29. september 2017 ob 08:57 MMC RTV SLO Grem volit

Eva, 22 let: Politiki vedo, kaj se dogaja, a se raje posvečajo svojim idejam kot pa dejanskim problemom

MMC-jev projekt Grem volit!
Eva Jevšnik

Eva Jevšnik Foto: MMC RTV SLO

Zakaj se le malo mladih ukvarja s politiko, smo vprašali 22-letno Evo. Čeprav Eva meni, da se ta številka povečuje, pa dodaja, da mladi pogosto menijo, da niso dovolj pomembni v družbi, da njihovo mnenje ne velja in da ne morejo dovolj doseči.

Več v videoposnetku.

Vabljeni na MMC-jev portal Grem volit!, kjer objavljamo članke, povezane s predsedniško kampanjo, in dajemo glas mladim, ki se prvič odpravljajo na volitve. Več o projektu Grem volit! preberite tukaj in tukaj.

A. K. K., P. B.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 22

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • hypatos 29. september 2017 ob 09:27
  Prijavi neprimerno vsebino
  Kot sem že večkrat navedel (v raznih temah) je rešitev problema politike (in predvsem hud padec njihove profesionalnosti, ki smo mu priča v Sloveniji zadnjih 15 let in več let) ravno obratno paroli, ki jo sedaj podajate na RTV SLO. Parola bi morala glasiti - ne grem volit. Zakaj? Ker s tem, ko oddam svoj glas dajem legitimnost uničujočim političnim ''elitam'', ne glede na to koga volim! Ker cilj današnjih politikov je le in zgolj osebne narave. Njim ni mar niti za državo, niti za državljane. Gledajo samo svojo ozko lastno korist.

  Z akcijo ''grem volit'', oz. visoko volilno udeležbo, želijo dokazati velikemu bratu (EU), da je politika v Sloveniji dobra in jo ljudstvo podpira (zopet ne glede na to, kdo v končni fazi zmaga). Če pa bi volitve bojkotirali, pa bi v Bruslju takoj ''dvignili obrv'' in pogledali, kaj se dogaja pri nas, zakaj ne želimo več teh ''političnih elit'' in njihovih privilegiranih skupin, ki izčrpavajo Slovenijo in narod. Številke pa to izčrpavanje dokazujejo. Vse več revnih, pod pragom najnižjega življenjskega standarda, vse več revnih zaposlenih, ker je sploh sramota, vse več revnih in obubožanih upokojencev. Revščina se širi na ljudi vseh življenjskih obdobij.

  Medtem pa iz proračuna odtekajo milijarde evrov na račune v tujino, zasebniki izkoriščajo posle z državo s podkupninami uradnikov in politikov. Sistemska korupcija je konstanta v Sloveniji.

  Pa še ena (pomembna) opazka. Takšne akcije - ''grem volit'' obstajajo (predvsem) v Ameriki že desetletja, ker oni točno vedo, da visoka udeležba na volitvah pomeni podporo družbeno-političnemu sistemu. In to je bistveno. akcija kliče, da podpremo sistem, ''politične elite'' pa se bodo znotraj tega sistema že izborile vsaka za svoj kos pogače.

  Če želimo spremembo, moramo volitve bojkotirati, da pokažemo, da politikom ne verjamemo in da bodo morali spremeniti, predvsem svoj način dela, da si lahko povrnejo naše zaupanje. Ker v končni fazi politiki niso, niti ne smejo biti, nikakršna elita, niti smejo biti privilegirani, obravnavani izven zakonskih in ustavnih okvirov. Oni samo navadni uradniki, ki so voljeni zato, da sprejemajo odločitve za in v prid državljanov. Če tega ne delajo, jih je potrebno zamenjati.
  +18
  -3
 • d378a2154c98951735e1d76b9c880c377a5170f96852d43c8f17df1048e65947 29. september 2017 ob 09:47
  Prijavi neprimerno vsebino
  'Politiki vedo, kaj se dogaja, a se raje posvečajo svojim idejam kot pa dejanskim problemom.'

