korporacija, da pravzaprav funkcionirajo po principih korporacije – torej kot državna organizacija v funkciji interesov.

točno tako,
ZDA so ugrabili bogatuni in korporacije, ki diktirajo katere vojne je potrebno začeti za njihov lasten profit.

plenilsko-fašistični kapitalizem
jokl
# 28.11.2015 ob 09:08
Svaka čast avtorjem članka, urednikom, g. Dizdareviću. Danes sem pa dejansko ponosen na RTVSlo oz. MMC! Sedaj pa še na TV in non-stop osveščat ljudi, da se vsaj malo premaknemo...
Druga Švica
# 28.11.2015 ob 08:40
bakasliskovic - Preko Sirije naj bi peljal glavni tok iz Savdske Arabije, Katarja ... do Sredozemlja. S tem se pa Assad ni strinjal ...
Druga Švica
# 28.11.2015 ob 08:47
Mimogrede - Internet je izum Švicarjev (Cern) in ne ZDA ... hvala Švicarjem za to, da danes lahko kdorkoli želi poišče marsikatero informacijo na spletu in ni odvisen samo od "mainstream" mjedijev, ki poročajo skoraj copy/paste po celem svetu. Se je pa zadnje čase začela tudi politična cenzura na Youtube in Liveleaks ....... denarni mogotci postajajo nervozni.
Kazalo