7. november 2017 ob 08:39 MMC RTV SLO Grem volit

Borut Pahor: Izkušnje, ki bi Sloveniji prišle zelo prav

Reportaža s pogovora mladih z Borutom Pahorjem
Tjaša, Suzana, Jure in Borut Pahor

S projektom Grem volit! spremljamo tudi drugi krog predsedniških volitev. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Jakopič

Predsednik države ima pomembne dolžnosti, a on ne vodi države - to dela predsednik vlade, pojasnjuje predsedniški kandidat Borut Pahor in dodaja, da na tem področju v javnosti prihaja do največjih nesporazumom.

"To je bila moja velika zadrega - da je večina mojih protikandidatov v kampanji govorila o tem, kaj bi bilo treba vse storiti ... pri pokojninah, v zdravstvenem sistemu, v šolskem sistemu ... Seveda, jaz se z njimi strinjam, samo toliko osebne poštenosti pa sem moral ohraniti, da se nisem pridružil temu, kaj vse je treba tam narediti, ker to ni moja pristojnost. Predsednik države ima druge pristojnosti, kjer lahko veliko naredi in o tem se mogoče premalo diskutira," je vsebino prvega dela kampanje komentiral Borut Pahor.

Osredotočen na izvolitev
Pahor ciljev za prihodnost, ki bo sledila po koncu predsedniške funkcije, za zdaj ne razkriva. "Sem popolnoma osredotočen na svojo izvolitev. V življenju sem se navadil, da je treba iti korak za korakom. Seveda je potrebno imeti neko vizijo, ampak iti potem korak za korakom, zlasti pa se je treba osredotočiti na tiste strateške cilje, ki so vam pri srcu, ki si jih želite, ki jim lahko nekaj daste. In to je nov predsedniški mandat," je dejal.

Poštenost, spoštovanje, zaupanje, je Pahor povzel vrednote in jim dodal še pogum in vztrajnost, ki sta, kot je dejal "pomembna, da uspete v prvih treh, zlasti ko gre za kakšne odmevnejše uspehe v življenju."

"Seveda sem bil deležen kritik"
"Nisem imel občutka, da bi se zelo vrednostno razlikovali,"
pa je Pahor odgovoril na vprašanje, ali se mu zdi, da so se kandidati zelo razlikovali glede na vrednote, ki so jih predstavili v kampanji, ki je vodila do prvega kroga predsedniških volitev. "Seveda, kot predsednik republike, ki je zadnjih pet let opravljal to dolžnost, sem bil deležen kritik. To je običajno, to je prav," je dodal.

Pomembno je, kako se bomo znašli v spremenjenih okoliščinah
Na vprašanje, zakaj bi bil rad spet predsednik, je dejal: "Zdi se mi, da se - manj v Sloveniji, ampak bolj okrog nas - obetajo pomembne spremembe: politične, gospodarske, varnostne ... Ob predpostavki, ki se mi zdi utemeljena, da bo okrevanje gospodarstva šlo naprej in da bo Slovenija politično stabilna, bo zdaj zelo pomembno, kako se bomo znašli v teh spremenjenih okoliščinah. Zato da bi ohranili varnost, mir in stabilnost. In tukaj se mi zdi, da bi lahko moje domače in zlasti zunanje politične izkušnje prišle Sloveniji zelo prav."


S kandidatom za predsednika države Borutom Pahorjem so se v okviru projekta Grem volit! pogovarjali mladi: Tjaša, Špela in Jure. Obiskali so ga v predsedniški palači, na dan odprtih vrat. Več si oglejte v videoreportaži.

Preberite tudi: Marjan Šarec - trdno na tleh in brez utvar

A. K. K.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 38

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • k.u.j.o. 7. november 2017 ob 08:53
  Prijavi neprimerno vsebino
  Poštenost, spoštovanje in zaupanje ? ? ?

  TEŠ 6, NLB in pomilostitve elite


  A ima to v mislih ??

  Seveda grem volit, in to nikakor ne more bit glas za Pahorja ...

  On je nov veter ? Veter, ki pometa pod preprogo .... Hvala za tak veter
  +25
  -3
 • johndeer 7. november 2017 ob 08:53
  Prijavi neprimerno vsebino
  Takšnih izkušenj Slovenija, Slovenke in Slovenci ne potrebujemo več.
  +29
  -4
 • kapljač 7. november 2017 ob 08:56
  Prijavi neprimerno vsebino
  Vsekakor , se nimamo kaj menit, izkušnje, karakter, osebnost Pahorja bo najbolj prišla do izraza , ko se več za mesto predsednika države ne bo mogel kandidirat. Ker v državi nimamo več osebnosti podobne kvalitete. Samo poglejmo si parlamentarne politične stranke , koga so kandidirale na letošnjih volitvah? Poslance DZ ja . Poslance EU parlamenta, predsednika stranke, kot da nimajo kadra primernega za predsednika države , ki bi bil politično manj aktiven, bi bil pa bolj aktiven kje v kulturi, športu, gospodarstvu... Jih nimajo, ki bi lahko bil predsednik vseh Slovencev. Svoj kader politični kader , maskirat v "dobrohotnost, pa sploh ni moč
  In takrat se nam bo najbolj kolcalo po Borutu Pahorju.
  Kot se danes mnogim kolca po Titu in Tituizmu .
  +3
  -15
 • kapljač 7. november 2017 ob 09:00
  Prijavi neprimerno vsebino
  johndeer
  ne zgovarjaj se na Slovence. Govori zase in Desni, naučte se govorit z glasom manjšine. Predstavljate samo še 20% vseh Slovencev namreč.
  +8
  -4
 • aristotel 7. november 2017 ob 09:04
  Prijavi neprimerno vsebino
  Zakaj porocate le o pahorju?
  +26
  -2
 • direstraits 7. november 2017 ob 09:05
  Prijavi neprimerno vsebino
  Kapljač
  A ta levih je pa ostalih 80%?
  Ti si pa res za štose... Hahaha
  +3
  -3
 • pop-drakula 7. november 2017 ob 09:06
  Prijavi neprimerno vsebino
  izkušnje z nakladanjem...?
  +17
  -2
 • johndeer 7. november 2017 ob 09:11
  Prijavi neprimerno vsebino
  @ kapljač. Desni? hahaha. Če je udeležba na predsedniških volitvah pod 50% in toliko neveljavnih glasovnic lahko govorim o Slovenkah in Slovencih.
  +1
  -2
 • Zzzzzz 7. november 2017 ob 09:12
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ker so me včeraj na MMC blokirali, saj najbrž preveč že gofljam v zvezi s Pahorjem, a ga nisem skoraj niti omenila po priimku.... Ja, ker sem huda, saj sem morala iskati odvode, stranske poti, da sem se prikopala nazaj.

  Zdaj se javljam tudi tu... Sem proti temu kandidatu iz človeških razlogov. Ni MORALEN! Je le dobro plačan nastopač.
  +17
  -3
 • peglezn 7. november 2017 ob 09:13
  Prijavi neprimerno vsebino
  Model je po 25 letih politike ugotovil, da ima izkušnje, ki bi Sloveniji prišle prav... S tem, da se o ničemer ne bi rad izrekal in da hkrati izpostavlja, da v vlogi predsednika itak ne more nič?

  So what
  +16
  -2

Zadnji prispevki