  Politiki NE vedo. Če bi vedeli, bi to mejilo na zaroto. Po potrebi se delajo, da vedo, da so videti smetana, sicer pa raje ne.
  +10
  0
 • Barney Stinson 29. september 2017 ob 09:58
  Prijavi neprimerno vsebino
  @hypatos, se strinjam s teboj, vendar se mi zdi boljši bojkot volitev, kot je neudeležba, to da se udeležiš in oddaš neveljaven listek. Enostavno prečrtaš, ali napišeš misel ali karkoli podobnega. Namreč neudeležba pomeni bolj apatičnost naroda, kot bojkot česar koli. Njim je pravzaprav vseeno ali se udeleži volitev 2 mio ali samo 3 ljudje, važni so samo končni procenti. Če se pa oddaja neveljaven listek, pa ga morajo registrirati kot neveljavno glasovnico... si predstavljaš:

  Kandidat 1 - 22% glasov
  Kandidat 2 - 15% glasov
  Kandidat 3 - 7 % glasov
  Neveljavnih glasovnic - 56%
  +18
  0
 • Barney Stinson 29. september 2017 ob 09:59
  Prijavi neprimerno vsebino
  P.S

  S tem se mi zdi, da bi se najbolj pokazala volja naroda, z nezadovoljstvom nad kandidati in nad politiko.
  +11
  0
 • apache666 29. september 2017 ob 10:00
  Prijavi neprimerno vsebino
  Politiki delajo vse da bi se mladim vse v zvezi z njihovim delom uprlo in na volitve ne bi sli. Uspeva jim. Medtem pa farji nagovarjajo svoje ovce, kmetavzarji z zgornjega dupleka gredo volit, moj nono star 91 gre volit, izobrazeni, mladi in intelektualci pametujejo o zarotah in ostanejo doma. To mi deli miska mala... a bomo vsaj tega norca zdaj izlocli?
  +5
  -1
 • sportivko 29. september 2017 ob 10:00
  Prijavi neprimerno vsebino
  Najbolj pomembno je, da se igra ping pong: levi - desni. In bog ne daj da žogca dol pade. Vse ostalo ni pomembno. Čez 10 let, ko v Sloveniji res ne bo več perspektivnega kadra, se bo MORDA kdo zbudil. Do takraz se bomo pa šli, levi, desni, rumeni, rdeči, beli, zeleni ...
  +6
  0
 • Ori 29. september 2017 ob 10:08
  Prijavi neprimerno vsebino
  @Barney Stinson

  Ko se še z dvema dogovoriš, da bomo skupaj oddali neveljavne glasovnice (lokalne volitve), in glej ga zlomka, na koncu sta samo dve neveljavni glasovnice na celem volišču.
  +5
  0
 • figlio 29. september 2017 ob 10:10
  Prijavi neprimerno vsebino
  Politiki so manipulatorji ovc. Pojma nimajo o nobeni stvari razen kako ohraniti svoj stolček. Brez morale, brez obraza, brez etike. Izkoriščevalci sistema.

  Strinjam se, da na volitve je potrebno iti in tam oddati neveljavno glasovnico. Sem pa prepričan, da bodo Miro&Co. znali iz tega potegniti njim opravičljivo informacijo. O odstopu nikoli ne razmišljajo.
  +3
  0
 • apache666 29. september 2017 ob 10:11
  Prijavi neprimerno vsebino
  Nekaj dobre izbire vendar je. Zdruzena levica. Sam na volitve je treba hodit
  +4
  -9
 • pero5 29. september 2017 ob 10:27
  Prijavi neprimerno vsebino
  Sem sicer na strani tistih 'mladih', ki so na začetku parkrat volili, in ugotovili, da je čisto vseeno, ali voliš za program (ki se ga politiki potem ne držijo), ali voliš za osebo (ampak ne za vse njegove neizobražene prijatelje, znance, sorodnike, ki pridejo zraven). Tako da sem zadnja leta bolj podpornik ne-volitev.

  Se pa strinjam z Barneyem in se pridružujem akciji Grem volit - neveljavno.
  +3
  0

Zadnji prispevki