10. november 2017 ob 17:26 MMC RTV SLO, STA Novice

Zadnja anketa: Pahor naj bi zmagal, a z majhno prednostjo

Pahorju izmerili od 48,6 do 56 odstotkov podpore, Šarcu pa od 43 do 46 odstotkov
Borut Pahor in Marjan Šarec
Ankete kažejo, da je razlika med podporo predsedniškima kandidatoma razmeroma majhna. Foto: BoBo

Zadnja volilna napoved

Kandidata še zadnjič prepričevala volivce

Tudi zadnja anketa pred drugim krogom predsedniških volitev kaže na zmago Boruta Pahorja, a je razlika med obema kandidatoma razmeroma majhna. Pahor bo po volilni napovedi slavil zmago s 53,5 odstotka, Šarec bi dobil 46,5 odstotka.

Za Boruta Pahorja bi glasovalo 47 odstotkov vprašanih, za Marjana Šarca pa nekaj manj kot 41 odstotkov, ob upoštevanju 12,2 odstotka neopredeljenih bi zmagal Pahor z že omenjenimi 53,5 odstotka glasov, kaže volilna napoved agencije Ninamedia, ki je telefonsko raziskavo za RTV Slovenija izvedla med 8. in 10. novembrom na vzorcu 700 anketirancev.

Ob tem opozarjajo še na interval zaupanja volilne napovedi – podpora Pahorju tako znaša od 49,8 do 57,2 odstotka, Šarcu pa od 42,8 do 50,2 odstotka. Pričakovana volilna udeležba je med 38 in 44 odstotki, še dodaja agencija.

Podobno tudi druge ankete
Tudi po anketi, ki jo je za POP TV pripravil inštitut Mediana, bi na volitvah tesno zmagal Borut Pahor, za katerega bi glasovalo 48,6 odstotka anketirancev, za Šarca pa 44,5 odstotka anketirancev. Ob upoštevanju le opredeljenih volivcev bi Pahor prejel 52 odstotkov glasov, kar pomeni, da ni mogoče z gotovostjo napovedati zmage enega ali drugega kandidata. Inštitut Mediana je raziskavo opravil na vzorcu 893 polnoletnih prebivalcev.

Po anketi, ki jo je za Delo opravila agencija Episcenter, bi Pahor prejel 56,3 odstotka podpore, Marjan Šarec pa 43,7 odstotka. Na podlagi 95-odstotnega intervala zaupanja, znotraj katerega je volilna napoved, pri Delu tako napovedujejo zmago Pahorja, saj Šarec po tej anketi ne bi mogel doseči Pahorjeve spodnje ravni podpore. V anketi so upoštevali le odgovore tistih, ki so napovedali, da se bodo udeležili drugega kroga volitev. Takšnih je bilo 1.088, to pomeni, da je bilo med temi, ki so napovedali, da bodo volili, 5,8 odstotka neopredeljenih. Velikost realiziranega vzorca v anketi je bila 2.365, vzorec je bil sestavljen s telefonsko (60 odstotkov) in spletno (40 odstotkov) metodo. Anketo so izvajali med 2. in 9. novembrom.

Po anketi, ki jo je za časopisa Dnevnik in Večer izvedla Ninamedia, bi prav tako zmagal Borut Pahor, vendar v časopisu ob tem opozarjajo, da Šarcu podpora narašča. Pahor bi po tej anketi prejel 53,2 odstotka glasov, Šarec pa 46,8 odstotka. Ninamedia je anketiranje izvedla med 7. in 9. novembrom na vzorcu 833 ljudi. V anketi so spraševali tudi po udeležbi, pri čemer je več kot 48 odstotkov anketiranih navedlo, da se bodo volitev zagotovo udeležili, a glede na izkušnje opozarjajo, da bo udeležba najverjetneje slabša kot v prvem krogu.

Volilna nedelja na MMC-ju
Vabljeni k spremljanju posebnega MMC-jevega spletnega prenosa po predsedniških volitvah 2017. V nedeljo bomo spremljali volilno dogajanje s prvimi izidi ob 19. uri, od 20. ure dalje pa boste na spletni strani in Facebook live lahko spremljali dogajanje v Cankarjevem domu, kjer se bomo pogovarjali z mladimi iz projekta Grem volit in analitiki.

L. L., T. H.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 68

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • SamoRes 10. november 2017 ob 17:34
  Prijavi neprimerno vsebino
  Gremo naredit malo spremembe, saj Pahor je lep za slikanje, ko pa bi moral udariti po mizi, ko gre vse v Sloveniji narobe pa je diplomatsko tiho, da se ne bi komu zameril. Šarec ne bo tiho.
  +70
  -21
 • Nikec3 10. november 2017 ob 17:38
  Prijavi neprimerno vsebino
  V prvem krogu nisem volil za Pahorja, v drugem pa bom. Šarec ima še manj stališč kot Pahor, ali pa so skrajno populistična in levičarska.

  Hkrati se je tudi Kučan izrekel proti Pahorju, kar je še en + njemu v prid.
  +30
  -65
 • josh k. 10. november 2017 ob 17:39
  Prijavi neprimerno vsebino
  Saj tudi Šarec bo samo za slikanje. No lahko bo tolkel po mizi, a brez efekta.
  +15
  -34
 • urosh444 10. november 2017 ob 17:41
  Prijavi neprimerno vsebino
  spet v meritvah javnega mnenja odkrivajo toplo vodo, potem bo rezultat vse presenetil, nakar bodo hiteli pojasnjevati, kako so v svojih zadnjih meritvah pa že zaznali spreminjajoč trend. Kr neki v glavnem. Ne bo velika razlika, ne bi me presnetilo, če bi zmagal celo Šarec. Mu pa vsekakor manjka vsebine, a tudi Pahorju jo je, pa je postal celo predsednik vlade. Mogoče se celo odpravim do volišča in obkrožim Šarca, naj še kdo drug zasede pomemben položaj, Pahor itak v življenju še ni drugega počel kot se presedal iz stolčka na stolček.
  +38
  -6
 • RJSlo 10. november 2017 ob 17:41
  Prijavi neprimerno vsebino
  No ja. Boj med starejšimi člani SKL* in Antifo se nadaljuje. "Starci" imajo malenkost več možnosti.
  +4
  -13
 • SamoRes 10. november 2017 ob 17:41
  Prijavi neprimerno vsebino
  Nikec3 ob 17:38
  Hkrati se je tudi Kučan izrekel proti Pahorju, kar je še en + njemu v prid

  Še Janša, ki nikoli ne prizna da se je zmotil, je rekel da je desnica naredila napako da je podprla Pahorja pred petimi leti.
  +30
  -7
 • svabo 10. november 2017 ob 17:48
  Prijavi neprimerno vsebino
  Gremo naredit nekaj dobrega za nas zdravorazumsko večino. Pomagajmo enemu od kandidatov in ga naredimo brezposelnega. Tako mu bomo najbolj pomagali, da se vrne k delom, ki jih res obvlada. Napr. k košnji trave. Pobiranje smeti zna biti preveč zahtevno.
  pomagajmo#mi#skupaj
  +32
  -3
 • zigag 10. november 2017 ob 17:50
  Prijavi neprimerno vsebino
  Šarec! Ker ne bo tiho in bo ze to poživljajoče za našo politiko in pa ker se mi je Pahor sinoči na TV zameril do kraja ko je novinarko napadel zaradi slike Instagrama, ki je bila kar nekaj. Ona pa je samo želela izpostaviti, da slika ni primerna. Pa ni in ni hotel popustiti. To me je res zmotilo ker dejansko se je zaradi svoje samovšečnosti bolj sekital kot zaradi česa drugega.
  +40
  -6
 • Diego Armando 10. november 2017 ob 17:57
  Prijavi neprimerno vsebino
  Šarec je vsebinsko prazen, volili ga bodo samo avtoritarci z leve in desne: prvi zaradi njegove domnevne ideološke pravovernosti, drugi zaradi njegove domnevne odločnosti oz. avtoritativnosti. Povedati pa nima kaj, le da bo "udaril po mizi" in "naredil red". Veš da.
  +12
  -31
 • SP 2006 10. november 2017 ob 18:00
  Prijavi neprimerno vsebino
  Voliti za Šarca je kot voliti proti njemu?

  http://www.drugisvet.com/novice/voliti-marjana-sarca-v-bistvu-pomeni-voliti-proti-njemu.html
  +2
  -6

Zadnji prispevki